LiSEC – Uzbudljiv razvoj u sektoru kaljenog stakla

Intervju: Najbolja praksa u Internom-u

U avgustu 2013. godine LiSEC-ov tim za razvoj je započeo značajan projekat: redizajn peći za kaljenje sa ciljem smanjenja troškova proizvodnje. Rezultat: AEROFLAT. Internom, vodeći evropski brend prozora je već kupio novi AEROFLAT – peć za kaljenje, koja je u punom pogonu od marta 2015. godine.

„Bio je to ogroman i specifičan zadatak, zato što smo imali na umu: Nećemo postiči ciljeve samo sa manjim izmenama i korekcijama, tako da smo morali da počnemo sve iz početka.“ objašnjava Manfred Spreitzer, LiSEC project manager. Novi AEROFLAT je tehnički sofisticiraniji i težina mu je za 50% manje nego kod njegovog prethodnika. Ciljevi su ispunjeni.

TEHNOLOGIJA 1: GLATKOST

Tim je postigao skoro 100% bolji dizajn ujednačenosti i tehnički sofisticiraniju implementaciju keramičkog vazdušnog ležaja u peći. Ova inovacija nije dovela samo do poboljšanja izrade stakla, već i do smanjenja mogućnosti od oštećenja.

TEHNOLOGIJA 2: STRUJA KONVEKCIJE

Struja konvekcije u peći je optimizovana pomoću kompjuterski navođenim tokom, koji simulira konvekciju. Sa naučenom lekcijom, razvojni tim je konstruisao prototip kao model koji je testiran iznova i iznova kako bi se uporedila teorija sa praksom.

TEHNOLOGIJA 3: LAKŠA KONSTRUKCIJA

Tim je pregledao čitavu konstrukciju, i odličili su se za koncept lakše konstrukcije. Sve u svemu, razvojni tim je uspeo da smanji ukupnu težinu upola i na taj način su znatno poboljšane performanse AEROFLAT-a. Ovo smanjenje težine ima prednosti i pri sastavljanju (lakši su motori i alati, a olakšano je i samo rukovanje delovima), ali takođe, na ovaj način je i smanjena cena transporta, a samim tim i cena same proizvodnje.

AEROFLAT
Foto: LiSEC

Spreitzer: „Odredili smo optimalnu jačinu svih komponenti koja nam je potrebna i u skladu sa tim dizajnirali konstrukciju. Uspeli smo da ostvarimo uštedu u proizvodnji od oko 20%!“.

„Projekat redizajna je prošao zaista odlično, s obzirom na saradnju između različitih departmenta, u okviru malog tima na jednoj lokaciji.“, govori Spreitzer. Ono što je zaista zanimljivo je da su prvi testovi bili uspešni, tako da su inženjeri imalo malo posla oko finalizacije projekta. Spreitzer: „Prvi AEROFLAT je postavljen u kompaniji Internorm, i radi bez ikakvih problema konstantno već više od godinu dana!“

Markus Bernhuber, CEO LiSEC kompanije u Kini: „Do sada LiSEC je prodao i stavio u pogon oko 25 peći za kaljenje, 10 u Kini i 15 u Evropi.”

Intervju zadovoljnog klijenta – Norbert Jagereder, vlasnik kompanije za proizvodnju izolacijskog stakla „Internorm“

Pitanje koje muči većinu proizvođača stakala: Od kog trenutka je isplativo uvesti kaljenje kao opciju u sopstvenoj proizvodnji – zašto se Internorm odlučio za ovaj korak?

Jagereder: u 2010. godini smo odlučili da unapredimo naše sigurnosno staklo u laminirano sigurnosno staklo (VSG). Međutim, potražnja za ovakvom vrstom stakla je naglo porasla – tako da smo dodatno kupili 100.000 jedinica izolacionog stakla (ESG) u 2014. godini. Zbog toga bio nam je potreban veći skladišni prostor, kao i adekvatna nabavka sa većim kvalitetom i brzom isporukom. To je bio ključni trenutak kada smo odlučili da uvedemo kaljenje stakla u našu proizvodnju. Sada, proizvodimo u vremenskom okviru koji nam je potreban. S obzirom da smo proizvođači, mi kontrolišemo tok proizvodnje i garantujemo kvalitet, takođe, možemo adekvatno i da reagujemo u slučaju da su potrebne korekcije. To je najveća prednost internacionalnih kompanija, kao što je Internorm.

Norbert Jagereder, vlasnik kompanije za proizvodnju izolacijskog stakla "Internorm"
Norbert Jagereder, vlasnik kompanije za proizvodnju izolacijskog stakla „Internorm“

Šta je značila za Internom odluka da se kaljenje stakla odvija u okviru vaše proizvodnje?

Jagereder: Nije bilo trenutne promene – veoma važno je bilo da se znanje stekne što pre. Uz dobru obuku i lako rukovođenje mašinom brzo smo se upoznali sa ovom operacijom. Nakon dve nedelje obuke, već smo mogli da započnemo proizvodnju – što nikad nisam mogao ni zamisliti! U našoj kompaniji zaposleni prenose znanje i zajedno uče o procesu kaljenja stakla. A sada imamo 12 zaposlenih koji su potpuno obučeni da sami rukuju mašinom, a planiramo da obučimo bar još pet radnika kako bi peć za kaljenje mogla raditi u tri smene.

Na koji način se promenila pozicija kompanije Internorm?

Jagereder: Sa pokretanjem sopstvene ESG peći napravili smo jedan korak više ka nezavisnosti. Osim proizvodnje profila i proizvodnje termo- izolacionog stakla sada je i proizvodnja single-pane stakla kompletno u našim rukama.

Kako je tekao proces odluke?

Jagereder: Kao i za sve ostale projekte: Urađen je projekat gde su ispitane sve prednosti, ukoliko radimo kaljenje stakla u okviru naše kompanije. Nakon toga, razvili smo koncept i izradili nacrt budžeta. U kontekstu unutrašnjeg menadžmenta, uspeli smo da ih ubedimo i tako je počela realizacija. Imali smo za cilj proizvodnju različitih vrsta stakala i u potrazi za idealnim dobavljačem, LiSEC je bio ubedljivi pobednik.

Kako je LiSEC odneo pobedu pri izboru u odnosu na druge dobalvljače?

Jagereder: Za LiSEC govori AEROFLAT sa sistemom vazdušnih jastuka je odlična referenca. U slučaju AEROFLAT-a, mašina može biti u funkciji svega par minuta nakon završetka jednog ciklusa, kok se kod konkurencije čeka i do par sati. Nešto što nam je takođe bilo od velikog značaja je opcija dugoročne saradnje i geografske blizine (LiSEC-ov specijalista u slučaju potrebe stiže do nas za sat vremena), kao i činjenica da je potreban samo jedan operater za ulaganje i izlaganje sa AEROFLAT-a. I na kraju, odlučujući argument: Jedino se kod LiSCE kompanije može kupiti na istom mestu automatika i mehanika.

Koje tipove stakla planirate da proizvodite i u kojim količinama?

Jagereder: Već sada radimu u punom kapacitetu – ESG stakla se kompletno proizvode kod nas, osim stakala dimenzija većih od 1700x2500mm – koje poručujemo. Takođe, proizvodimo stakla debljine od 2mm do 8 mm. Godišnje proizvedemo otprilike 315.000 m² izolacionog stakla.

Koji su odlučujući faktori za uspeh?

Jagereder: Ništa više ne može uticati na naš napredak i uspeh. Svi kritični faktori su otklonjeni u samom startu projekta – već sada osećamo značajan napredak. Prvi primerci stakla izrađeni u pećnici su perfektnog kvaliteta.

Kako ste zadovoljni saradnjom kroz ceo ovaj proces?

Jagereder: Saradnja sa LiSEC-om je zasnovana na partnerstvu, a projekat je tekao kao i što smo očekivali – savršena saradnja.

Koliki je bio iznos vaše ukupne investicije?

Jagereder: Uložili smo otprilike oko 5 miliona eura.

Da li kvalitet ESG stakla u prozorima igra značajnu ulogu?

Jagereder: Naravno, klijent neće prihvatiti proizvod sa greškom u toku proizvodnje od valjka, distorzije i sl. – to je neprihvatljivo. Naš standard kvaliteta je visok i naši kupci očekuju savršena rešenja za prozore i vrata.

O LiSEC-u

Lisec, sa sedištem u Hausmeningu, Amstetten, je globalno aktivna grupa koja obezbeđuje inovativna individualna i kompletna rešenja u sektoru proizvodnje i finalne obrade glačanog stakla više od 50 godina. Poslovanje obuhvata mašine, automatizovana rešenja i servise. U 2014. godini, LiSEC grupaje sa svojih 1300 zaposlenih, na više od 20 lokacija uspela da generiše oko 220 miliona eura, sa eksportnim udelom od 90%. LiSEC razvija i proizvodi  sisteme za obradu i sečenje stakla, od zasebnih komponenti, do velikih postrojenja linijske proizvodnje. Sa sigurnom tehnologijom i inteligentnom automatikom, LiSEC postavlja standarde u okvire kvaliteta i tehnologije, a na taj način i doprinosi uspehu svoji klijenata.


www.lisec.com

LiSEC Austria GmbH
Peter Lisec Straße 1
3353 Seitenstetten
Austria
T: +43 7477 405 1151
E: sales@lisec.com
W: www.lisec.com