„Skyline Belgrade“ biće novi simbol grada

Na mestu nekadašnje zgrade Saveznog MUP-a za koji mesec počinje gradnja stambeno-poslovnog kompleksa pod nazivom „Skyline Belgrade“. Biće to novi simbol grada, kaže investitor. 

Foto: Izgled zgrade nazvane "Skyline Belgrade"
Foto: Izgled zgrade nazvane „Skyline Belgrade“

Na ovoj atraktivnoj lokaciji u Ulici kneza Miloša, koja predstavlja kapiju za Novi Beograd i vezu sa autoputem E-75 biće izgrađen kompleks impozantne veličine (68.000 metara kvadaratnih). Sastojaće se od tri kule, od kojih će jedna biti poslovna, a druge dve stambene, dok će u prizemlju objakata biti maloprodajni prostor. Naime, predviđeno je 34.000 kvadratnih metara stambenog prostora i 30.000 kvadrata poslovnog prostora, kao i 4.000 za maloprodajni prostor. Najviša kula će imati 28 spratova, a ostale 16 i 22 sprata. Na petom nivou ispod zemlje će biti veliki parking sa 900 mesta, a ono što je posebno interesantno je da će u okviru ovog kompleksa postojati i pjaca i skver, kao i da će biti povezan sa parkom Gazela.

”Ova glavna saobraćajna arterija će siguran sam biti obeležje Beograda. Budući da se ulica završava petljom mi arhitekte smo smislili da se ta snaga i brzina Ulice kneza Miloša pretvori u park.Jako je važno reći i da će postojati veza sa autoputem…zato smo odlučili da napravimo to vertikalno obeležje – Skyline”, izjavio je na konferenciji za medije arhitekta ovog projekta Izraelac Ami Mur i dodao da će i park Gazela biti preuređen i da će sve zajedno predstavljati celinu.

Foto: Kompleks impozantne veličine (68.000 metara kvadaratnih)
Foto: Kompleks impozantne veličine (68.000 metara kvadaratnih)

”Postojaće veza sa parkom preko skvera, a ideja je, budući da je teren strm, da napravimo neku vrstu terase i da na svakom nivou budu neke aktivnosti, ali da bude onih mirnih delova. To bi trebalo da bude park za zabavu, pa će izgledati kao neka vrsta amfiteatra za različite performanse.” Kako je Mur istakao inspiracija za ovaj stambeno poslovni kompleks bili su slični širom sveta, ali nekako je najsličniji Brodgejtu u Londonu gde je pjaca ključni element.

Plan je da postoji veza sa parkom preko skvera
Foto: Plan je da postoji veza sa parkom preko skvera

Vrednost projekta, čiji je investitor izraelska kompanija AFI Europe, je 200 miliona evra. Kompleks će biti izgrađen u dve faze, a završetak gradnje se očekuje za četiri do pet godina. „Gradiće se u dve faze. Prva će biti gotova za oko dve i po godine od početka gradnje, a druga godinu i po nakon toga…Znači trajaće četiri, pet godina. Za nekoliko meseci znaćemo i kako će izgledati stanovi u stambenim kulama. Budući na tome radi tim najboljih arhitekata očekujemo da ponudimo unikatan i udoban dom na vrhu Beograda.”, rekao je izvršni direktor projekta Adir El Al.
On je naglasio da će u prvoj polovini ove godine biti otvorena prodajna kancelarija kojoj će moći da se obrate svi zainteresovani za kupovinu stanova ili iznajmljivanje poslovnog prostora.
Na konferenciji je govorio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji se posebno zahvalio investitoru što je preuzeo na sebe i preuređenje parka Gazela.

Izvor: Mondo

Prethodni tekstProzori u funkciji balkona
Sledeći tekstPriroda sama otvorila vrata crkvi u drvetu