PVC stolarija, cene na tržištu!

Složićete se da je PVC stolarija jedna od najtraženijih vidova stolarije na našem podneblju. Razlozi za to su višestruki. Pored dobre toplotne i zvučne izolacije, odličnog dizajna, lakog održavanja, ova stolarija je, pre svega, veoma energetski efikasna. A, ako dodamo da PVC stolarija cene formira tako da ona predstavlja dobar odnos cene i kvaliteta, sasvim je jasno zašto je jedna od najčešće ugrađenih.

Kakva će krajnja cena biti zavisi od kvaliteta samog materijala, okova, dimenzija, vrste stakla, broja komora u profilu, brenda, troškova proizvodnje, transporta i sl. Sa druge strane, PVC stolarija cene formira po principu gotovog i krajnjeg proizvoda, odnosno sa sve ugradnjom, ali i na drugi način gde je cena PVC stolarije izražena po metru kvadratnom.

PVC stolarija, cene sa ugradnjom

Kao što smo istakli PVC stolarija nudi brojne benefite u smislu uštede troškova, uštede energije, kvalitetnijeg života i dugoročnog korišćenja. Pravo je zadovoljstvo odlučiti se za ovu vrstu stolarije, jer ona, pre svega, nudi sigurnost i kvalitet na duge staze. Međutim, da bi ona sve to pružila, mora biti i pravilno ugrađena. Prava je šteta potrošiti vreme za tražnju adekvatnog modela PVC stolarije, izdvojiti novac za njegovu kupovinu i onda odlučiti da vam ugradnju uradi nestručna osoba. PVC stolarija neće pružiti svoj maksimum, ukoliko se ne ugradi prema standardima i uputstvima koji su za to predviđeni i propisani.

PVC stolarija cene sa ugradnjom
PVC stolarija sa ugradnjom

Iako ugradnja možda izgleda jednostavna i bez nekih većih začkoljica, činjenica je da to baši i nije tako. Naprotiv kvalitetna PVC stolarija je sistem koga treba ispoštovati i prilikom ugradnje. Stoga prilikom kupovine PVC stolarije potrudite se da u cenu uračunate i profesionalnu ugradnju. Kada je Srbija u pitanju i PVC stolarija cene sa ugradnjom, u zavisnosti od dimenzija, se kreću za:

  • Jednokrilne prozore od 70 do 170 eur;
  • Dvokrilne prozore od 185 do 280 eur;
  • Balkonska vrata – jednokrilna od 170 do 200 eur;
  • Balkonska vrata – dvokrilna od 309 do 340 eur.

Ove cene obuhvataju odgovarajući model stolarije, transport, ugradnju, demontažu i kod ozbiljnih firmi i odgovarajuću garanciju na kvalitet.

Kod PVC stolarije cene same ugradnje se kreću oko 3,3eur po metru štoka, te je ugradnja jednokrilnog prozora oko 15 eur, ugradnja jednokrilnih, sobnih ili ulaznih, vrata 20 eur, a ugradnja dvokrilnih ili balkonskih vrata 25eur.
Budite informisani i uvek kada vidite ponudu PVC stolarije. Obavezno proverite da li je i ugradnja uračunata u cenu ili ne.

PVC stolarija
PVC stolarija / foto: Betaplast d.o.o.

PVC stolarija, cene po m2

Drugi vid zaračunavanja cene PVC stolarije jeste po m2. Ovakvo određivanje cene obično se uzima u obzir u slučajevima kada kupac planira budžet i kada nije još potpuno siguran koji model želi. U tim uslovima PVC stolarija cene formira po m2. Pa tako prosek se, u zavisnosti od vrste prozora, vrata i prateće opreme kreće ovako:

  • Fiksni elementi bez mogućnosti otvaranja od 90 do 105eur/m2;
  • Jednokrilni prozor od 150 do170 eur/m2;
  • Dvokrilni prozor od 220 do 245 eur/m2;
  • Roletne od 60 do 75 eur/m2;
  • Komarnici od 18 do 40 eur/m2;
  • Venecijaneri 19 eur/m2.

Odgovaramo na neka od najčešćih pitanja u vezi cene PVC stolarije.

• Kako se formira cena i šta utiče na cenu?

Cena se formira spram potrebe kupca. Da li je u pitanju konkretna ponuda sa određenim modelima PVC prozora i vrata, sa ugradnjom ili ne, a ukoliko je u pitanju informativna ponuda za planiranje odgovarajućeg budžeta, daje se cena po kvadratnom metru. Kolika cena će biti zavisi od izabranog brenda, dimenzija stolarije, načina otvaranja, kvaliteta PVC materijala i profila, kvaliteta okova, vrste stakla, troškova ukupne proizvodnje,….

• Koji su brendovi PVC prozora zastupljeni kod nas?

Brend PVC stolarije igra veoma važnu ulogu prilikom izbora odgovarajuće PVC stolarije. Ukoliko želite kvalitet, koji će vam pružiti najbolje performanse u smislu uštede troškova, energetske efikasnosti, kvalitetnog dizajna i dugoročnog korišćenja, birajte poznate brendove. Pored odlične usluge, pružiće vam garanciju, tehničku podršku i adekvatan servis. Jednom rečju sigurnost. U Srbiji najpoznatiji brendovi PVC profila i komponenti su: nemački: Trocal, Inoutic, Gealan, Rehau, Veka, Schuco, a od domaćih proizvođača stolarije ističe se kompanija Betaplast, Link Line, Beohram…

• Da li je PVC stolarija skuplja od drvene stolarije?

PVC stolarija nije skuplja od drvene stolarije. Naprotiv. PVC stolarija se pravi od PVC materijala koji se reciklira, tako da se jedna ista sirovina može koristiti više puta. Takođe, PVC stolarija se lako održava, nema šmirglanja, farbanja, lakiranja. PVC stolarija je dugotrajnija i postojanija u odnosu na drvenu. Sa druge strane, drvo je prirodni resurs i svaka devastacija i njegova seča predstavlja ozbiljan trošak na globalnom nivou.