Kreativna upotreba različitih stilova draperija

Draperije i prozori poseduju neograničene mogućnosti za kreativne i inspirisane stilova dizajna. Od jednostavnih ideja do najsloženijih, uvek ćete moći da dobijete ono što želite – da izrazite svoj jedinstveni stil i ličnost.

Akseasoar na vašim zavesama
Slika 2 – Akseasoar na vašim zavesama

Zavese i zastori omogućavaju da „obučete“ vašu sobu na način kakav ni jedan drugi dekorni element ne može. One mogu da stvore poseban ambijent i raspoloženje, dodaju boju i teksturu vašem prostoru. Zavese otelovljuju jednostavan dizajn, upravljaju svetlom i omogućavaju kontrolu privatnosti u vašem domu.

Dužina i slojevitost zavesa i draperija

Draperije mogu biti kratke, prekrivati samo prozor ili duge do poda. Mogu biti stacionarne, naglašavati prozore ili vrata, ili mogu biti dizajnirane tako da otvaraju i zatvaraju prolaz svetlosti kao i privatnosti.

Ideje za vaš dizajn
Slika 3 – Ideje za vaš dizajn

Neki stilovi draperija mogu biti motorizovane radi lakše upotrebe. Neretko se de dešava da draperije obuhvataju celi zid ili pokrivaju klizna staklena vrata.

Draperije su lepe kada samostalno ukrašavaju prozore. Međutim, one mogu biti i slojevite, u zavisnosti od vašeg ličnog izbora. Raslojavanjem obloge prozora povećava se energetsku efikasnost. Dodavanjem sloja pomaže se blokiranju toplote, odnosno, gubitku hladnoće. Obloga draperija ih čini energetski efikasnijima.

Boja zavesa

Boje su „univerzalni neverbalni jezik“. Različite boje izazivajuu različite emocije ili raspoloženja. Ukoliko želite promeniti vaše okruženje, izborom solidnih boja draperije koja odgovara vašim zidovima, kreiraćete veliku sobnu paletu, koja poziva poziva šareni i dezenirani aksesoar i nameštaj.

Boje zavesa doprinose utisku vašeg ambijenta
Slika 4 – Boje zavesa doprinose utisku vašeg ambijenta

Neka opšteprihvaćena pravila u izboru boje su sledeća: svetle boje unose prozračnost čineći da sobe izgledaju veće i sjajnije. Tamne boje pružaju osećaj intimnosti u velikim sobama. Crvene nijanse podstiču razgovor, apetit i podižu uzbuđenje. Žuta je gostoljubiva boja koja doprinosi prostranosti. Plava boja smiruje i opušta, dok je zelena boja umirujuća, promoviše zajedništvo i udobnost. Ljubičasta uvodi dramatičnost i sofisticiranost. Narandžasta je energična, izaziva entuzijazam i ushićenje. Neutralne boje: crna, bela, siva i braon, zahtevaju „oživljavanje“ u vidu drugih boja ili interesantnog kućnog aksesoara.

Tekstura zavesa

Zavese mogu biti od prirodnih vlakana, reljefne, ili vezene. Kombinacijom se može stvoriti jedinstveni i neočekivani efekti koji daju dubinu i dramatičnost prozora.

Draperija od poliestera
Slika 5 – Draperija od poliestera

Prethodni tekstAlubond – Fantastičan materijal koji osvaja gradove 21. Veka
Sledeći tekstHibridna ventilacija