Zavese za kuhinju nije teško izabrati

Zavese za kuhinju

Kuhinja je mesto gde po nepisanom pravilu provodimo dobar deo svakog dana. Nije li tako? To je mesto gde se okupljamo, gde uživamo u ukusu i mirisu, a neretko i mesto gde donosimo razne odluke. Iako nas mirisi opasno privlače, nekada ih ima i viška, te je postojanje prozora neminovnost. A sa prozorima tu si i zavese za kuhinju.
Zavese u kuhinji ne samo da imaju svoju ozbiljnu funkciju, a to je da štite prostor od viška svetlosti, toplote i pogleda, one su i veoma važan estetski detalj.

Nije pravilo, ali veoma često, u kuhinjama se nalaze kratke zavese. Logično, jer se prozori obično nalaze u blizini kuhinjskih delova i šporeta, te je zbog same funkcionalnosti nužno da budu kratke. To što su manje ne znači da imaju i manje razloga za privlačenje pogleda i ulepšavanje prostora. Naprotiv. Zavese za kuhinju su veoma efektne. Neko bi rekao i „slatke“, pune duše koje dodatno oplemenjuju prostor u kome se nalaze.

Veoma često imaju retro notu, koja se odlično uklapa sa kuhinjom koja je u istom stilu. Međutim, veoma su privlačne i u modernim kuhinjama, gde uz hranu, daju balans i stvaraju vezu između prošlih i sadašnjih vremena.

Kratke zavese su hit!

Kratke zavese za kuhinju javljaju se u efektnim bojama (žuta, crvena, zelena, plava), pastelnim varijantama, sa obaveznim kariranim i cvetnim dezenima, sa rubovima od veza ili čipke. Obično su sastavljene iz tri dela: gornji koji pokriva gornji deo prozora i leve i desne strane, koje su ukrašene trakama i odvojene svaka na svoju stranu. Veoma su funkcionalne jer omogućavaju lako cirkulisanje vazduha, što je u kuhinji, više nego bitno. Sa druge strane, ukoliko je neophodna bilo koja vrsta zaštite, lako ih je raširiti.

Markizet zavese

Kako se nalaze u prostoru gde su jaki mirisi, dim i masnoće stalna pojava, zavese za kuhinju se moraju često prati, što treba imati na umu prilikom njihovog izbora. Poželjno je izabrati zavese koje se lako održavaju, a i čiji kvalitet je takav da će podržati često pranje i sušenje. U tom slučaju preporučuju se tkanine od prirodnih materijala, odnosno, pamučne, lanene ili zavese za kuhinje od markizeta.

U novim, modernim kuhinjama, najčešće su zastupljene duge zavese od prozračnog markizet materijala, koji ne samo da se lako održava, lako se uklapa u sve dizajne kuhinja, dajući joj elegantan i prefinjen izgled. U novije vreme, ove zavese, često se kombinuju sa draperijama.

Kratke zavese i draperije za kuhinju
Kratke zavese i draperije za kuhinju

Rolo zavese za kuhinju

Rolo zavese su, poslednjih godina veoma popularne u kuhinji. Razlog toga je lako uklapanje u prostor, jednostavno kačenje na prozor, zid ili plafon, kao i činjenica da one ne upijaju mirise. Mogli bi reći – pravi bingo, kada su zavese za kuhinju u pitanju. Moderan dizajn, lako upravljanje, još lakše održavanje, obilje boja i izrada po meri glavne su karakteristike koje treba imati na umu, prilikom izbora zavese za kuhinju, a koje rolo zavese poseduju.

Danas na tržištu možete pronaći široku ponudu, kada su zavese za kuhinju u pitanju. U zavisnosti od toga da li vam je kuhinja spojena sa trpezarijom ili odvojena, da li je u retro ili modernom fazonu, da li ja manjih ili većih površina, kakve boje su kuhinjski elementi i uređaji i kakve su vaše potrebe i želje, birajte odgovarajući model zavese za kuhinju. Ono što je sigurno, tržište će vam to omogućiti, a vi ćete zasigurno uživati u kompletnom ambijentu koji će vam kuhinja sa takvom zavesom pružiti.

Prethodni tekstTehnomarket predstavlja još jedan fenomenalni objekat u Njujorku
Sledeći tekstProjekat: Savremene tehnologije, materijali i duh današnjice