Najlepši vitraž prozori u svetu

Jedan od najlepših vidova ukrašavanja stakla je vitraž tehnika, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Nije li tako? Sigurno ste i vi bili u prilici da vas neki vitraž prozor ili prizor fascinira.

Vitraž kao tehnika oblikovanja i ukrašavanja stakla, koja svoje prve oblike vodi još iz V veka, u početku, masovno se koristila za ukrašavanje staklenih površina, odnosno prozora u verskim objektima. Međutim, vremenom vitraž je počeo da se koristi i u stambenim objektima i to kao ukrašavanje stakla na prozorima i vratima, ukršavanje plafona ali i kao novi vid ukrašavanja upotrebnih predmeta od nameštaja, preko lampi, nakita do mozaika. Drugim rečima, vitraž je ušao u sve pore života sa ciljem da svojim nesvakidašnjim dizajnom unese lepotu u svaki dan.

vitraž lampa
Vitraž lapma

Vitraž, kao jedinstveni način ukrašavanja prozora našao je svoje mesto i na poznatim arhitektonskim delima čuvenih svetskih arhitekata, među kojima se ističu špansko-katalonski arhitekta Antonio Gaudi poznat po svom jedinstvenom stilu i nesvakidašnjem dizajnu i brazilski Oskar Nimajer, predstavnik moderne arhitekture. Slično se sličnom raduje, te nije ni čudo što je baš vitraž bio izabran od strane ovih arhitekata, nije li tako?

Sada već naslućujete da je upravo vitraž doprineo da se ovi prozori nađu na skali najlepših prozora sveta.

La Sagrada Familia, Barselona

Složićete se da kada spomenete Barselonu, prva misao ide ka ovom avangardnom spomeniku arhitekture. La Sagrada Familia je čuveno delo pomenutog arhitekte moderne arhitekture, Antonija Gaudija. Upravo ova bazilika koju je projektovao na početku svoje karijere, svrstala ga je u majstore moderne arhitekture.

Neobični stubovi, inspirisani stablom drveta, osnovna su karakteristika u enterijeru i eksterijeru ovog čuvenog dela. Kombinacijom takvih stubova, greda i nestvarnih providnih vitraža na prozorima, stvoreni su takvi uslovi da je bilo gotovo nemoguće da ovaj objekat ne bude jedno od najlepših dela arhitekture.

Koventri katedrala u Engleskoj

Na mestu gde je nekada bila Katedrala Svetog Mihajla u Koventriju, koja je razrušena u napadu tokom Drugog svetskog rata, danas se nalazi čuvena Koventri katedrala. Ono što je čini posebnom jeste krstionica, koju je dizajnirao Džon Pajper, a u kojoj se nalazi jedan od najlepših prozora sveta. Prozor je ogromnih dimenzija i obuhvata deo od poda do plafona, sastavljen od 195 raznobojnih panela u kojima se nalaze i originalni vitraži iz prvobitne katedrale.

raznobojni vitraž
Raznobojni vitraz freepik/ Foto:freepik.com

Zamislite, kakav je osećaj kada se nalazite u enterijeru koji ima ovakav prozor. Teško je i zamisliti, jer je, očevici tvrde, osećaj je nestvaran i neponovljiv.

Katedrala u Šartr u Francuskoj

Jedna od poznatih francuskih katedrala, pored Notr Dam, je Šartr katedrala koja se nalazi u okolini Pariza. U pitanju je remek delo arhitekture gotičkog stila sa jednim od najlepših vitraža na svetu, koji se u formi prirodnog kaleidoskopa prostire na visini od 15 m sa verskim scenama iz Starog i Novog zaveta.
Godine 1979., Šartr katedrala stavljena je na Unesko listu svetske kulturne baštine u Evropi.

Nasir ol Molk džamija u Iranu

Čuvena Ružičasta džamija nalazi se u gradu Širazu u Iranu i jedna je od omiljenih džamija muslimanskog sveta. Pored karakterističnih podnih i zidnih obloga sa raznobojnim motivima cveća i geometrijskih oblika, među kojima dominira ružičasta boja, kao i enterijera karakterističnog za verski objekat islamske vere, ono što ovu džamiju izdvaja od svih ostalih jesu raznobojni prozorski vitraži. Ono što je zanimljivo jeste da se kroz njih, u jutarnjim satima, probija svetlost, koji predstavlja raznobojnu igru svetlosti senke na podu i zidovima Nasir ol Molk džamije.

Čikaški kulturni centar u SAD-u

Pored verskih objekata, vitraž je, kao što smo naglasili, svoje mesto našao i na prozorima komercijalnih i stambenih objekata. Jedan od njih je i Čikaški kulturni centar, koji je jedan od najlepših atrakcija. Dizajniran je u stilu klasičnog preporoda sa elementima antičke Grče, Rima i italijanske renesanse.

Unutrašnjost ovog objekta čine obilje događaja, izložbi koje se odigravaju na interaktivnim zidovima. Međutim, ono što je posebno ističe jeste velika staklena kupola u Preston Bredli Sali. Kupola je sastavljena od 30.000 raznobojnih komadića Tifani stakla, koji je čine najlepšom i najvećom staklenom kupolom, svojevrsnim prozorom, na svetu.

Plava džamija u Istanbulu

vitraž
Vitraž u islamskom objektu / Foto: freepik.com

Još jedan objekat islamske arhitekture koji se ističe lepotom prozora. Džamiju je podigao sultan Ahmet, te je njen drugi naziv Sultan Ahmetova džamija. Međutim, daleko je poznatija kao Plava džamija zbog plave boje prozora koji se nalaze u njenoj kupoli. Džamija ima 260 vitraž prozora sa gotovo svim nijansama plave boje od svetlih do indigo varijanti, sa replikama poznatog stakla u Veneciji.

Sada kada znate gde se nalaze najlepši vitraž prozori u svetu, možda dođete na ideju da neki deo svoga doma ukrasite vitraž tehnikom. Nije nemoguće, zar ne?