Reč urednika: Novo izdanje časopisa „Prozori+Vrata“

Poštovani,

Ako smo stanje u građevinarstvu merili po broju izdatih dozvola, a u ovoj godini gotovo svaki mesec je bio u padu u odnosu na isti mesec prošle godine. Prema Republičkom zavodu za statistiku taj trend se polako prekida i imamo blagi rast u maju ove godine od 2.3% u odnosu na isti mesec prošle godine. „Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju 79,8 % dozvola odnosi se na zgrade, a 20,2 % na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 78,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 21,3 % za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (71,5 %)“, navodi RZS. Ovo je svakako podatak koji raduje sve nas koji smo direktno ili indirektno vezani za Sektor građevinarstva. Ono što ohrabruje u nastavku sezone građevinskih radova je da proizvođači građevinskih materijala i opreme iz kvartala u kvartal spuštaju cene u nekom procentu i verujemo da se tržište polako stabilizuje, barem što se tiče cena repromaterijala i snabdevenosti istog.

Redakcija časopisa „Prozori+Vrata” je bila vredna od Sajma građevinarstva u Beogradu, kada je izašao prethodni broj. Sadržajno ćete primetiti da sve više arhitekte i poznati projektni biroi u Srbiji uzimaju učešće u kreiranju sadržaja vašeg i našeg omiljenog časopisa. Rešili smo da još više približimo struku Vaмa, našim čitaocima, jer verujem da na taj način svi dobijamo. Kvalitet materijala i konačnog proizvoda po nama ne bi trebao imati kompromisa jer je energija sve skuplja, a prema nekim očekivanjima cene energenata će još više rasti. Svakako da kvalitet konačnog proizvoda, prozora, vrata ili fasade, zavisi od komponenti od kojih je isti sastavljan, ali i od pravilne ugradnje. Proizvođači fasadne stolarije to jako dobro znaju, ali su u poslednje vrеme i kupci upoznati sa terminima „dobar prozor” ili „energetski efikasna stolarija”.

Novo izdanje časopisa „Prozori+Vrata“
Novo izdanje časopisa „Prozori+Vrata“

Sve više se čita o ovim proizvodima, i kod nas na portalu, a najčešće pretraživani termini su „kako izabrati” ili „kako prepoznati dobar prozor ili vrata”. U razgovoru sa nekolicinom naših klijenata čujemo da krajnji kupci sve više vladaju sa terminologijom i da postavljаju pitanja: Koliko ima komora ovaj profil, da li je staklo dvoslojno ili troslojno, čiji su vam okovi, da li vam proizvodi imaju ateste i sertifikate… Sve to svakako raduje jer će i proizvođači koji su radili sa manje kvalitetnim materijalimа biti prinuđeni da isprate tržišnu utakmicu. Na našu veliku žalost, sistem ugradnje fasadne stolarije i dalje se u velikoj većini slučajeva radi pur penom, zbog brzine ili niže cene, a da se kupcima mogućnost RAL ugradnje ne predstavlja uopšte kao opcija. Nadamo se da će se ovaj trend promeniti i da će proizvođači više nuditi ovaj način ugradnje koji je standard u Zapadnoj Evropi.

Časopis „Prozori+Vrata”, broj 45, avgust 2023. kao ONLINE izdanje možete čitati klikom na LINK

Sledeće godine ulazimo u 13-u godinu rada u Srbiji, a naše izdanje koje izlazi u Zagrebu u devetu godinu postojanja i veoma nas raduje što smo i tamo ostavili značajan trag i postali bitan faktor u kreiranju pozitivne slike o novim materijalima i kvalitetnim rešenjima u ovom segmentu građevinarstva. To nam je na kraju krajeva i misija, a ništa od toga ne bi bilo moguće da nije Vas koji nas redovno čitate i podržavate na bilo koji način. Posete našem web sajtu rastu, a broj onih koji nas prate na društvenim mrežama je isto tako u velikom porastu, pa samo na Instagramu imamo preko 28.100 pratioca. Rastemo zajedno sa Vama koji nam verujete iz broja u broj ili iz godine u godinu.

Čitamo se i dalje…

Predrag Rađen, osnivač i urednik izdanja

Predrag Rađen potpis

Prethodni tekstKlizni i podizno klizni izolovani sistem SMARTIA M450
Sledeći tekstNovi izveštaj o životnoj sredini 2023: Održivost u fokusu svih korporativnih aktivnosti