Koji su bojleri za kuhinju idealni za četvoročlanu porodicu?

Bojler za kuhinju idealan za četvoročlanu porodicu treba da ima kapacitet od najmanje 30 litara. To će obezbediti dovoljno tople vode za kuvanje, pranje sudova i ruku, kao i za tuširanje ili kupanje u kupatilu. Međutim, osim kapaciteta, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira bojlera za kuhinju za četvoročlanu porodicu:

Vrsta grejača:

Električni bojleri su najčešći tip za kuhinjsku upotrebu, ali gasni bojleri mogu biti ekonomičniji za korišćenje. Solarni bojleri mogu takođe biti opcija ako je vaša porodica svesna potrebe da se smanji potrošnja energije.

Kvalitet bojlera:

Odabir bojlera visokog kvaliteta može obezbediti dugotrajnost i pouzdanost uređaja. Preporučuje se odabir proizvoda od renomiranog proizvođača.

Bezbednost je važan faktor:

Bojler za kuhinju treba da ima ugrađene sigurnosne mehanizme, kao što su termostati za regulaciju temperature i zaštitni ventili za smanjenje pritiska, kako bi se osigurala bezbednost korišćenja.

Dizajn samih bojlera:

Bojleri za kuhinju dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa je važno odabrati bojler koji se može lako instalirati u vašoj kuhinji. Razmislite o prostoru koji imate na raspolaganju i izaberite bojler koji će se lako uklopiti u vašu kuhinju.

Održavanje:

Redovno održavanje bojlera za kuhinju produžiće njegov vek trajanja. Razmislite o tome koliko je lako održavati određeni model bojlera pre nego što ga odaberete.

Protočni bojleri kao dobro rešenje za četvoročlanu porodicu

Između izbora protočnog bojlera i bojlera od 30 litara, preporučuje se izbor bojlera od 30 litara, jer toplu vodu skladišti u rezervoaru i obezbeđuje veću količinu tople vode kada vam je potrebna.

Protočni bojleri za kuhinju zagrevaju vodu samo kada se koristi i ne skladište je, pa su pogodniji za manje potrebe za toplom vodom, kao što je pranje ruku ili sudova. Međutim, ako planirate da koristite toplu vodu za više aktivnosti u kuhinji, poput pranja sudova i pripremanja hrane, bojler od 30 litara bi bio bolji izbor.

Ipak, treba imati na umu da su protočni bojleri obično energetski efikasniji od bojlera sa rezervoarom, jer ne zagrevaju vodu dok se ne koristi. Stoga, ako vam je prioritet ušteda energije, protočni bojler može biti bolji izbor.

Koji su nedostaci protočnih bojlera?

Iako postoje brojne prednosti korišćenja protočnih bojlera, kao što su veća energetska efikasnost, manja veličina i manji gubitak toplote, postoje i neki nedostaci koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o kupovini protočnog bojlera za kuhinju:

Potreba za odgovarajućim priključcima:

Protočni bojleri zahtevaju odgovarajuće priključke za gas i vodu kako bi radili pravilno. Ako vaša kuhinja nema adekvatne priključke, to može dodatno povećati troškove instalacije.

Potreba za visokim protokom vode:

Protočni bojleri zahtevaju visok protok vode kako bi radili efikasno. Ako je protok vode u vašem domu nizak, protočni bojler možda neće pružiti dovoljno tople vode za vaše potrebe.

Troškovi instalacije:

Instalacija protočnog bojlera može biti skuplja od instalacije tradicionalnog bojlera sa rezervoarom, posebno ako vaša kuhinja nema odgovarajuće priključke.

Povećana potrošnja gasa:

Protočni bojleri zahtevaju veću količinu gasa kako bi zagrejali vodu dok se ona koristi. To može dovesti do povećane potrošnje gasa i većih računa za energiju.

Mogućnost varijacija temperature:

Protočni bojleri imaju manje mogućnosti za kontrolu temperature u poređenju sa bojlerima sa rezervoarom, što može dovesti do promene temperature vode dok se koristi.

Zvuk:

Protočni bojleri mogu biti glasniji od bojlera sa rezervoarom, jer zahtevaju brže proticanje vode kako bi zagrejali vodu dok se koristi.

Ukratko, protočni bojleri imaju neke nedostatke, kao što su potreba za odgovarajućim priključcima, potreba za visokim protokom vode, troškovi instalacije, povećana potrošnja gasa, mogućnost varijacija temperature i zvuk, koji treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o kupovini.

Zato, za odabir bojlera za četvoročlanu porodicu dobro proučite sve vaše potrebe, jer „Bojleri za kuhinju su kao srca vašeg doma – ne vidite ih, ne čujete ih, ali kada prestanu da rade, sve stane!”.