reč stručnjaka: Predrag Vasiljević – Savremeni prozori: Vizija i održivost

Iza kompanije REHAU Srbija je jedna od najproduktivnijih godina, tokom koje je, kao kruna uspešnog poslovanja, otvoren prvi REHAU integrisani prodajno-izložbeni salon u Beogradu. Izuzetan uspeh svih poslovnih jedinica ove nemačke kompanije naslanja se i na dva značajna jubileja – 25 godina postojanja u našoj zemlji i čak 75 godina od osnivanja kompanije REHAU. Planovi za ovu godinu i budućnost su veliki, vođeni snažnom ambicijom za napretkom svih njenih zaposlenih i željom za daljim inovacijama i kontinuiranim unapređenjem tržišta.

Predrag Vasiljević, direktor prodaje divizije prozorskih rešenja REHAU Srbija i Crna Gora, u razgovoru za magazin „Prozori+Vrata“ otkrio je deo onoga što kompanija planira u bliskoj budućnosti i osvrnuo se na dosadašnja postignuća i značaj održivog poslovanja.

Kako biste opisali ključne faktore uspeha kompanije REHAU u poslednjih 25 godina, posebno u kontekstu prodaje i distribucije PVC profila u Srbiji?

REHAU Srbija je jedan od vodećih premijum brendova za rešenja na bazi polimera u građevinskom sektoru, sa prometom od gotovo dve milijarde dinara godišnje. Zahvaljujući REHAU inovacijama koje su oblikovale građevinsku industriju, naša kompanija u Srbiji ima impresivan broj partnera sa kojima gradimo snažne, iskrene i dugoročne odnose. Danas, nakon punih 25 godina uspešnog poslovanja možemo da se pohvalimo da smo značajno uticali na razvoj građevinske industrije u našoj zemlji, učestvovali smo u velikom broju važnih projekata i tako stekli poverenje i kredibilitet koji imamo. Reči koje najbolje opisuju kompaniju REHAU Srbija danas su: stabilna, snažna i perspektivna.

Kompanija Rehau
foto: Copyright REHAU AG + Co

Kako se kompanija REHAU prilagodila evoluciji potreba kupaca i trendova na tržištu tokom godina, posebno u vezi sa prozorskim rešenjima, a svedoci smo promene trendova i potreba kupaca u poslednjih 20-ak godina?

Od prvog dana poslovanja donosili smo na tržište Srbije i regiona naprednu poslovnu praksu, a sada isporučujemo profile za proizvodnju više od 150.000 prozora godišnje. Počeli smo od trokomornog sistema, prešli među prvima na petokomorni, a već 2008. godine smo predstavili GENEO sistem prozora od kompozitnih materijala. Tokom 2023. lansirali smo revolucionarni prozorski sistem ARTEVO, a u svemu ovome ogleda se i slogan naše divizije prozorskih rešenja: „Create Difference. Grow Business“.

U novembru prošle godine otvorili ste novi izložbeni salon u Beogradu koji predstavlja novo poglavlje u vašem poslovanju. Koliko će i na koji način ovaj fenomenalni prostor doprineti vašim partnerima i distributerima u komunikaciji sa krajnjim korisnicima u lakšem shvatanju i razumevanju prednosti vaših sistema?

Izložbeni salon na Novom Beogradu je upravo to – novo poglavlje poslovanja kompanije – i za nas sigurno jedno od najvažnijih postignuća do sada. Otvaranjem salona REHAU Srbija nastavlja sa inovacijama i pružanjem usluga svojim partnerima, kojih u ovom trenutku ima preko 2.000. Integrisan izložbeni salon, prvi takav u Srbiji, na jednom mestu objedinjuje celokupan REHAU asortiman, koji uključuje prozorska rešenja, građevinske i kućne instalacije i proizvode za industriju nameštaja. Modernistički pristup dizajnu enterijera salona omogućava lako prezentovanje svih REHAU rešenja i brz prikaz atraktivnih karakteristika koje ona nude. Naši partneri i krajnji korisnici imaju mogućnost da pregledaju preko 50 eksponata u izložbenom salonu, pogledaju svaki proizvod, upoznaju se detaljno sa njim i dobiju sve komercijalne, tehničke i proizvodne informacije od našeg stručnog kadra. Na ovaj način približili smo se krajnjem kupcu i olakšali mu i pomogli prilikom izbora prozora.

Unutrašnjost kompanije Rehau
foto: Copyright REHAU AG + Co

Koje su specifičnosti tržišta Srbije koje su uticale na razvoj i prilagođavanje proizvoda kao što su REHAU GENEO, ARTEVO, SYNEGO, HST i SLINOVA i da li vidite neke veće razlike na tržištu okruženja u odnosu na naše?

Tržišta Srbije i okoline tj. regiona su slična i ponosni smo na to što su sva ona prepoznala kvalitet i inovacije koje im REHAU kompanija nudi, posebno u visokoj klasi proizvoda. Raduje nas i činjenica da prodaja naših sistema ARTEVO, SYNEGO, SYNEGO SLIDE ili EURO DESIGN konstantno raste i da je reakcija svih tržišta na njih zaista sjajna. Ne možemo reći da je neki od proizvoda specifičan za svaku od zemalja, ali zbog različitih faktora mogli bismo da kažemo da će neki proizvodi biti traženiji na nekom od tržišta. U Srbiji i Crnoj Gori je trenutno najtraženiji SYNEGO, očekujemo da će veoma brzo i naš najnoviji sistem profila ARTEVO zauzeti svoje mesto u premijum segmentu.

Možete li sa nama podeliti neke od glavnih karakteristika i prednosti Vašeg novog sistema ARTEVO u odnosu na druge prozorske sisteme na tržištu posebno u kontekstu korišćenja materijala visokih performansi poput RAU-FIPRO X koji je sjajan primer održivosti u proizvodnji PVC profila?

ARTEVO je istinski revolucionaran PVC prozorski sistem sa značajno većim učešćem staklenih vlakana, koji je istovremeno vizionarski, jedinstven na tržištu, produktivan i održiv. ARTEVO postavlja standarde u pogledu dizajna, efikasnosti u proizvodnji, ali i omogućava izradu elemenata velikih dimenzija, koji su do sada bili nezamislivi u PVC stolariji. Bez čeličnih ojačanja sada možemo da pravimo elemente visine do 2,4 metra, a sa ojačanjima čak do 2,9. Ima izvanrednu termiku, zvučnu, ali i protivprovalnu zaštitu i kao takav ispunjava najviše standarde kvaliteta. Jako je važno istaći i to da se ARTEVO u potpunosti može reciklirati i da je održiv u svakom pogledu.

Zaposleni u kompaniji Rehau
foto: Copyright REHAU AG + Co

Koje inicijative kompanija REHAU preduzima u vezi sa edukacijom proizvođača stolarije koji koriste vaše sisteme prilikom izrade prozora, kako bi se osigurala kvalitetna proizvodnja?

Edukacije i prodajni treninzi, koje organizujemo za naše partnere smatramo izuzetno dobrom poslovnom praksom. Nastojimo da svoje partnere uvek držimo na izvoru informacija što se tiče trendova i inovacija i tako tradicionalno za njih organizujemo obilaske najvećih evropskih i svetskih izložbenih sajmova.

U narednom periodu sigurno ćemo povećati fokus i na obuke i treninge, na iskorišćenje potencijala i mogućnosti, ne samo za partnere, već i za investitore i arhitekte sa kojima sarađujemo. Radimo sve ovo u cilju osnaživanja njihovog poslovanja i učvršćivanja pozicije koje imaju u očima krajnjih kupaca i potrošača, a to je samo deo onoga što REHAU Srbija iz centrale u Beogradu nudi i tržištima regiona na putu uspostavljanja i učvršćivanja liderske pozicije.

ARTEVO prozorski sistem
foto: ARTEVO prozorski sistem / Copyright REHAU AG + Co

Na koji način upoznajete ili edukujete krajnje korisnike kako bi bolje razumeli prednosti vaših proizvoda, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i dugotrajnosti vaših sistema?

Sada, kada u Beogradu postoji izložbeni salon jedinstven po svom konceptu – sa uzorcima, gotovim proizvodima i materijalima svih naših sistema, krajnji korisnici mogu da dođu i uživo, lično u razgovoru sa našim stručnjacima prodaje saznaju sve što ih interesuje o prozorima ili bilo kom drugom proizvodu iz REHAU Srbija asortimana. Takođe, dostupni smo i telefonom ili online, pa korisnicima možemo da pomognemo u odabiru pravog prozorskog sistema za njihov objekat i na taj način i iz bilo kojeg dela zemlje.

Kako vaša kompanija vidi budućnost PVC profila i prozorskih sistema na tržištu Srbije, imajući u vidu nove tehnologije i potrebe potrošača i koji su to najveći izazovi sa kojima se susrećete na našem tržištu?

Srbija je tržište sa velikim potencijalom, kako u izgradnji novih, tako i u adaptaciji i energetskoj sanaciji postojećih objekata. Državne subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti koje trenutno imamo su sjajan potez, ali smatramo da bi trebalo da učešće države bude veće. Energetskom sanacijom objekta, uštede ostvaruje ne samo neposredni korisnik, već i celo društvo. Kvalitet života se značajno poboljšava, a PVC kao materijal je idealan izbor zbog najboljeg odnosa cene i ostvarenog benefita za potrošača. Veoma je važno da napomenemo i to da prateći i kreirajući megatrendove svakodnevno pomeramo granice naše industrije, kako bismo podstakli održivu budućnost kroz različite projekte od lokalnog i globalnog značaja, kao što su energetska efikasnost, cirkularna ekonomija i smanjenje emisije CO2, sa glavnim ciljem da krajnjim kupcima i građanima Srbije olakšamo i poboljšamo život.

foto: Copyright REHAU AG + Co
foto: Copyright REHAU AG + Co

Možete li za naše čitaoce podeliti neke konkretne primere projekata ili referenci gde su REHAU sistemi bili ključni u postizanju visokih standarda kvaliteta i energetske efikasnosti?

Veliki broj izvedenih objekata predviđenih za različite namene (individualni objekti, stambeni i poslovni objekti, turistički objekti) u Srbiji, Crnoj Gori i na drugim tržištima u okruženju nose pečat naših inovacija i svojim vlasnicima pružaju udobniju budućnost i kvalitetniji život. Mnogi javni objekti, među kojima su i škole i bolnice napravili su korak ka čistijem i bezbednijem postojanju izborom REHAU rešenja za svoju rekonstrukciju ili izgradnju. To je potvrdio i projekat Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije, koji je evaluacijom pre i nakon energetske sanacije ovih objekata dokazao značajne uštede u energentima, kao i veliko smanjenje emisije CO2.

foto: Copyright REHAU AG + Co
foto: Copyright REHAU AG + Co

Kako kompanija REHAU Srbija vidi tržište u doba brze tehnološke promene, uključujući digitalizaciju i pametna rešenja u građevinskoj industriji?

Tržišta Srbije i Crne Gore, koja između ostalih pokriva beogradska REHAU kancelarija, uvek su brzo prihvatala kvalitetna rešenja u građevinarstvu. REHAU je na ovim tržištima već predstavio nekoliko inovativnih digitalnih rešenja, među kojima su ona koja se mogu implementirati u Smart Home sistem (Smart Guard, Smart Shading, Smart Privacy) ili ona koja omogućavaju lako praćenje prozora kroz njihov čitav životni vek (WindowID) i omogućiti brzu, jednostavnu i pouzdanu kupovinu prozora (REHAU Connect). Ova jedinstvena digitalna platforma spaja proizvođače i krajnje kupce prozora, analizira poslate upite i upućuje zainteresovane kupce na naše partnere koji im nabolje odgovaraju. REHAU Connect već postoji, osim u Srbiji, i u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a planira se lansiranje i na ostala tržišta našeg regiona.

ARTEVO prozorski sistem
foto: Copyright REHAU AG + Co

Kako se REHAU Srbija pozicionira u odnosu na druge konkurentske brendove na tržištu PVC profila, i koji su ključni elementi vaše strategije za održavanje vodeće pozicije?

Naši zaposleni su najveća vrednost kompanije i zaslužni su za poverenje i kredibilitet koji imamo na tržištu, kao i za kontinuirani rast tokom svih ovih godina. Tim posvećenih stručnjaka, koje smo pažljivo birali, svojim velikim znanjem i kvalitetom, ispunjava zahteve svakog našeg partnera i korisnika, a rezultati koje ostvarujemo su istovremeno i vrednosti koje REHAU Srbija živi: inovativnost, pouzdanost i poverenje. Takođe, vodeća pozicija u industriji kojom se bavimo obavezuje nas na konstantno praćenje, ali i kreiranje trendova, novih inovativnih, kao i održivih proizvoda. Imamo sluha za signale koje stižu od svih učesnika na tržištu i trudimo se da odgovorimo na baš sve njihove zahteve.

foto: Copyright REHAU AG + Co
foto: Copyright REHAU AG + Co

Koliko je, po Vašem mišljenju, časopis „Prozori+Vrata“ važan u segmentu edukacije proizvođača stolarije, ali i krajnjih korisnika?

Istina je da ne postoji puno časopisa koji se bave tematikom građevinske stolarije, a magazin „Prozori+Vrata“ obrađuje tu temu na način koji je razumljiv i onima koji nisu direktno vezani za ovu industriju. Istovremeno je dovoljno relevantan, zanimljiv i edukativan i profesionalcima koji se bave proizvodnjom, prodajom ili montažom takvih rešenja i proizvoda. Obrađuje se veliki broj važnih i interesantnih tema, koje su od suštinskog značaja ili pomoći svima, bilo da se radi samo o informisanju i praćenju trendova iz ove sfere ili o donošenju odluke za šta se opredeliti prilikom kupovine. Zadovoljstvo je sa vama sarađivati i želimo vam još puno kvalitetnih izdanja i dugotrajan uspeh!

foto: Copyright REHAU AG + Co
foto: Copyright REHAU AG + Co

www.rehau.com

REHAU d.o.o.
Jurija Gagarina 19, lamela 2, ulaz 4, blok 58
11070 Novi Beograd
T. +381 11 3770 301
F. +381 11 3770 319
E. beograd@rehau.com
W. www.rehau.rs
W. www.rehau.com

Prethodni tekstPoseta srednje škole Kampani ELVIAL objektima
Sledeći tekstSigurnost kad je važno: Pouzdano izračunavanje konfiguracije prozora sa Caluwinom
REHAU sistemski rešava Vaše građevinske zadatke Svaki objekat je kompleksan sistem, koji se sastoji od najrazličitijih elemenata i kružnih tokova, i on funkcioniše samo onda kada su sve komponente savršeno usklađene i efikasno međusobno povezane. Zbog toga kada mislimo, ne mislimo na proizvode već na sisteme. REHAU kao vodeći evropski proizvođač inovativnih rešenja na bazi polimera Vam nudi rešenja za sve u vezi objekata i na temu energije, vode i infrastrukture. U našem raznovrsnom asortimanu naći ćete za svaki zadatak i primenu odgovarajuću tehnologiju