U susret praznicima – Kako da sami dekorišete i ulepšate svoje prozore

Prozori ne samo da čine naš dom ili radno mesto dobro provetrenim i osvetljenim, oni predstavljaju svojevrstan pogled u svet koji nam se iz našeg prostora pruža. Same prozore možemo „dekorisati“ zavesama ili drugim elementima. U ovom tekstu govorićemo o dekoraciji koja se može napraviti u „uradi sam“ režiji, kreativna je, praktična i, što je često jedna od najvažnijih stavki – ekonomična.

Govorićemo o dekoraciji koja se može napraviti u „uradi sam“ režiji

Kada govorimo o dekoru koji možemo sami da napravimo u prvom redu su zavese i zastori kao i drugi elementi kojima ćemo prozore uokviriti i zaštititi od prekomerne insolacije ili pak pogleda. Zavese se najčešće kupuju gotove i potom kače na prozore. Međutim, ukoliko želite da imate personalizovan izgled prozora možete se odlučiti da kupite materijal u prodavnici metraže i potom sami sašijete zavese. U ovom slučaju ne samo da ćete dobiti zavese po meri i želji već ćete moći i da diktirate oblik zavesa koji želite. Ukoliko nemate šivaću mašinu ili prosto ne znate da šijete, raspitajte se u prodavnici metraže u kojoj kupujete materijal ili pokušajte da pronađete dobrog krojača ili krojačicu. Mora se, međutim, napomenuti da šivenje zavesa može biti veoma neekonomičan potez ukoliko se sami ne upustite u poduhvat šivenja.

ukoliko želite da imate personalizovan izgled prozora možete se odlučiti da kupite materijal u prodavnici metraže i potom sami sašijete zavese

Konačnu cenu naravno diktira i materijal koji se odabere

Konačnu cenu naravno diktira i materijal koji se odabere. Postoji mnoštvo materijala na tržištu koji su nekonvencionalni ali vrlo lepo mogu poslužiti kao materijali za zavese, od mebl štofova pa do veoma lakih materijala kao što je til ili lagani pamuk. Kada se kupuje novi materijal za zavese osim materijala na raspolaganju je i veliki spektar dezena.

Sledeći potez koji se može uraditi kako bi se stare zavese osvežile ili novima dao potpuno lični pečat je dekorisanje ili prekrajanje, menjanje već postojećih zavesa. Za ovo postoji nekoliko načina. Kao prvo, ukoliko su postojeće zavese gusto tkane i bez previše ornamenata i šara, različitim tehnikama se na njih mogu „naštampati“ dezeni ili rečenice, već prema zamisli, želji, enterijeru prostorije u kojoj će zavese biti i sličnim faktorima. Na zavese se mogu naštampati ili iscrtati šare i oblici poput štrafti, cik-cak linija koje su već izvesno vreme u trendu, kvadrata, krugova i slično.

Na internetu je takođe moguće pronaći mnogo tutorijala o pravljenju zavesa i zastora

Prekrajanje postojećih zavesa se može uraditi ukoliko je dizajner spretan sa šivaćom mašinom ili ima dobru krojačicu ili krojača. Za ovaj korak potrebno je imati mašte ali i – neophodnu veštinu kako bi zamisao sproveli u delo ukoliko se radi o nešto zahtevnijem kroju delo ukoliko se radi o nešto zahtevnijem kroju novih zavesa. Na internetu je takođe moguće pronaći mnogo tutorijala o pravljenju zavesa i zastora koji ne zahtevaju šivenje tako da je ova tehnika svima dostupna, bez obzira na to da li poseduju opremu ili potrepno znanje i veštine.

Za sve one koji nisu veliki ljubitelji zavesa ali imaju potrebu za privatnošću i zaštitom od pogleda, tretman prozora može biti veoma jednostavan. Jednostavnim lepljenjem translucentnih folija na jedan deo stakla postići će se istovremeno zaštita od privatnosti a prozori će, ukoliko se izabere dekorativna folija, izgledati poput slika. Folije se na našem tržištu mogu naći u specijalizovanim prodavnicama a mogu se i naručiti preko interneta.

Materijal za oslikavanje stakla može se naći u specijalizovanim hobi prodavnicama

Za sve one koji su spretniji sa četkicom i vični crtanju i slikanju postoji opcija oslikavanja prozora kao alternativa samolepljivim translucentnim folijama. Materijal za oslikavanje stakla može se naći u specijalizovanim hobi prodavnicama i ne zahteva prevelika ulaganja. Međutim, ono što kod oslikavanja može biti problematično je činjenica da sliku kasnije neće biti lako ukloniti ili da će prilikom uklanjanja na staklu ostati tragovi i fleke. Ovo naravno zavisi od toga koje boje za staklo se koriste i na koji način se one mogu ukloniti ukoliko se za tim javi želja ili potreba.

Jedan veoma interesantan element koji svako može sam da napravi i koji pruža zaštitu od neželjenih pogleda ili pak služi da napravi senku u slučaju preterane izloženosti suncu je – paravan. Mali paravani za prozore se mogu napraviti od svega što nam dopadne šaka, čak i od kartona. Oni su zgodni jer se uvek mogu ukloniti a mogu se praviti od najrazličitijih materijala i često menjati ukoliko nam dosade.

Mali paravani za prozore se mogu napraviti od svega što nam dopadne šaka Kod izrade paravana mogućnosti su beskonačne i beskrajno zanimljive

Još jedna važna stavka koja se mnogima može dopasti je da paravani zapravo mogu biti veoma ekološki izbor jer ih možemo napraviti od recikliranih materijala ili predmeta koje već imamo u kući ali su izgubili svoju primarnu upotrebu vrednost kao što su stari odevni predmeti od teksasa ili slično. U slučaju paravana, ukoliko u kući stanuju deca, njihova „umetnička dela“ se mogu uramiti i koristiti kao paravan na prozorima u bilo kojoj sobi u domu. Kod izrade paravana mogućnosti su beskonačne i beskrajno zanimljive.

paravani zapravo mogu biti veoma ekološki izbor

Za sve one koji nisu preterano spretni sa alatima ili prosto nemaju želje, vremena ili mogućnosti da eksperimentišu sa dekoracijom prozora u „uradi sam“ režiji postoje veoma jednostavna rešenja da prozori zablistaju.

Postavljanje biljaka i vaza sa cvećem na prozorsku daskuPostavljanje biljaka i vaza sa cvećem na prozorsku dasku je jedno od najjednostavnijih rešenja koje je svima dostupno i ne zahteva nimalo veštine niti truda. Potrebno je samo odabrati adekvatne biljne vrste kojima će uslovi u prozoru odgovarati. Ponekad je prozorska daska premala da bi se na nju postavilo cveće i biljke i u tom slučaju se uvek može odlučiti na njeno proširivanje. Ukoliko je dobro odabrana, dekoracija prozora može da „ozari“ celu sobu i da prostoru da poseban pečat i atmosferu.

Ali šta ukoliko je budžet mnogo manji od mogućnosti?

Možete se upustiti u „uradi sam“ projekat i doterati postojeće zavese ili oplemeniti prozore koje imate. Na raspolaganju vam je mnoštvo ideja koje je danas veoma lako sprovesti u delo jer nam materijali i pribor, zahvaljujući internetu, nikad nisu bili dostupniji. Potrebno je samo uključiti maštu i započeti sopstveni projekat.

Potrebno je samo uključiti maštu i započeti sopstveni projekat

Piše: Irma Talović, d.i.a.