Dobar prozor nije skup

Taman kada je epidemija virusa korona bila na izmaku, i sve krenulo da se vraća nekim uobičajenim tokovima, iako uz izvestan oprez i tihu bojazan, rasplamsalo se ratno žarište u Ukrajini i svet se ponovo našao na nekoj prekretnici.

U vremenu kada smo izloženi kontinuiranom rastu cena, kako svakodnevnih namirnica, tako i energenata, kada tržište biva sve neizvesnije, te se mnogo toga i ne može predvideti kao ranije, poskupljuje i stolarija. Međutim, postavlja se pitanje – zašto i u ovim okolnostima možemo reći da dobar prozor nije skup?

U SVETLU DANAŠNJIH ZBIVANJA

Izvesno je da smo poslednjih godina u vrtlogu neočekivanih i ne tako prijatnih zbivanja jedne zasigurno turbulentne decenije. Taman kada je epidemija virusa korona bila na izmaku, i sve krenulo da se vraća nekim uobičajenim tokovima, iako uz izvestan oprez i tihu bojazan, rasplamsalo se ratno žarište u Ukrajini i svet se ponovo našao na nekoj prekretnici. Ratna zbivanja, već užasna sama po sebi, sa sobom su donela mnogo nedaća, kako za sukobljene strane, tako i za sve druge, a naročito Evropljane.

Globalizacija tržišta i visokorazvijeni trgovinski odnosi među zemljama sveta, te velika međudržavna energetska zavisnost, u teškim vremenima bivaju i svojevrsno breme jer se niko ne može izolovati od krize. I Rusija i Ukrajina su države bogate energentima, veliki proizvođači i izvoznici sirovina, sa kojima je saradnja neminovna i osnova industrije mnogih zemalja. Svakodnevno čitamo vesti o sankcijama, inflaciji, političkim dogovorima i pregovorima, o štrajkovima i otkazima, o poskupljenjima i nestašicama, o mogućim restrikcijama, energetskim alternativama… Kao da najednom uviđamo da niko ne može bez onog drugog, i da je sve međusobno u vezi jedno sa drugim.

GEALAN-KONTUR®: Vrhunski sistem dizajna sa aluminijumskom opcijom
GEALAN-KONTUR®: Vrhunski sistem dizajna sa aluminijumskom opcijom

VIŠE CENE I STOLARIJE

Kada u kontekstu savremenih dešavanja pogledamo gde je građevinarstvo, svi možemo uočiti isto: cene svih građevinskih materijala značajno su porasle, tako i gotovih proizvoda, jer su i sirovine i procesi proizvodnje značajno skuplji nego samo godinu dana ili pak nekoliko meseci ranije. Sledstveno tome, poskupela je cena kvadrata stanova, ali su i zakupnine stanova na nikad višem nivou. Tako je i ugradnja stolarije, bez obzira na to o kom tipu govorimo, značajno skuplja, te se za jednu kuću ili stan mora izdvojiti gotovo duplo više novca nego što je to bio slučaj u nedavnom periodu. Međutim, ulaganje u dobar prozor, i pored svih okolnosti, i dalje nije skupo, naročito ako uvidimo da je to ulaganje u budućnost, a posebna olakšica jesu i državne subvencije.

ULAGANJE KOJE JE ZNAČAJNO

Bilo da novu kuću tek opremamo vratima i prozorima, bilo da želimo da promenimo elemente koji su dotrajali, zamena stolarije je svakako finansijski izdatak koji dosta staje, pa se u tom smislu dugo i planira. Međutim, treba imati u vidu da je ovo ulaganje, iako udar na svaki kućni budžet, i važno i neophodno, ali i isplativo jer ćemo zahvaljujući kvalitetnoj stolariji posledično uštedeti na grejanju i hlađenju. Investiramo jednom u nekoliko godina, nekad je to i jednom u nekoliko decenija, naročito ako uzmemo u obzir performanse današnjih prozora i vrata.

SAGLEDATI SVE ASPEKTE

Prvi korak jeste sagledati prioritete, te ukoliko ne možemo da zamenimo prozore u celom prostoru stanovanja, birati onaj koji nam je najbitniji. Potom se treba odlučiti za tip stolarije: drvena, PVC ili aluminijumska, prevashodno u skladu sa namenom prostorije i specifičnostima objekta. Pretraživanjem interneta, čitanjem stručnih časopisa ili portala, razgovorom sa prodavcima, arhitektama ili pak poznanicama, informisaćemo se o svim detaljima koji nam mogu biti važni.

Koji god tip da odaberemo, u suštini nećemo pogrešiti jer svaki od njih ima niz prednosti koji ga u nekom polju čini superiornim. Drveni prozori odišu specifičnom estetikom prirodnosti, topline, a savremeni profili od drveta apsolutno su usavršeni, trajni i postojani. PVC stolarija je pak nekoliko decenija bila dominantna zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta, vrlo je otporna i izdržljiva, a njena uobičajeno bela boja odlično uklopiva sa fasadama i enterijerima različitih stilova. Sa druge strane, aluminijum je izuzetno lagan i izdržljiv, te je neretko deo staklenih fasada i profil prozora preko celog zida jer može podneti veliko opterećenje. Zanimljiva je i kombinacija drveta i aluminijuma, kada se aluminijum nalazi sa spoljne strane i uspešno odoleva najrazličitijim vremenskim uticajima, a drvo unutra, kada se svojom toplinom savršeno uklapa u enterijer prostora.

GEALAN već dugi niz godina proizvodi profile u acrylcoloru
GEALAN Acrycolor

I pored već potvrđenih kvaliteta, rad na profilima svakodnevno napreduje, tako da su prenebregnuti svi nedostaci: kvalitetna drvena stolarija danas je obložena premazima koji dodatno jačaju njenu otpornost na atmosferske uticaje, PVC se može staviti i na velike fasadne otvore zahvaljujući metalnim ojačanjima, a aluminijumska stolarija unapređena je tako da je danas i ona odličan termo izolator.

Pored performansi profila, a potom i drugih elemenata prozora, važan faktor pri odabiru svakako jeste i estetska strana. Prozori se mogu javljati u različitim oblicima, na primer pravougaoni, kvadratni, zaobljeni, pa i okrugli, u svim bojama i različitim dezenima (tako PVC može čak i oponašati teksturu drveta), a profili bivaju sve tanji kako bi staklena jedinica u potpunosti dominirala. Izvesno, danas su prozori više nego ikada pre estetski usavršeni i jedan vrlo upečatljiv detalj fasade, koji doprinosi estetici i samog enterijera – otuda i nije neobično što u moderno uređenim stanovima prozori često stoje ogoljeni, tačnije bez ikakvih zavesa.

ENERGETSKA EFIKASNOST KAO NAMERA I CILJ

Kvalitetni profili obavezno se kombinuju sa energetski efikasnim staklima, kao i kvalitetnim okovima, koji omogućuju minimalne energetske gubitke, odnosno pravilno dihtovanje i lagodno pokretanje. Tek kada je posredi sadejstvo svih ovih elemenata, možemo govoriti o kvalitetnom prozoru. Ipak, da bi on u potpunosti odgovorio zahtevima koji se pred njega postavljaju, a pre svega funkcionalnim, jednako je važna kvalitetna ugradnja na kojoj takođe ne treba štedeti. RAL ugradnja bi svakako bila idealno rešenje, međutim, kod nas ona još uvek nije zastupljena u meri u kojoj bi to bilo potrebno. Naime, uz pomoć specijalizovanih traka ovom montažom povećava se energetska efikasnost prozora, što dalje utiče na trošenje manje energije za zagrevanje, odnosno hlađenje – jer se temperatura ne rasipa, a takođe ne dolazi do stvaranja buđi, te vazduh biva kvalitetniji.

Drvo-aluminijum prozori i vrata
Drvo-aluminijum prozori i vrata / foto: EJ Alustone

DA ZAKLJUČIMO

Dobar prozor treba da bude i odličan termo i zvučni izolator, da nas u potpunosti zaštiti od različitih vremenskih prilika, a da bude teško probojan, izdržljiv i trajan, da njegovo pokretanje bude glatko – tek tada ostvaruje svoju funkciju u punom kapacitetu. Kada je odabran model proverenog proizvođača, a potom i kvalitetno ugrađen, prozor će biti u potpunosti energetski efikasan – a znamo da je baš energetska efikasnost danas apsolutni imperativ, posebno u kontekstu globalnih dešavanja i opšteg tržišta, a briga o njoj mora postati naša svakodnevica. U tom smislu kvalitetan prozor nije skup – doneće nam mnogo benefita.