Nekonvencionalni načini kačenja zavesa

Svaki dom koristi zavese. Bilo da ste njihov zaljubljenik ili ne, jedno je evidentno – njihova funkcionalnost. Zavese intimiziraju prostor i štite od insekata. Predstavljaju svečano odelo svakog prozoskog okna i savršeni deo dekora koji upotpunjuje enterijer.

Kada govorimo o kreativnosti, jutana draperija je okačena na bakarne cevi. Možete li pogoditi šta ih drži na mestu? Ti nosači su zapravo vešalice biljnog porekla.

Karike biljnog porekla za koje se kače zavese
Slika 2 – Karike biljnog porekla za koje se kače zavese

Upotreba eksera

Ovu ideju možete primeniti ukoliko želite raskošnu pokrivenost bez promene položaja zavese. Izgleda kao da su zavese jednostavno neprilagođeni čipkani stolnjaci.

Ove zavese obešene o eksere izgledaju malo komplikovanije za uraditi, ali su savršena ideja za prozore koji su u hladu ili imaju roletnu, ili kada se radijator nalazi ispod prozora. Zavese ne mogu lako da se pomeraju levo-desno. Gvozdeni ekseri upotpunjuju hlad i enterijer same sobe.

U zavisnosti od vrste materijala i oblika garnišni i vešalica, zavisi kako će zavesa ili draperija padati i krasiti vaš prozor. Prozor svakako predstavlja centralno i najupečatljivije mesto u sobi, i s toga mu treba posvetiti punu pažnju, kako bi ugođaj boravka u sobi bio neprevaziđen i krajnje komforan.

Šta smet a šta ne
Slika 3 – Šta smet a šta ne

Da li će one biti striktno i pravolinijski zakačene, bez vidljivog izlaženja iz domena perfekcionizma, ili pak, kreativno zakačene sa slobodnim padom, zavisi od vas, kao i poruke koju želite da vaš intimni prostor odaje pri ulasku u njega, kao i gledano spolja.

Zavese i venecijaneri, generalno, mogu podići vrednost vašoj kući jer mogu skrenuti pogled ka visini i mekoći dajući joj maksimum.

Kreativan način kačenja zavesa
Slika 4 – Kreativan način kačenja zavesa

Osnovni tipovi kačenja zavesa

Postoje tri klasična načina kačenja zavesa. Kačenje dugih zavesa uvodi dramatičnost u prostor naglašavajući njegovu veličinu, kao i uzvišenost osećaja tokom boravka u njoj. Ove zavese se kače što je više moguće. Lepo će izgledati u stanovima i kućama sa visokim plafonom, stare gradnje.

Dekoratine zavese se ne sklapaju, već umekšavaju hladnoću staklenog okna. Ove zavese se kače malo više nalevo ili nadesno, od standardnog, budući da ostaju stalno otvorene.

Kačenje dužih zavesa koje stvaraju utisak zida
Slika 5 – Kačenje dužih zavesa koje stvaraju utisak zida

Tradicionalne zavese imaju dvostruku primenu. Osim što naglašavaju stilsku notu prostorije,