PVC stolarija je moderna i ekološka stolarija

PVC stolarija je ekološka, a da bi neki materijal bio takav, procenjuje se i ekstrakcija sirovina iz materijala, i životni vek, i potonje odlaganje otpada, mogućnost recikliranja i ponovne upotrebe sirovine kroz novi proizvod. Te tako, prilikom proizvodnje ove stolarije nema emisija štetnih supstanci niti zagađenja, a i svi se ostaci mogu reciklirati. PVC vrata i prozori predstavljaju proizvode sa prosečnim vekom trajanja od pola veka, što je svakako odlično jer njihovim korišćenjem dugo bivamo bezbrižni. Dotrajala stolarija pretežno se ponovo reciklira i koristi, tako da nema problema sa odlaganjem otpadnih delova.

I pouzdano i moderno

Kroz vreme su unapređivana svojstva PVC profila, stakala i okova, uopšte one performanse prozora koje ih čine trajnim i dobrim proizvodom. Sa druge strane, da bi prozor ostvario svoj pun kapacitet, unapređivao se i način ugradnje. Danas se ističe sistem RAL ugradnje, koji bi trebalo da i kod nas postane standard, a koji prati ceo proces postavke prozora, s naročitim fokusom na vezu između prozora i zida. Kroz vreme je PVC stolarija napredovala i u pogledu dizajna, kako oblika, tako i boja, te se danas može uspešno uklopiti s fasadama najrazličitijih stilova i biti skladan deo svih enterijera.

dnevna soba sa velikim prozorom i crnom garniturom za sedenje
Synego Slide / Foto: REHAU AG+ Co

Profili se izrađuju u svim bojama, mogu biti sjajni i matirani, manje širine, a sami prozori nalaze se u različitim oblicima i dimenzijama, pri čemu i u velikim formatima budući da su prenebregnute sve manjkavosti.

Prednost PVC prozora bazira se i u tome što se vrlo jednostavno održavaju, naročito s obzirom na to da su otporni na različite vremenske uslove, poput sunčeve svetlosti, zračenja, kiše, snega, vetra, odnosno odolevaju atmosferskim uticajima. To znači da s vremenom ne dolazi do oštećenja, ova stolarija se neće deformisati, ne rđa i ne truli, te ni ne iziskuje dodatnu zaštitu, odnosno ne mora se, poput drvenih prozora, farbati niti lakirati. Takođe, mnogo će teže goreti PVC profili, te su i u tom pogledu sigurniji izbor. Čiste se takođe vrlo lako, prebrisavanjem i specijalizovanim deterdžentima. Njihove vrlo dobre performanse čini ih izborom koji je veoma dugo funkcionalan, prozori i vrata su izdržljivi, kvalitetni i trajni, te se ulaganje u njih uvek isplati.

prostor sa izložbenim modelima PVC stolarije i garniturom u vidu dve sive stolice
PVC stolarija / Foto: Link Line

Bez premca

PVC je materijal koji je poželjan u građevinskoj industriji, energetski efikasan, izdržljiv, a pritom ga je moguće i reciklirati, pa se na taj način može skoro neograničeno dalje upotrebljavati, zadržavajući kvalitet. Naime, PVC se melje i specijalizovanim tehnologijama pretvara u sirovinu koja se može dalje koristiti, odnosno dobijeni granulati upotrebljavaju se za proizvodnju novih proizvoda. Upravo se ta ekološka strana, pored energetske efikasnosti, ističe kao naročita prednost PVC prozora. Čak se i tokom njihove proizvodnje troši manje energije, a i nizak je nivo zagađivanja tokom tog procesa. Dakle, ona je odličan je izbor i ekološka i praktična, ali ispunjava i sve željene estetske kriterijume, te je uklopiva u svaki dom ili poslovni prostor, moderna, izdržljiva i laka za održavanje.

dnevna soba sa crnim trpezarijskim stolom, žutim stolicama i velikim prozorim sa pogledom na dvorište
Moderna PVC stolarija/ Foto: REHAU AG+Co

Stoga je logično da i u trećoj deceniji XXI veka bude omiljen izbor kupaca – izbor koji je uvek siguran.

Autor teksta: Sanja Dakić Đurić, novinar

Prethodni tekstPVC stolarija – energetski efikasno kvalitetno rešenje
Sledeći tekstKako odnos radijacije, svetlosti i boje utiče na toplotnu provodljivost stakla?