Zavese za kuhinju nije teško izabrati

Kuhinja je mesto gde po nepisanom pravilu provodimo dobar deo svakog dana. Nije li tako? To je mesto gde se okupljamo, gde uživamo u ukusu i mirisu, a neretko i mesto gde donosimo razne odluke. Iako nas mirisi opasno privlače, nekada ih ima i viška, te je postojanje prozora neminovnost. A sa prozorima tu si i zavese za kuhinju.
Zavese u kuhinji ne samo da imaju svoju ozbiljnu funkciju, a to je da štite prostor od viška svetlosti, toplote i pogleda, one su i veoma važan estetski detalj.

Nije pravilo, ali veoma često, u kuhinjama se nalaze kratke zavese. Logično, jer se prozori obično nalaze u blizini kuhinjskih delova i šporeta, te je zbog same funkcionalnosti nužno da budu kratke. To što su manje ne znači da imaju i manje razloga za privlačenje pogleda i ulepšavanje prostora. Naprotiv. Zavese za kuhinju su veoma efektne. Neko bi rekao i „slatke“, pune duše koje dodatno oplemenjuju prostor u kome se nalaze.

Veoma često imaju retro notu, koja se odlično uklapa sa kuhinjom koja je u istom stilu. Međutim, veoma su privlačne i u modernim kuhinjama, gde uz hranu, daju balans i stvaraju vezu između prošlih i sadašnjih vremena.

Kratke zavese su hit!

Kratke zavese za kuhinju javljaju se u efektnim bojama (žuta, crvena, zelena, plava), pastelnim varijantama, sa obaveznim kariranim i cvetnim dezenima, sa rubovima od veza ili čipke. Obično su sastavljene iz tri dela: gornji koji pokriva gornji deo prozora i leve i desne strane, koje su ukrašene trakama i odvojene svaka na svoju stranu. Veoma su funkcionalne jer omogućavaju lako cirkulisanje vazduha, što je u kuhinji, više nego bitno. Sa druge strane, ukoliko je neophodna bilo koja vrsta zaštite, lako ih je raširiti.

Markizet zavese

Kako se nalaze u prostoru gde su jaki mirisi, dim i masnoće stalna pojava, zavese za kuhinju se moraju često prati, što treba imati na umu prilikom njihovog izbora. Poželjno je izabrati zavese koje se lako održavaju, a i čiji kvalitet je takav da će podržati često pranje i sušenje. U tom slučaju preporučuju se tkanine od prirodnih materijala, odnosno, pamučne, lanene ili zavese za kuhinje od markizeta.

U novim, modernim kuhinjama, najčešće su zastupljene duge zavese od prozračnog markizet materijala, koji ne samo da se lako održava, lako se uklapa u sve dizajne kuhinja, dajući joj elegantan i prefinjen izgled. U novije vreme, ove zavese, često se kombinuju sa draperijama.

Kratke zavese i draperije za kuhinju
Kratke zavese i draperije za kuhinju

Rolo zavese za kuhinju

Rolo zavese su, poslednjih godina veoma popularne u kuhinji. Razlog toga je lako uklapanje u prostor, jednostavno kačenje na prozor, zid ili plafon, kao i činjenica da one ne upijaju mirise. Mogli bi reći – pravi bingo, kada su zavese za kuhinju u pitanju. Moderan dizajn, lako upravljanje, još lakše održavanje, obilje boja i izrada po meri glavne su karakteristike koje treba imati na umu, prilikom izbora zavese za kuhinju, a koje rolo zavese poseduju.

Danas na tržištu možete pronaći široku ponudu, kada su zavese za kuhinju u pitanju. U zavisnosti od toga da li vam je kuhinja spojena sa trpezarijom ili odvojena, da li je u retro ili modernom fazonu, da li ja manjih ili većih površina, kakve boje su kuhinjski elementi i uređaji i kakve su vaše potrebe i želje, birajte odgovarajući model zavese za kuhinju. Ono što je sigurno, tržište će vam to omogućiti, a vi ćete zasigurno uživati u kompletnom ambijentu koji će vam kuhinja sa takvom zavesom pružiti.