DOBRO NIJE DOVOLJNO DOBRO. OKNOPLAST.

Kompanija Oknoplast osnovana je pre dvadeset godina. I tada je, kao i sada, to bio porodični posao u kojem su otac i sin vodili kompaniju.

Sama firma ima tri proizvodna objekta: 1 200 zaposlenih rade u glavnom sedištu u Krakovu, U Poljskoj, dok drugih 1000 zaposlenih proizvodi prozore od aluminijuma u blizini Krakova. Na trećem mestu, takođe u Poljskoj, preostalih 200 zaposlenih se brine o proizvodnji PVC prozora.

Oknoplast
Foto: Oknoplast

Najveći deo tržišta Oknoplasta je domaće, više od polovine proizvodnje (65 posto) se izvozi u Mađarsku, Nemačku, Češku Republiku, Francusku, Italiju i Slovačku. Andrej Golembiecki, menadžer proizvodnje izolovanog stakla kaže: “Oknoplast je primarni brend. Mi kupujemo najbolje staklo, imamo najbolje mašine za obradu i zapošljavamo najbolje ljude na tržištu. Dokaz našeg uspeha su mnoge nagrade za inovaciju koje smo dobili , ali i činjenica da su naši proizvodi često kopirani od stane nekih drugih proizvođača, što bi možda trebalo da nas iznervira, ali ne, to nas čini ponosnima”.

Gołembiecki nastavlja: “Mi želimo da naši klijenti imaj “Vau osećaj” kada im budu instalirani prozori vrhunskog kvaliteta. Ako postoje manjkavosti, Oknoplast je u stanju da ih sanira čak i na uštrb sopstenog računa. Manjkavosti u kvalitetu koji nastaju već sa sirovim materijalom, ne mogu se uvek rešiti jer proizvod ne može uvek biti vraćen dostavljaču jer ne dolazi iz “Oktoplastove regije za proveru kvaliteta”.

Oknoplast, inače, ima mnogo više norme kvaliteta nego proizvođači stakla. Naš tzv “Cekal” sertifikat dobijen je 1,5 nakon početka proizvodnje, za potrebe Francuskog tržišta i spada u najstrože sektifikate u oblasti kontrole proizvoda. Ili ako bismo to rekli rečima Adama Placek-a, osnivača Oktoplasta “ Ja brinem o kvalitetu i izgledu, a ne samo o brzoj dostavi na neko odredište i tvrdim da pristajem na ništa manje od perfekcije, na svakom koraku proizvodnje.

Udvostručen proizvodni kapacitet do 2020.

Odnedavno Oknoplast je razvio strategiju rasta: Njegov cilj je udvostručenost proizvodnje do 2020. godine, što se postiže proizvodnjom 7 000 izolovanih stakala po samo jednom danu. O potrebnim investicijama za ovaj poduhvat se raspravljalo već sada, jer očito je LISEC deo Oktoplastove budućnosti.

Foto: Oknoplast i LISEC- partnerstvo u koje se veruje
Foto: Oknoplast i LISEC- partnerstvo u koje se veruje

Do 2012. Oknoplast je kupovao IG jedinice od Poljskog dobavljača. Iste godine su odlučili da proizvode svoje IG jedinice u cilju povećanja svoje vrednosti i samostalnosti. Oktoplast proizvede 70 različitih vrsti stakla, koje im omogućava da ponude 6 000 različitih tipova IG jedinica. “Mi vidimo LISEC kao realnog tehnološkog partnera na kojeg uvek možemo da se oslonimo. Naše upoznavanje sa LISEC-ovim softverom je bilo za nas značajno, pa smo zahvaljujući njihovom iskustvu u proizvodnji stakla uspeli da ponudimo klijentima upravo ono što im treba.

Poslednja inovacija od strane Oktoplasta

Oknoplast, jedan od Poljskih najvećih brendova, inače je od skoro došao do novog rešenja za prozore. Jedno od njih je i PIXEL, koji kombinuje eleganciju, estetiku i modernu tehnologiju, omogućavajući staklima da propuštaju 22 % više svetlosti u prostoriju zahvaljujući malim oknima.


www.lisec.com

LiSEC Austria GmbH
Peter Lisec Straße 1
3353 Seitenstetten
Austria
T: +43 7477 405 1151
E: sales@lisec.com
W: www.lisec.com