Drvo, staklo i aluminijum u službi održivosti

Platinum u Wizbadenu (Nemačka) sija zahvaljujući pionirskom standardu gradnje i visoko transparentnom staklu kompanije Saint-Gobain Glass.

Postavljanje pozitivnih impulsa u smislu održivosti bilo je deklarisani cilj novogradnje Hessen Agenture u Wizbadenu (Nemačka). Svi građevinski materijali korišćeni u novom objektu od drveta morali su stoga zadovoljiti najviše standarde održivosti. Staklene elemente napravljene od Saint-Gobain COOL-LITE SKN 183 stakla za kontrolu solarnog zračenja isporučio je partner mreže CLIMAplusSECURIT, kompanija Glas Herzog iz Vahauzla. Distanceri Swisspacer-a osiguravaju optimalnu energetsku efikasnost staklenih panela.

„Platinum“ u Wiesbadenu već se smatra važnim projekatom za održive kancelarijske zgrade u javnom sektoru. Vidljiv znak toga je platinasti predsertifikat od Nemačkog saveta za održivu izgradnju (DGNB). To se postiže upotrebom prirodnih sirovina od omotača zgrade do enterijera, kao i inteligentnim energetskim konceptom koji obuhvata obnovljivu proizvodnju energije do ekološki prihvatljive mobilnosti. Arhitektura kombinuje CO2-štedljivu hibridnu konstrukciju od drveta sa recikliranim materijalima za izgradnju. Velika pažnja posvećena je opremanju kancelarija prirodnim i korisnički prijateljskim površinama.

Najvažniji primeri javnih zgrada u Hesenu

Sa metodom hibridne konstrukcije od drveta, Neumann Architekten Frankfurt u potpunosti je iskoristio strukturalne prednosti drveta, betona i čelika u nosivoj konstrukciji. Samo drveno-betonski kompozitni plafoni zahtevali su oko 50% manje betona i oko 35% manje čelika u poređenju sa plafonima od armiranog betona. Niska težina celokupne drvene konstrukcije omogućila je smanjenje dimenzija podne ploče za 25% u odnosu na konstrukciju od armiranog betona. Zbog ove metode izgradnje projektanti su uspeli da uštede više od 1.160 tona CO2 ekvivalenta.

astakljivanje prozorskih elemenata zadovoljava visoke zahteve. Između ostalog, odabrano je trostruko staklo sa solarnom kontrolom (COOL-LITE SKN 183 staklo sa solarnom kontrolom), kao i vrednosti zaštite od pada i zvučne izolacije od 46 - 41 dB. Nakon završetka, energetski pozitivna zgrada trebala bi dobiti DGNB sertifikat u platinastom rangu i novu ocenu "klimatski pozitivna"
foto: © Jörg Hempel

Prva kancelarijska zgrada sa kombinacijom drvenih i drugih materijala u Wiesbadenu

Važan aspekt u izboru građevinskih materijala bio je njihova reciklabilnost. Drvo, staklo i aluminijum su materijali koji se mogu ponovno koristiti kada se zgrada rastavi u budućnosti ili se mogu reciklirati u novom životnom ciklusu. Platinum takođe preuzima ulogu modela održivosti kao zgrada koja ne utiče na klimu tokom svog funkcionisanja. To se postiže sistemom skladištenja leda za grejanje i hlađenje, kao i sa 1.300 kvadratnih metara solarnih modula na fasadi i krovu. Sistem proizvodi oko 150.000 kilovata struje godišnje, što je zapravo više nego što je potrebno za rad kancelarijske zgrade. Na fasadi su korišćeni inovativni novi razvoji u oblasti fotovoltaika, koji efikasno proizvode solarnu energiju uprkos svetloj boji modula.

Vizuelna udobnost sa najboljim funkcijama

Visoki zahtevi postavljeni su i za staklene elemente prozora: Korisnici šestospratne kancelarijske zgrade morali su uživati u visokom nivou termalne udobnosti a istovremeno imati najbolje dnevno svetlo. Još jedan zahtev za troslojno staklo sa solarnom kontrolom bio je padavinska zaštita i vrednosti zvučne izolacije od 46, odnosno 41 dB. Spoljna refleksija nije smela prelaziti 14%. Partner CLIMAplusSECURIT, firma Glas Herzog iz Waghäusla, odlučila se za dizajn sa COOL-LITE SKN 183 staklom sa solarnom kontrolom u skladu sa zahtevima. Visoko transparentno staklo ne samo da obezbeđuje najbolje vrednosti za dobijanje dnevnog svetla, već otvara i nove mogućnosti za upravljanje energijom. Sa optimalnim vrednostima solarnog upravljanja i energetskom transmisijom od 36%, značajno će smanjiti potrebu za hlađenjem u kancelarijskoj zgradi.

Šestospratna poslovna zgrada Platinum je prva poslovna zgrada sa hibridnim drvetom u Visbadenu. Energetska efikasnost u ivici zastakljivanja postiže se korišćenjem Swisspacer odstojnika
foto: © Jörg Hempel

Za staklenu konstrukciju korišćen je COOL-LITE SKN 183 u kombinaciji sa STADIP laminiranim sigurnosnim staklom za zaštitu od pada. STADIP SILENCE pruža zvučnu izolaciju, a PLANITHERM XN termalnu izolaciju. Visokokvalitetna Swisspacer Advance distancer lajsna obezbeđuje najbolju energetsku efikasnost na ivici stakla i podržava održivu konstrukciju prozora i fasada sa izuzetnim CO2 balansom: Švajcarska kompanija je jedan od retkih proizvođača distancera koji ima Deklaraciju o ekološkom proizvodu (EPD) za sve širine traka. Ukupno je isporučeno više od 1.000 kvadratnih metara staklenih elemenata.

„Često imamo narudžbine za velike fasadne prozore, ali ovo je prvi put da smo koristili COOL-LITE SKN 183. Vrhunska termalna izolacija, zaštita od padova i efikasna zvučna izolacija – to je tačno ono što želimo da prodamo“, priseća se Andreas Herzog, direktor kompanije Glas Herzog GmbH.

„Uživanje je koristiti staklo visokog kvaliteta sa svojim vrhunskim karakteristikama, posebno u tako ambicioznom projektu.“

Podaci o izgradnji

  • Projekat: Platinum
  • Posrednik: Glavna kancelarija Hessen Agenture
  • Vlasnik zgrade: OFB Projektentwicklung GmbH, Frankfurt a. M.
  • Lokacija: Mainzer Straße 18, Wiesbaden
  • Arhitektonski biro: „Neumann Architekten GmbH“ iz Frankfurta na Majni
  • Staklo: CLIMATOP COOL-LITE SKN 183 sa razmaknica trake Swisspacer Advance, STADIP SILENCE, PLANITHERM XN
  • Proizvođač stakla: CLIMAplusSECURIT Partner Glas Herzog GmbH, Waghäusl
  • Završeno: Jesen 2023
  • Sertifikat: DGNB Platina pred-sertifikat

Novi logo Swisspacer

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Contact: Katrin Lückhoff
Sonnenwiesenstraße 15
CH-8280 Kreuzlingen
katrin.lueckhoff@saint-gobain.com
www.swisspacer.com