Ovo Concept: 10 ISTINA I ZABLUDA O SISTEMIMA KLIZNIH VRATA

Pre svega, treba definisati na koja vrata mislimo. Postoje dve vrste kliznih vrata: ona koje klize po zidu i koja ostaju vidljiva i kada su otvorena i kada su zatvorena, i ona koje uklizavaju u zid, čime ostavljaju zid slobodnim i kada su otvorena. Ovaj članak posvetićemo ovim drugim, koja štede prostor i daju potpunu slobodu u uređenju enterijera samim tim što „nestaju“ u unutrašnjosti zida pri otvaranju.

Eclisse sobna klizna vrata, model Telescopica
Eclisse sobna klizna vrata, model Telescopica

Bez obzira na mnoge prednosti koje nude ovi sistemi, i dalje postoji puno informacija koje ih prate, a koje nisu uvek istinite. Pa, hajde da ih otkrijemo! Ovo je 10 istina i zabluda o sistemima kliznih vrata.

  1. ZA KLIZNA VRATA U ZIDU TREBA NAPRAVITI RUPU GDE ĆE VRATA UKLIZATI

Netačno. Osnovu sistema kliznih vrata Eclisse čini kaseta(okvir) koja omogućava da u njenu unutrašnjost vrata uklizaju, a sa spoljne strane se „zatvara“ kao klasičan zid, gipsom ili malterom. Svakako je najjednostavnije, u slučaju već postojećeg zida, isti prosto srušiti i napraviti novi, koji se formira oko ugrađene kasete.

2. KLIZNA VRATA OMOGUĆAVAJU ZNATNU UŠTEDU PROSTORA.

Tačno. Procenjeno je da u stanu od 100m2 čak 8m2 može biti „vraćeno“ u upotrebu jednostavnom zamenom klasičnih vrata kliznim.

Nacrt uštede prostora sa kliznim vratima
Prikaz – prostor sa klasičnim sobnim vratima

3. KLIZNA VRATA IZOLUJU ISTO KAO I KLASIČNA, NA ŠARKE.

Delimično netačno. Da bi nesmetano klizala, klizna vrata moraju imati određenu distancu od poda, najviše 7mm. Obzirom na postojanje ovog prostora nemoguće je perfektno izolovanje zvuka kao kod klasičnih vrata. To je prosta matematika. Međutim, odskora u ponudi Eclisse-a se može naći nov dodatak koji omogućava zvučnu izolovanost kliznih vrata od 38dB. Prema tome, možemo reći da zvučna izolovanost kliznih vrata zavisi od izbora klijenta.

4.KLIZNA VRATA KOŠTAJU VIŠE OD KLASIČNIH VRATA

Tačno. Iako radi upoređivanja izaberemo isti materijal i obradu vrata, za pravilno funkcionisanje kliznih vrata neophodno je imati kasetu koja formira zid za njihovo uklizavanje, deo koji nije neophodan za funkcionisanje klasičnih vrata. Upravo zbog toga neminovno je da će cena sistema kliznih vrata biti viša.

5.KASETE MOGU BITI PREDVIĐENE I ZA GIPSKARTON I ZA MALTER

Tačno. Za praktično svaki model kliznih vrata postoji varijanta za i suvu i za mokru gradnju. Uopšteno govoreći, kasete predviđene za gipskatron se uglavnom biraju prilikom renoviranja, dok su kod novogradnje zastupljene obe varijante, zavisno od izabranog načina gradnje unutrašnjih zidova.

Kaseta za gipskarton

6.OBE VARIJANTE KASETA IMAJU ISTU CENU

Netačno. U skoro svim slučajevima kaseta predviđena za gipskarton košta manje od istog modela predviđenog za malter. Razlog je u tome što kaseta za gipskarton zahteva mnogo manje materijala i jednostavnija je za proizvodnju.

Kaseta za malter

7.KASETA ZA KLIZNA VRATA SE NE MOŽE UGRADITI UKOLIKO U ZIDU POSTOJE ELEKTRIČNE INSTALACIJE

Netačno. Eclisse je predstavio modele LUCE, predviđene upravo za ove situacije, koji omogućavaju jednostavnu instalaciju električnih kablova i imaju već ugrađene dozne na odgovarajućim mestima za prekidače, utičnice, termostate itd. Druga situacija je sa cevima. Nije moguće ugraditi klizna vrata u zid gde prolaze cevi.

Model LUCE

8. ZID KOJI JE FORMIRALA KASETA ZA KLIZNA VRATA NIJE NOSEĆI

Tačno. U najvećem broju slučajeva na zid u koji uklizavaju vrata nije moguće kačiti nameštaj. Kao rešenje ovakvih zahteva Eclisse je ponudio model Ewoluto, predviđen isključivo za malter, koji omogućava da zid koji se formira oko kasete bude „pravi noseći“.

Model Ewoluto

9.AKO SE POJAVI BILO KAKAV PROBLEM SA KLIZNIM VRATIMA JEDINO REŠENJE JE RUŠENJE ZIDA.

Netačno. Sistemi kliznih vrata Eclisse imaju patentiranu vođicu koju je moguće skinuti bez dodatnih radova na zidu, te je svaki eventualni problem izuzetno lako rešiv. Čišćenje (od npr nečistoća koje ostaju nakon radova) ili naknadno ugrađivanje dodataka (npr usporivača) postaje jednostavan zahvat.

10. SISTEMI KLIZNIH VRATA NEMAJU NIKAKVU GARANCIJU

Netačno. Eclisse za sve svoje proizvode daje garanciju od 12 godina, i to ne samo za kasetu, već i za vođicu i za okov. Generalno sama kaseta je predviđena da ima skoro neograničen vek trajanja, pa su jedini elementi koji su podložni eventualnoj zameni točkići, koji se vrlo jednostavno mogu zameniti nakon skidanja plota vrata. A i to će možda doći na red posle velikog broja godina, obzirom da su Eclisse-ovi testovi pokazali da nakon 100 000 ciklusa otvaranja i zatvaranja (ekvivalent 30-to godišnjoj upotrebi) nijedan deo sistema nije imao znakove dotrajalosti.

Šta možemo izvesti kao zaključak?

Sistemi kliznih vrata su vrlo praktično rešenje koje štedi prostor i vraća u upotrebu kvadrate koji su bili „izgubljeni“ zbog načina otvaranja klasičnih vrata. Ovi sistemi imaju određene zahteve za pravilnu instalaciju, i predstavljaju određenu stavku u budžetu, ali zauzvrat vraćaju kvadrate koje ste platili, a niste bili u mogućnosti da koristite, i daju potpunu slobodnu u uređenju enterijera.

Eclisse sobna klizna vrata, model Unico
Eclisse sobna klizna vrata, model Unico

Ukoliko i dalje niste sigurni da je ovo pravo rešenje za Vas, posetite nas na Savskom keju bb, i prijatnom ambijentu našeg showroom-a pogledajte modele koje smo izložili i one koje koristimo. Biće nam drago da odgovorimo na sva dodatna pitanja koja nisu među ovih 10!

“Ovo Concept”, Savski kej bb,
11070 Novi Beograd

Tel. 064 640 63 98
www.ovoconcept.rs