Reč urednika: 11 godina časopisa „Prozori+Vrata”

Poštovani,

Dok smo spremali ovo izdanje imali smo nekolicinu sastanaka sa našim klijentima, arhitektama i investitorima i tema je bila rast cena građevinskog materijala, od PVC i alu profila, drveta, pa do stakla i čelika, sve je značajno poskupelo i to se oseti na gotovom proizvodu ili u ovom slučaju prozoru ili vratima. Cena papira je u značajno meri uticala i na nas kao izdavača, pa danas ne znamo koliko ćemo platiti štampu narednog broja ovog časopisa. Živimo u neizvesnim vremenima, a jedino je izvesno da ćemo sve čega se dohvatimo platiti više i da ćemo i ovaj deo naših života pregurati, kao što smo i mnogo teže situacije u prošlosti izgurali uzdignute glave, a kako drugačije.

Isto tako, PVC prozor koji je koštao pre pandemije 200 eura, sada je na nivou od 300-350 eura, a kako stvari stoje, izgleda da će se cena uskoro duplirati. Investitori u skladu sa rastom cena podižu i cenu kvadratnog metra stana, ali se svakako nameće pitanje koliko će cene ići gore kada se radi o materijalima i da li ima prostora za još veći rast stanova u novogradnji? Realnost je da nam se to događa iz dana u dan i da potražnja i dalje postoji, možda je manja nego pre godinu dana, ali je i dalje veća od ponude na tržištu. Svi u ovom lancu su godinu završili sa rastom prodaje, delom zbog veće cene proizvoda, a većim delom zbog povećane tražnje. Iskreno se nadam da 2023. godina neće biti ništa manje uspešna za sve nas, jer ipak je građevinski sektor zamajac naše ekonomije.

Predviđanja su da će se rast usporiti, a u kojoj meri pokazaće vreme. Kompanije iz Zapadne Evrope su godinu počele prilično obazrivo i sa maksimalnim uštedama na svim poljima, ali je to negde i očekivano kada su oni u pitanju. Ipak zapadnjaci „vide ranije” ili „vide dalje” barem kada su ekonomska kretanja u pitanju. Mada, mislim da u našoj državi i celom regionu ima još da se radi i gradi i ima još dosta posla, tako da sam prilično optimističan kada se radi o 2023. godini i predikcijama za građevinski sektor.

Časopis Prozori+Vrata broj 43, februar 2023
Časopis Prozori+Vrata broj 43, februar 2023

Časopis „Prozori+Vrata”, broj 43, feruar 2023. kao ONLINE izdanje možete čitati klikom na LINK

Veoma smo ponosni što ste pozitivno odreagovali i prihvatili naš redizajn, novi format i eko papir. Glavni razlog zašto smo promenili vrstu papira je svakako činjenica da pratimo moderne svetske trendove kada su u pitanju slična izdanja. Ekološki pristup je danas više od trenda, postao je naša potreba i obaveza prema budućim generacijama, pa se u skladu sa tim i mi ponašamo. Verovatno je i to jedan od razloga zašto smo postali regionalni brend.

Ove godine ulazimo u 12. godinu rada u Srbiji, a naše izdanje koje izlazi u Zagrebu u osmu godinu postojanja i veoma nas raduje što smo i tamo ostavili značajan trag i postali bitan faktor u kreiranju pozitivne slike o novim materijalima i kvalitetnim rešenjima u ovom segmentu građevinarstva. To nam je na kraju krajeva i misija, a ništa od toga ne bi bilo moguće da nije vas koji nas redovno čitate i podržavate na različite načine.

Beogradski sajam je zakazao Sajam građevinarstva za period od 24-27. aprila ove godine i nadamo se da ćemo se opet družiti pod kupolom sajma. Očekujemo rasprodat prostor i veliko interesovanje posetilaca. Vidimo se u aprilu.

Čitamo se i dalje…
Predrag Rađen, osnivač i urednik izdanja

Predrag Rađen potpis