Kako kupiti PVC stolariju

#IZ MOG ISKUSTVA
PVC stolarija

Zamena stolarije predstavlja jedan ozbiljan i finansijski zahtevan posao kome je neophodno posvetiti izvesnu pažnju. A moram vam priznati to nije nimalo lak poduhvat. Naime, pre par godina, moj otac je doneo odluku da dotadašnju dotrajalu drvenu zameni PVC stolarijom. Budući da je dugo godina proveo na zapadu, bio je upućen u ekonomičnost i efikasnost ove vrste stolarije. Ne samo da je odličan toplotni i zvučni izolator, nego se savršeno uklapa u svaki prostor, a i održavanje je daleko lakše. Jednom rečju odličan odnos cene i kvaliteta. Stoga, odluka je pala baš na PVC.

Omogućen ulazak sunčeve topline
Profine Group GmbH

Naviknut na činjenicu da svaki proizvod ima određeni stepen kvaliteta i da svaki proizvođač stoji iza svog proizvoda, moj otac nije mogao da prihvati činjenicu da na našem tržištu postoji šarolika ponuda PVC stolarije. Šarolika kao ponuda različitog kvaliteta je u redu, ali šarolika kada nema garancije kvaliteta je već druga priča. Zato, da bi znao šta kupuješ moraš dobro da znaš šta ne kupuješ. Odnosno, neophodno je da se informišeš o tome šta je standard i ispod koga ne treba ići. Nije nam preostalo ništa drugo nego da sa damo u proučavanje PVC stolarije, otvorimo četvoro očiju i izaberemo najbolju moguću opciju.

NAJBITNIJI DELOVI PVC STOLARIJE

Kako će jedan PVC prozor ili vrata funkcionisati najviše zavisi od njihovih najbitnijih delova: profila, stakla, okova.

PVC PROFIL

Osnovu svakog PVC prozora ili vrata čini PVC profil iliti, jednostavnim rečnikom, okvir ili krilo. Budući da je PVC stolarija napravljena od polietilena ili plastike, koja je po svojoj strukturi prilično lak materijal, veoma je bitna težina profila. Lakši profil, teže će nositi kompletnu strukturu prozora, dok teži profil, logično, to mnogo lakše obavlja i daje znanto veću sigurnost i vek trajanja stolarije.

Novi sustav za prozore i vrata, GEALAN-SMOOVIO
Novi sustav za prozore i vrata, GEALAN-SMOOVIO

Pored težine, širina PVC profila je drugi ključan detalj u izboru. Što je profil širi, jači je, veća je toplotna i zvučna izolacija, a moguća je i ugradnja kvalitetnijeg stakla. Svaki profil sastoji se iz određenog broja poprečnih, vazdušnih komora, koje su međusobno odvojene plastičnim pregradama. Obično su zastupljeni petokomorni i šestokomorni sistemi, sa širinom profila od 70-76mm, odnosno 83-88mm. Kako da znate koliko komora poseduje neki profil? Pročitaćete u katalogu ili pitati prodavca. Međutim, to možete i sami učiniti, brojanjem otvora od spoljašnje ka unutrašnjoj strani ili obrnuto.

Veći broj komora, znači i veći kvalitet profila?

To je tačno samo u slučajevima, ako broj komora prati i širinu profila. Odnosno, veči broj komora, širi profil. Zašto vam to naglašavam? Iz razloga što se često dešava da jedan profil iste širine, u zavisnosi od proizvođača, ima pet, šest, sedam ili čak osam komora. Veći broj komora, daje manju širinu komora i tanje međusobne pregrade, čime je i izolacija manja, a troškovi samog profila, a kasnije i energenata veći. Ukratko, suština je u kvalitetu, ne kvantitetu.

Koncepti kao što su pasivne kuće
Foto: profine Group

Iskusni i odgovorni proizvođači da bi ojačali profil, ubacili su metalne ojačivače. Tačnije, centralna vazdušna komora obložena je čelikom, što povećava ćvrstoću profila i mogućnost nošenja težih stakala. Preporuka je da debljina ojačivača bude od 1,5 mm do 2mm. Naravno, kao i u svemu, neki proizvođači da bi smanjili troškove, oblažu samo jedan deo komore čelikom, ističu kako profil ima ojačivač i naplaćuju punu cenu. Jasno vam je zašto rekoh da četvoro očiju otvorite?

Da li će jedan PVC profil ući u kategoriju kvalitetnih profila, zavisi i od debljine vidljivih i nevidljivih zidova profila. Vidljivi zidovi su zapravo zidovi koji se nalaze sa spoljašnje ili unutrašnje strane profila, dok su nevidljivi poprečni zidovi i nalaze se na dnu profila.

Shodno evropskim standardima, a prema debljini vidljivih i nevidljivih zidova profila, svi profili se dele na tri klase:

  • A klasu – gde je debljina vidljivih zidova minimim 2,8mm, a nevidljivih 2,5mm;
  • B klasu – sa debljinom vidljivih zidova minimum 2,5mm, nedvidljivih zidova 2mm;
  • C klasu – gde je debljina obe vrste zidova ispod A i B klase i predstavlja najmanje popularnu klasu profila.
REHAU optimizuje prozore sa daljim razvojem RAU-FIPRO X materijala ojačanog staklenim vlaknima
REHAU optimizuje prozore sa daljim razvojem RAU-FIPRO X materijala ojačanog staklenim vlaknima

Iskustvo je pokazalo da većinu ovih faktora poštuju nemački profili. Preciznost i odgovornost u svakoj vrsti proizvodnje, ne oskudeva ni u proizvodnji PVC stolarije. Naime, šta god da rade Nemci rade u skladu sa standardima i teško da će nešto pustiti na tržište, a da nije ispoštovan standard. Što bi rekao moj tata: „Švaba je to.“ A, kako Nemci imaju visoko razvijenu ekološku svest, za proizvodnju PVC stolarije koriste deo reciklirane PVC mase. Reciklirana plastika kada se obadi ima sivu boju i kao takva koristi se za proizvodnju komora u profilima. Tako ako vidite da su komore sive boje, budite sigurni da se radi o renomiranom nemačkom profilu.

STAKLO PVC STOLARIJE

Najveći deo svakog prozora, nesumnjivo čini staklo, kroz koga se odliva oko 70% energije. Upravo ova činjenica govori koliko je kvalitet stakla bitan prilikom izbora stolarije. Tokom dugogodišnjeg razvoja, velika pažnja posvećena je stvaranju stakla koje će imati manju provodljivost toplote, odnosno veću toplotnu i zvučnu izolaciju. Jedan od pokazatelja kvaliteta stakla svakako je koeficijent toplotne provodljivosti stakla. Što je koeficijent manji, veća je izolacija i obrnuto.

PRESS GLASS - proizvodnja stakla za građevinsku industriju
Foto: PRESS GLASS – proizvodnja stakla za građevinsku industriju

Evropski standardi, u zavisnosti od klimatskog područja u kome se nalaze, nalažu da koeficijent toplotne provodljivosti Ug ne sme biti viši od 1,4Wm2/K u centralnoj Evropi, odnosno 1,2Wm2/K u severnoj Evropi.

Kako bi stvorili najbolju moguću opciju, proizvođači su stalno usavršavali prozorska stakla. Rezultat tog rada, danas su termoizolaciona ili termopan stakla, koja se sastoje iz više stakala međusobno povezanih prostorima ispunjenim vazduhom ili plementitim gasovima niske provodljivosti.

Prvo su nastala dvoslojna stakla koja se sastoje, kako ime i kaže od dva stakla međusobno odvojena jednim vazdušnim prostorom. Kako bi se postigla što bolja izolacija, vremenom su nastala i troslojna termoizolaciona stakla sa tri stakla i dva vazdušna prostora. Najčešće debljine stakla su 4mm, dok je razmak, odnosno vazdušni prostor širine od 12 ili 16mm. A, sve to, predstavlja se kao formula 4+16+4, sa staklima debljine 4mm i vazdušnim prostorom 16mm.

U zavisnosti od načina izrade, u termopan stakla mogu biti postavljena stakla različitog kvaliteta.

• Ravno (flot) staklo – koje predstavlja klasično staklo, čija se debljina kreće od 3 do 10mm. U slučaju izbora ovog stakla, u zavisnosti od debljine stakla i vazdušnog prostora, koeficijent toplotne provodljivosti je iznad 2Wm2/K;

Niskoemisiono (E-low) staklo – nastaje kada se unutrašnja strana flot stakla premaže tankim premazom srebra, kalijum oksida ili cink oksida, koji omogućavaju prolaz toplotnih i sunčevih, ali ne i infracrvenih zraka. Sa druge strane, ovaj sloj sprečava prolaz toplote energije iz prostorije u spoljašnju sredinu, čime u velikoj meri sprečava odliv toplotne energije i smanjuje potrošnju energenata u zimskoj polovini godine. I ne samo to, toplotna provodljivost je duplo manja u odnosu na flot staklo. Drugim rečima, uklapa se u propisane evropske standarde;

• Staklo 4 godišnja doba ili ClimaGuard Solar – tzv. moderno E-low staklo koje ima tanak zaštitni film na površini stakla. Zahvaljujuči tome, ova stakla propuštaju dovoljnu količinu sunčeve svetlosti (66%), pružaju veliku izolaciju toplotnu izolaciju sa koeficijentom toplotne provodljivosti od 1,1Wm2/K i propuštanjem sunčeve toplote od svega 42%. Ova vrsta stakla u velikoj meri doprinosi duplo većoj uštedi energenata u zimskoj i letnjoj polovini godine u odnosu na druge vrste stakala. Zaključujemo da je ovo vrsta stakla koja će pored ekonomske isplativosti, doprineti komforu svakodnevnog života;

Foto: PRESS GLASS - proizvodnja stakla za građevinsku industriju
Foto: PRESS GLASS – proizvodnja stakla za građevinsku industriju

• Laminirano staklo – nastalo međusobnim lepljenjem više stakala lepljivom folijom ili smolom. Ukoliko dođe do njegovog pucanja (slučajnog ili namernog) staklo se neće rasuti, nego zahvaljujući vezivnom sredstvu ostati izlomljeno, ali međusobno povezano. Ova vrsta stakala je veoma značajna, jer pruža veći stepen zaštite, ali i veću sigurnost ukoliko dođe do njegovog pucanja. Ono se obično koristi na objektima koja su izložena udarima vetra, vremenskim nepogodama ili postoji rizik od provala.

OKOVI PVC STOLARIJE

Svi oni metalni delovi koje možete videti na jednom profilu, koji povezuju profil i staklo i koji doprinose funkcionisanju stolarije čine okove stolarije. Pored mehanizma koji omogućava otvaranje i zatvaranje prozora i vrata i koji spada u grupu tipskog okova, postoje i dodatni (univerzalni) okovi: šarke, bravice, kvake, cilindri, kao i pomoćni okovi: spojnice, poklopci, čepovi…

Okov za stolariju
Okov za stolariju

Da bi kostur stolarije koji smo napravili funcionisao, finalni udarac daju okovi. Pored funkcionisanja, što je i suština same stolarije, okovi obezbeđuju i njenu stabilnost, dugotrajnost i bezbednost. Stoga da biste imali kvalitetan prozor, koji će vas služiti, ali i čuvati bitno je da okovi budu od kvalitetnog materijala, od proverenog proizvođača, koji vam može, za ne daj Bože, obezbediti i rezervne delove.

ŠTA JE JOŠ BITNO KOD KUPOVINE PVC STOLARIJE

Pored osnovnih delova koji čine prozor ili vrata, prilikom izbora stolarije veoma bitna stvar je i od koga i gde kupujete. Naime, kao što što smo i istakli, danas se na tržištu nalazi obilje prodavaca koji se kunu u svoj proizvod. Međutim, iskustvo je pokazalo, da veliki broj modela PVC stolarije ne zadovoljava osnovne kriterijume kada je kvalitet u pitanju. Nažalost, svi oni kupci koji nemaju predstavu na šta da obrate pažnju, odlučuju se za neke od tih kvazi PVC modela.

Da je takva kupovina bila greška, neretko uviđaju već posle prve, druge sezone, kada stolarija počinje da se krivi, menja boju, ne dihtuje i sl. Žalite se. Ako imate kome. Veoma često prodavac od koga ste kupili ne daje garanciju, ne prima reklamaciju ili jednostavno više ne posluje. Problemi tek tada počinju. Uložili ste novac, nemate kome da se žalite, a zima ili leto su na pragu. Ni malo zavidna situacija.

Stoga, kada se odlučite za kupovinu, birajte ljude sa iskustvom, koji imaju registrovanu firmu, prodajne salone, ljude koji poseduju sertifikat za svoje proizvode i garanciju za svoje usluge.

MONTAŽA I UGRADNJA PVC STOLARIJE

A kada obavite kupovinu, ne zaboravite da još uvek niste rešili problem stolarije. Finalna stvar do uživanja vodi preko ugradnje. Iako smo često navikli da samostalno obavljamo poslove vodoinstalatera, keramičara, a sve češće i električara, sistem sam svoj majstor nije baš preporučljivo rešenje. Naročito kada je u pitanju ugradnja stolarije. Iako verujete sebi i svom kumu, iako ste verzirani za zidariju, respekt, ali potrudite se da stolariju postave profesionalci.

Ugradnja stolarije RAL vodič institut ift Rosenhaim
Ugradnja stolarije RAL vodič institut ift Rosenhaim

Da li želite da nakon muke koju ste prošli od učenja o PVC stolariji, preko izdvajanja novca i izbora i kupovine kvalitetnih modela, dođete u situaciju da sve to bacite u vodu, zbog nestručne montaže. Mi se ne bismo igrali. A, ni moj otac nije. Strpljivo je prikupljao informacije, pažljivo slušao prodavce, doneo odluku o kupovini i evo već par zima za redom sve odlično funkcioniše. Mogu vam reći da se baš naspavam kada odem kući. Da li to da pripišem osećaju #onokad dođeš kući ili PVC stolariji ostaje otvoreno. Ali jedno je sigurno, kod mame i tate je mnogo tiše, toplije i ugodnije od kako imaju PVC stolariju.

Autor: Snežana Trtica Graorac, novinar