Reč urednika: 10 godina časopisa “Prozori+Vrata”

Poštovani,

Dok smo spremali ovo izdanje imali smo nekolicinu sastanaka sa našim klijentima, arhitektama i investitorima. Teme su svakako bile rast cena građevinskog materijala, od PVC i alu profila, drveta, pa do stakla i čelika, sve je značajno poskupelo i to se oseti na gotovom proizvodu ili u ovom slučaju prozoru ili vratima. Primera radi, PVC prozor koji je koštao pre pandemije 200 eura, sada je na nivou od 320 eura, a kako stvari stoje, izgleda da će se cena uskoro duplirati. Investitori u skladu sa rastom cena podižu i cenu kvadratnog metra stana, ali se svakako nameće pitanje koliko će cene ići gore kada se radi o materijalima i da li ima prostora za još veći rast stanova u novogradnji? Svi u ovom lancu su godinu završili sa rastom prodaja, delom zbog veće cene proizvoda, a većim delom zbog povećane tražnje. Iskreno se nadam da 2022. godina neće biti ništa manje uspešna za sve nas, jer ipak je Građevinski sektor zamajac naše ekonomije.

NOVO izdanje časopisa “PROZORI+VRATA“ broj 39, februar 2022. listajte klikom na LINK

Ideja države da i ove godine subvencioniše zamenu dotrajale stolarije i time podigne energetsku efikasnost na viši nivo i ostvari značajne uštede u potrošnji energije, koja je danas sve samo ne jeftina, je odličan potez. Na prošlogodišnjem konkursu neke lokalne samouprave se nisu prijavile i to nam je bilo potpuno nejasno, ali se nadamo da će ove godine ispraviti grešku i konkurisati za subvencije. Rast cene energenata će svakako „probuditi” one koji nisu želeli ili mogli da zamene staru stolarija ili urade termoizolaciju kuće ili zgrade. Cena gasa i struje raste iz dana u dan, ali mi to u ovoj meri ne osećamo kao neke zemlje Evropske unije jer imamo, barem u ovom momentu, „staru” cenu. Primera radi u Hrvtaskoj je cena gasa otišla za čak tri puta i to mnogo utiče na proizvodnju i određivanje cene proizvoda. Šta se valja iza brda i kada će se, makar, zaustaviti, prvo pandemija Korona virusa, pa nakon toga i rast cene energenata i repromaterijala, pokazaće vreme.

Kao što ste primetili, mi smo godinu počeli sa redizajnom časopisa, novim formatom, novim papirom i logotipom samog izdanja. Nadamo se da vam se ova promena dopada i da ste zadovoljni vizualom časopisa, kao i naše internet stranice www.prozorivrata.com koja je isto doživela promene. Pitate se zašto smo se „redizajnirali”? Pa, prvo, ove godine slavimo deset godina kontinuiranog rada i to je zaista veliki uspeh u ovim ludim vremenima. Drugi razlog je svakako činjenica da pratimo moderne svetske trendove kada su u pitanju slična izdanja. Više o našem jubileju, rastu, trendovima i svim ostalim faktorima koji su uticali na činjenicu da postanemo regionalni brend u sledećem izdanju kada nam je i ustvari „rođendan”.

Beogradski sajam je zakazao Sajam građevinarstva za period 27-30. april ove godine i nadamo se da ćemo se posle tri godine opet družiti pod kupolom sajma. Očekujemo rasprodat prostor i veliko interesovanje posetilaca. Vidimo se u aprilu.

Čitamo se i dalje…
Predrag Rađen, urednik izdanja

Predrag Rađen potpis

Prethodni tekstNova Rollenband AT šarka
Sledeći tekstOstakljena fasada EW 50 – ALUMINCO