Dekorativni elemenat koji vizuelno obogaćuje enterijer

Pregrađivanje prostora čvrstim, fiksnim elementima kao što su zidovi za sobom može povlačiti složenije zidarske radove, čišcenje i armiju radnika po kući. Često ono što je trebalo biti gotovo u par dana, razvuče se, i životni prostor više nalikuje kojekakvom gradilištu. Ovo su neki od razloga zašto se sve više pribegava upotrebi lakih pregrada.

Paravan – diskretnost i elegancija

Prednost paravana u odnosu na zidove ogleda se i u prostoru u kojima je poželjno privremeno pregrađivanje ili fleksibilno korišćenje, kao i očuvanje celokupne kvadrature uz uvođenje privatnosti, što je naročito često kod manjih stanova. Takođe, poslednja ali ne i najmanje važna karakteristika paravana zbog koje rado nosi prednost nad pregradnim zidom je dekorativna uloga.

Proverena, dobro poznata izreka „mašta može svašta“ posebno je na važnosti u uređenju enterijera, naročito kada raspoloživost sredstvima i kvadraturom nisu na zavidnom nivou. To ne znači da sam prostor mora biti išta manje kvalitetan. Naprotiv, često baš manji prostori odišu atmosferom doma, topliji su i prijatniji, a kao odlično sredstvo u postizanju toga, ističu se paravani, inovativniji i raznolikiji nego ikada pre.

Savremen način života traži posedovanje sopstvenog privatnog prostora i u vremenu koje stalno negde žuri, ceni se onaj samo vaš kutak u kome možete da se izolujete i predahnete. Sa druge strane, život u gradu i više ljudi na manjem prostoru uslovili su i smanjenje kvadrature životnog prostora. U većini stanova bitan je svaki kvadratni centimetar, jer su uvek nekako premaleni za sve što bi trebalo da nam pruže. U takvim situacijama, gde postoji potreba za racionalnijim iskorišcavanjem prostora, ali takođe i u velikim, jednoličnim, pogotovo ako ih karakteriše visoka međuspratna visina, pregradni zidovi često nisu zadovoljavajuće rešenje.

Najčešće se prijatni enterijer i tražena privatnost postižu trikovima u enterijeru, stvaranjem različitih ambientalnih celina, vizuelno izolovanih. Bilo u malim stanovima u kojima je potrebno inventivno urediti prostor kako bi se dobile kvalitetne prostori, ili u velikim prostorima koje je potrebno vizuelno obogatiti i ambijentalno usitniti kako bi se sveli na prijatnu razmeru doma, jednostavnije, jeftinije i efektnije rešenje od zidanja pregradnih zidova može biti postavljanje gotovih paravana ili pregrada.

Pregrađivanje prostora čvrstim, fiksnim elementima kao što su zidovi za sobom može povlačiti složenije zidarske radove, čišcenje i armiju radnika po kući. Često ono što je trebalo biti gotovo u par dana, razvuče se, i životni prostor više nalikuje kojekakvom gradilištu. Ovo su neki od razloga zašto se sve više pribegava upotrebi lakih pregrada. Prednost paravana u odnosu na zidove ogleda se i u prostoru u kojima je poželjno privremeno pregrađivanje ili fleksibilno korišćenje, kao i očuvanje celokupne kvadrature uz uvođenje privatnosti, što je naročito često kod manjih stanova. Takođe, poslednja ali ne i najmanje važna karakteristika paravana zbog koje rado nosi prednost nad pregradnim zidom je dekorativna uloga.

Paravan u enterijeru koristi se još od najranijih uređenja privatnog prostora

U istoriji bio je obavezan deo enterijera, i verovatno je većini prva asocijacija tradicionalni japanski paravan. Ukoliko su zidovi svetlije boje, zanimljiv kontrast se može postići paravanom u jarkoj boji. Na Dalekom istoku najčešće su se pravili u jarkoj crvenoj nijansi koja simbolizuje zdravlje i sreću, a na Bliskom istoku su popularne jarko žuta, zelena i plava boja.

Za Japan se vezuje priča da je svaka žena u svojoj kući morala imati oslikan paravan koji je tada predstavljao simbol tajne i flerta. Japanski umetnici su u pesmama i romanima ovaj predmet smatrali za svedoke tajnih ljubavi. U Kini su umetnici na njima oslikavali pejzaže, kaligrafska slova i naravno zmajeve.

Danas u uređenju prostora postoji jedno pravilo, a to je da pravila nema. Iako im se najčešće pribegava zbog funkcionalne uloge, paravanima se dodaje kreativna i izrazito dekorativna dimenzija, koja može iskazati maštovitost investitora, pokazati statusni nivo ili umetnički senzibilitet korisnika i uveliko obogatiti prostor. U prostor mogu uneti dozu otmenosti i mistike, i na prefinjeni način ga oplemeniti. Postoje različite vrste paravana i pregrada s obzirom na njihovu formu, ideju, vrstu materijala od kojih su izrađeni, ali i konačnu namenu.

Klasična forma paravana je skoro u potpunosti nestala, dok se oblici kreću od jednostavnih i svedenih, pa do neprepoznatljivosti granice između umetnickog dela i upotrebnog predmeta. Uz malo mašte, od nekog svedenog materijala i uz korišćenje boja ili drugih dekorativnih alatki, možete uživati u sopstvenoj kreaciji funkcionalnog dekorativnog elementa u svome domu. U zavisnosti od željene količine privatnosti, paravani i pregrade mogu biti puni ili transparentni.

Pune klasične pregrade i paravani od različitih materijala potpuno skrivaju od pogleda, a neretko i zatamnjuju odvojeni prostor, dok transparentne tek neznatno skrivaju i služe više da prostor ambijentalno podele u nekoliko celina. Takozvani umetnički paravani predstavljaju takoreći dvodimenzionalne instalacije u prostoru gde je uloga razdvajanja skrivena iza dekorativne namene.

Materijali mogu biti najrazličitiji, u zavisnosti od afiniteta i željenih efekata. Najčešće su to kombinacije nekoliko različitih materijala, prirodnih, veštačkih, teksitala, metala, drveta, stakla, plastike. Može se reći da najnoviji trend čine paravani od pruća ili trske. Ovakvi paravani su lagani, omogućuju konceptualnu podelu prostora, bez potrebe za dugotrajnim i skupim građevinskim poduhvatima. Prostor zadržava prozračnost, a mogu se pomerati po želji i potrebi. Veoma fleksibilni, u zavisnosti od gustoće i veličine ovakvi paravani omogućavaju potpunu separaciju prostora ili stvaranje samo providnog zida. Česta je upotreba ovakvih štitnika od sunca ili neželjenih pogleda na terasama i većim balkonima, a neretko se koristite samo u dekorativne svrhe, bez neke funkcionalne namene.

Drveni paravani su neutralni i jednostavni, i unose toplinu u svaki prostor. Mogu biti ispunjeni raznim materijalima: trskom, staklom itd., a fino izgledaju i platneni u drvenim okvirima. Ukoliko postoji potreba za prozračnijom varijantom, tu su paravani sa kineskim papirom. Posebno su praktični multifunkcionalni drveni paravani sa policama. Nalik tome mogu biti i platneni paravani koji sadrže korisne džepove u koje je moguće odlaganje raznih sitnica i pokućstva. Pogodan za radne prostore je paravan od plute, koji ujedno služi i kao pano za poruke ili kao podsetnik.

Pored onih elegantnih od lakih metala ili zanimljivih recikliranih materijala, naročito dekorativni su stakleni paravani koji mogu biti u boji, sa vitražima ili ručno naslikani. Radi vizuelnog doživljaja većeg prostora, zgodni su stakleni paravani sa umetnutim ogledalima. Kao inovativno a pristupačno rešenje u domovima umetnika našle su se i žaluzine u ulozi paravana. Kvalitetne, teške žaluzine od drveta ili metala se teško savijaju i oštećuju pa pružaju željenu trajnost. Prednost je što zatvorene ne propuštaju svetlost, dok otvorene propuštaju, te se mogu upotrebiti kao dve vrste paravana, a i izuzetno su zanimlijiv element u prostoru ukoliko se inventivno ukombinuju u ostatak enterijera.

Inovacije i nove ideje dovele su do toga da i paravan može biti fiksiran za pod ili plafon, da se ne može pomerati u prostoru. Sa druge strane, zavisno od materijala i forme, može se naći i na točkićima gde je njegova pokretljivost još više olakšana. I same komponente paravana mogu biti mobilne. Postoje paravani kod kojih je moguće menjanje rasporeda delova, jer se najčešće sastoji od nekoliko zasebnih elemenata koji su povezani svojim izgledom.

Ukoliko postoji potreba za izraženijim pregrađivanjem prostora, ali i da se ujedno izbegne klasično pregrađivanje zidom, mogu se koristiti pokretne pregrade. One omogućavaju vrlo brzo i lako razdvajanje radnog prostora prema stalnim ili privremenim zahevima. Prednosti ovakvih pregrada su brza montaža, moderan dizajn i povećana funkcionalnost. Sama konstrukcija je najčešće od metala, aluminijuma a ispuna tvrdi pločasti materijali tipa paneli, iverice i sl. koji usled načina spajanja pružaju mogućnost demontaže, bez ikakvih oštećenja, što znači i ponovnu montažu u novim prostorijama. Dodavanjem izolacionih materijala možete osigurati i dobru zvučnu odnosno toplotnu izolaciju.

Pored široke primene u stambenom prostoru, paravani su često savršeno rešenje za kancelarijski prostor. Potreba stalne komunikacije i rada na istom mestu u zajedničkoj prostoriji, ali uz odgovarajuću privatnost, učinila je paravane naročito popularnim u radnim prostorima. Na ovaj način se mogu sami radnici zonirati, ili opet izdvojiti zone za komunikaciju sa korisnicima koja zahteva nešto veći nivo privatnosti. Paravan je idealan kao laka pregrada koja može sprečiti pogled na „privatne“ kancelarijske prostore gde nije poželjan pogled nezaposlenih. U zavisnosti od nivoa privatnosti, i ovde se mogu koristiti transparentni, polutransparentni ili potpuno neprozirni.