Ove jeseni obezbedite svom domu dovoljno svetlosti i topline

U susret zimskoj kratkodnevnici, koja nam najavljuje period dužih noći i manjak sunčeve svetlosti, važno je da preduzmete sve što je neophodno kako biste osigurali dovoljno dnevne svetlosti u vašem domu. Osim što utiče na raspoloženje i produktivnost, dnevno svetlo je važan izvor vitamina D koji je neophodan za normalno funkcionisanje imunog i nervnog sistema. Takođe, više prirodnog svetla donosi i značajnu uštedu energije, a samim tim i novca.

S obzirom da sunčeva svetlost ima veliki uticaj na raspoloženje, pa samim tim i na motivisanost, neophodno je da njome ispunite svoj dnevni i radni prostor. Najsigurniji način da to postignete jeste pomoću krovnih prozora, koji obezbeđuju direktnu sunčevu svetlost tokom najdužeg perioda tokom dana.

Osim što obezbeđuju optimalnu količinu sunčeve svetlosti, krovni prozori su odličan izvor toplote za vaš dom, što je izuzetno važno za predstojeći period kada nas očekuju hladni dani. Zbog svoje pozicije, krovni prozori hvataju maksimum sunčeve svetlosti i toplote tokom celog dana, te na taj način pomažu pri održavanju izbalansiranog cirkadijalnog ritma, koji reguliše dnevne cikluse spavanja, buđenja i aktivnosti tokom dana.

Pored zdravstvenih benefita koje nam pruža sunčeva svetlost, tu je i značajna ušteda energije koja nam je preko potrebna u danima koji dolaze. Cene energije nastavljaju da rastu širom Evrope i, prema podacima Eurostata iz avgusta, proces poskupljenja je daleko od završetka. Godišnja energetska inflacija u EU je u julu dostigla 41,1%, što je povećanje od 14,1% od početka godine (1).

VELUX krovni prozori
VELUX krovni prozori

Najsigurniji način da svom domu obezbedite najbolju energetsku efikasnost jeste ugradnjom VELUX krovnih prozora, koji će učiniti vaš dom toplim tokom jeseni i zime. VELUX krovni prozor sa trostrukim staklom i termo opšivkom može smanjiti gubitak toplote u prostoriji, dok tokom leta, zbog svoje termoizolacije i dodatne spoljne mrežice, smanjuje upotrebu klima uređaja, a zanimljiva činjenica je da, pored očuvanja toplote u prostoriji, studije su pokazale da dnevna svetlost povećava i sposobnost učenja kod dece za 15%.

Energetski efikasno zastakljivanje – bilo da se radi o dvostrukom ili trostrukom staklu – pomaže u smanjenju gubitka toplote u kući, smanjujući račune za komunalne usluge ili struju. VELUX-ova merenja u modelskom potkrovlju su takođe pokazala da zamena dva krovna prozora može smanjiti energiju potrebnu za grejanje u toj prostoriji do 11%(2).

Spoljašnje roletne mogu poboljšati izolaciju prozora zimi, a ova dodatna izolacija može smanjiti potrebu za dogrevanjem prostorija. U grejnoj sezoni krovni prozori uglavnom imaju bolji energetski balans od fasadnih prozora.

Krovni prozori sa trostrukim staklom nam omogućavaju da spustimo termostat za 1-2°C bez gubitka nivoa udobnosti, te u hladnijim danima koji dolaze VELUX ima akcijsku ponudu upravo na ovaj model prozora, koji doprinosi kako većoj količini svetlosti u vašem domu, tako i dodatnoj uštedi energije.

Ako volite da posmatrate jesenje kiše ili zimske pahulje iz toplog doma, ušuškani u fotelji uz dobru knjigu i omiljeni čaj, obezbedite svojim omiljenim prostorijama maksimum svetlosti i topline ugradnjom krovnih prozora vrhunskog kvaliteta koji će ujedno doprineti održivosti i energetskoj efikasnosti vašeg doma.

(1) https://www.statista.com/chart/28004/eu-energy-inflation-rates/
(2) Na osnovu VELUX merenja u modelskom potkrovlju
O kompaniji VELUX Group VELUX Group
već više od 80 godina stvara bolje životno okruženje za ljude širom sveta, pružajući im što više dnevnog svetla i svežeg vazduha zahvaljujući svojim krovnim prozorima. Naš program proizvoda obuhvata krovne prozore i modularne svetlarnike, ukrasne roletne, proizvode za zaklanjanje sunca i spoljašnje roletne, kao i ugradnju i pametna kućna rešenja. Ovi proizvodi pomažu da se obezbedi zdrava i održiva klima u zatvorenom prostoru, kako za rad i učenje, tako i za igru i zadovoljstvo. Radimo globalno – sa prodajnim i proizvodnim operacijama u više od 38 zemalja i sa oko 12.500 zaposlenih širom sveta. VELUX Group je u vlasništvu VKR Holding A/S, ograničene kompanije koja je u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih fondacija (THE VELUX FOUNDATIONS) i porodice. VKR Holding je 2021. godine imala ukupan prihod od 3,5 milijardi EUR, a THE VELUX FOUNDATIONS su donirale 244 miliona EUR u dobrotvornim donacijama.

Više informacija o kompaniji VELUX Group možete naći na velux.com.