Reč stručnjaka: Digitalizacija proizvodnje i prodaje građevinske stolarije

Za sve procese u kompanijama za proizvodnju prozora, kompanija Horst Klaes nudi prilagođena rešenja, bez obzira na veličinu kompanije. Ove procese posmatraju kao „radne svetove”. Od prodajnih odeljenja, kroz proces porudžbina, planiranja i nabavke, proizvodnje, isporuke, od računovodstva do menadžmenta i administracije, možete pronaći savršene alate za sve „radne svetove”.

Kako da automatizujete svoju proizvodnju i prodaju?

U cilju optimizacije i organizacije radnih tokova vaše firme, pored njihovih linija proizvoda takođe nude pojedinačna, individualna rešenja za različite potrebe kompanija.

„U fokusu su nam i organizacija planiranja i proizvodnje, kao i usluge i standardizacija na digitalnoj osnovi,“ – navode iz Klaes-a.

„Priznajemo – naša ponuda je veoma obimna. Potraga za specijalnim rešenjem može potrajati.“

Iz tog razloga i sveobuhvatne ponude rešenja na tržištu, razgovarali smo sa Markom Šaletićem, prodajnim savetnikom u kompaniji Horst Klaes. Postavili smo mu neka od generalnih pitanja koja sižu do naše redakcije kako bi približio digitalni svet našim čitaocima.

Klaes Vario. Transparentna organizacija radnog procesa
Klaes Vario. Transparentna organizacija radnog procesa / foto: Horst Klaes GmbH & Co. KG

Intervju:
P. Redakcija časopisa „Prozori+Vrata”
O. Marko Šaletić, prodajni savetnik Horst Klaes GmbH & Co. KG

Bavim se proizvodnjom stolarije i zanima me na koji način mogu da automatizujem svoju proizvodnju i ubrzam procese? Da li određeni softver može da ponudi rešenja za poslovanje od izrade ponuda do naplate?

Najbolji način da ubrzate svoju proizvodnju i automatizujete procese je svakako investicija u mašine koje automatizuju radne korake u Vašoj proizvodnji kao i ulaganje u tehnički napredan softver koji ima mogućnost da upravlja tim procesima. Iz mog iskustva to je prvi korak koji trebate da napravite. Kompleksniji softveri svakako mogu da ponude ovo rešenje, kao i rešenja u poslovanju od izrade ponuda do finalnih računa i knjiženja naplate Vaših potraživanja. Da bi ova knjiženja bila automatska neophodno je da postoji interfejs između proizvodnog i finansijskog softvera.

Mnogi naši klijenti koriste ova rešenja!

Procesi rada postaju kraći jer se zadaci mogu obavljati istovremeno, a svi učesnici imaju pristup dokumentima i fajlovima
Procesi rada postaju kraći jer se zadaci mogu obavljati istovremeno / foto: Horst Klaes GmbH & Co. KG

Dosta pišete o digitalizaciji proizvodnje stolarije. Zanima me na koji način mogu da se povežem sa svojim dobavljačima i dođem do željenih podataka u trenutku kada mi je to potrebno?

Tačno, međutim digitalizacija prevazilazi okvire same kompanije. Aktivna saradnja sa industrijom dobavljača obezbeđuje individualno pripremljene baze podataka od mnogih dobavljača – npr. profil, okov i staklo. Integrisani Web konfiguratori za roletne i panele ulaznih vrata dodatno smanjuju „sopstvene matične podatke“ i omogućavaju saradnju industrije 4.0 sa dobavljačima: Prilikom ulaska u konstrukciju podacima se pristupa direktno…. skice, cene, tekstovi, tehničke informacije i jedinstveni ID porudžbine se prenose na poziciju i dalje obrađuju. Modul poručivanja materijala koji podrazumeva dvosmernu razmenu informacija sa dobavljačima brine o komunikaciji od porudžbine do isporuke.

Klaes Trade je klasično softversko rešenje za trgovinu prozorima
Klaes Trade je klasično softversko rešenje za trgovinu prozorima

Šta je BIM? Pročitao sam nekoliko članaka na tu temu, ali i dalje imam nedoumica oko konkretne primene. Da li možete da navedete jedan primer kako biste pojasnili svrhu BIM-a?

BIM ili Building Information Modeling je informaciono modelovanje zgrada i podrazumeva 3D modelovanje u planiranju i pravljenju ovih elemenata u zgradama.

Imamo npr. opciju korišćenjem izvoza konstrukcije u WinDoPlan (VEKA) ili Planersoftvare (Gealan) da prenesemo konstrukcije napravljene u Klaesu u ove softvere. U WinDoPlan ili Planersoftvare REVIT- datoteke koje se mogu kreirati opisuju prozore kao 3D-modele.

Digitalizacija proizvodnje
Digitalizacija proizvodnje / foto: Horst Klaes GmbH & Co. KG

Planiram da digitalizujem proizvodnju u svojoj firmi, ali me brine koliko će moji zaposleni moći da prihvate nove procese. Da li možete da preporučite neku kompaniju koja ima snažnu tehničku podršku i obuku za
zaposlene?

Ovo ne treba da Vas brine, svaka promena je teška sama po sebi. Zaposleni u Vašoj kompaniji moraju da razumeju da im digitalizacija otvara mnoge mogućnosti. Procesi rada postaju kraći jer se zadaci mogu obavljati istovremeno, a svi učesnici imaju pristup dokumentima i fajlovima. Integracija procesa osigurava da se svi podaci koji se odnose na klijente i projekte automatski filtriraju, a samim tim svakodnevni rad je veoma olakšan. Za uspešnu implementaciju i održivu kontrolu korporativnih procesa pored pravih rešenja potrebna je i aktivna podrška softverskog partnera. Naša kompanija pridaje veliku vrednost sveobuhvatnoj podršci i uslugama za svoje klijente.

Nastavljam porodičan posao koji je još na nivou zanatske radionice. Zamolio bih Vašu preporuku na koji način da započnem tranziciju u modernije poslovanje? Koji je prvi korak?

Mi recimo imamo sopstvenu liniju proizvoda za Vašu ciljnu grupu: Klaes Vario. Transparentna organizacija radnog procesa počinje sa multifunkcionalnim stablom za pojedinačne korisnike i takođe podelom rada između nekoliko korisnika. Sve konstrukcije se sklapaju od elemenata profila i veze prilikom unosa, a tehnologija, cena i tekst dokumenta se kreiraju u jednom koraku.

Transparentna organizacija radnog procesa
Transparentna organizacija radnog procesa / foto: Horst Klaes GmbH & Co. KG

Multifunkcionalno stablo foldera ne samo da obezbeđuje transparentnost, već takođe omogućava razdvajanje i spajanje stavki – deo po deo – u svakom koraku radnog toka.

Na primer, prozori i ulazna vrata u posebnim proizvodnim nalozima su prodata zajedno, ali se proizvode i isporučuju odvojeno. Ovako definisani proizvodni nalozi zatim prolaze kroz proizvodnju – ako je potrebno automatski razdvojeno u proizvodne serije kako bi se optimalno iskoristile mogućnosti proizvodnje.

Zanima me Vaše objektivno mišljenje. Koji su benefiti uvođenja ozbiljnog softvera za kontrolu proizvodnje stolarije? Koje promene ću moći da primetim u svakodnevnom poslovanju?

Benefiti uvođenja dobrog softvera za kontrolu proizvodnje su višestruki! Od jednostavne izrade ponuda i automatskog planiranja početka proizvodnje, preko brzog planiranja termina isporuke za Vašim kupcima, smanjivanja nepotrebnih zaliha materijala, do poboljašanja produktivosti i efikasnosti u Vašoj proizvodnji digitalnom organizacijom bez papira i elektronskim upravljanjem CNC mašinama…

Da li postoji neki softver u kom mogu sam da isplaniram zatvaranje terase bez čekanja na ponudu od proizvođača?

Ne bih preporučio da samostalno planirate zatvaranje terase bez konsultacije sa stručnim licem koje se bavi prodajom i projektovanjem ovakvih i sličnih elementa. Postoje 3D softveri za pergole, nadstrešnice, terase, fasade, staklene klizne sisteme – zbog kompleksnosti konstrukcija, obračuna statike i puno tehničkih detalja ne preporučujemo upotrebu ovakvih rešenja needukovanim osobama.

Projektujte pomoću izuzetno jednostavnog alata za tablete i pametne telefone
Projektujte pomoću izuzetno jednostavnog alata za tablete i pametne telefone

Moja firma se bavi isključivo ugradnjom stolarije, dok proizvode prema potrebama izrađuju druge firme sa kojima sarađujemo. Koji program koji će mi olakšati poslovanje i ubrzati procese od uzimanja mera do ugradnje?

Program koji može da Vam olakša poslovanje je svakako onaj koji koristi Vaš dobavljač ili su to rešenja koje se koriste za trgovinu prozorima – takozvana TRADE rešenja. Webtrade rešenje za online trgovinu koje radi bez „dubokih” detalja je moja preporuka u ovom slučaju!

Ono je obično prilagođeno unosom na dodir i odgovarajućem dizajnom za mobilnu upotrebu. To čini ovo rešenje veoma svestranim za preprodavce koji ga mogu koristiti za kreiranje ponuda, porudžbina i računa.

Rešenja koje se koriste za trgovinu prozorima - takozvana TRADE rešenja
Rešenja koje se koriste za trgovinu prozorima – takozvana TRADE rešenja

Možete li da mi preporučite program koji će mi na licu mesta, npr. pomoću tablet uređaja, omogućiti da u relativno kratkom vremenu kupcima u 3D modelu predložim željeni izgled stolarije?

Augmented Reality aplikacija koju smo razvili zajedno sa našim partnerima predviđa savršenu podršku digitalnoj prodaji. Pomoću izuzetno jednostavnog alata za tablete i pametne telefone konstrukcije (npr. zimska bašta ili pergola) mogu se postaviti virtuelno na licu mesta i posmatrati iz svih pravaca.

Augmented Reality aplikacija
Augmented Reality aplikacija / foto: Horst Klaes GmbH & Co. KG

Da li postoji jedan softver u kom mogu da radim sa različitim vrstama profila (PVC, aluminijum, drvo), stakla, okova i ostalim artiklima za izradu prozora i vrata? Da li mi je potrebna osoba u firmi koja se bavi projektovanjem i poznaje takvu vrstu programa?

Uniformni tokovi rada su mogući samo ako su svi proizvodi upravljani jednim rešenjem. Inovativna softverska rešenja kompanije Klaes za proizvodnju prozora, vrata, fasada i zimskih bašti omogućavaju gotovo ujednačen način rada sa svim vrstama materijala.

Postoje samo razlike u tehničkim detaljima na nivou profila. Konstrukcija i proizvodnja željenih komponenti funkcioniše efikasno u svakom slučaju, bez obzira na vrstu materijala koji se obrađuje. Na drugi deo pitanja odgovor je svakako DA, još jedna od prednosti univerzalnog rešenja je ta što zaposleni ne prolaze kroz više različitih obuka i koncetrisani su na rad u jednom softveru.