Pravilno održavanje stolarije – šta je dobro da znate

Izbor stolarije je, složićete se, jedna veoma važna stvar u pogledu opremanja objekta, ali i planiranja budžeta za nabavku iste. Kako izabrati najbolju stolariju je često postavljano pitanje koje zahteva izvesna istraživanja i ispitivanja tržišta i davanje što preciznijeg odgovora, kako bi ulaganje sredstava bilo ekonomično. Kako se stolarija bira jednom, eventualno, dva puta u životnom veku, cilj je pronaći najbolje moguće rešenje. A da bi se to desilo važan je izbor kvaliteta i pravilno održavanje stolarije.

Vrste stolarije i kako je izabrati

Već vam je poznato da se danas, prema vrsti materijala, na tržištu nalaze različite vrste stolarije. Pored tradicionalne drvene koja je, zahvaljujući lepoti, prirodnosti i toploti koju pruža enterijeru u kome se nalazi, stalno aktuelna, danas je sve zastupljenija i moderna PVC stolarija, čiji je odnos cene i kvaliteta na visokom nivou i luksuzna aluminijum stolarija, koja svojim izgledom i osobinama doprinosi pravoj revoluciji u gradnji i arhitekturi.

I pored činjenice da ste privilegovani i živite u vremenu gde je stolarija doživela svoj vrhunac u pogledu funkcionalnosti, tehnologije, izgleda, sa druge strane prilično je izazovno, u moru ponude, izabrati najbolju stolariju. Nije li tako? Iako na prvi mah deluje prilično komplikovano, zapravo je dosta jednostavno. Za početak i kraj krenite od sopstvenih potreba. Šta je ono što vama treba i koliko možete da izdvojite novca. Drugim rečima, pokušajte da izbalansirate prohteve i mogućnosti.

Takođe, vodite računa i o drugim stvarima. Kako znamo da se o svakoj stolariji mora voditi računa da bi pravilno funkcionisala i što duže trajala, bitna stavka u izboru je i održavanje stolarije.  Prema vrsti stolarije razlikuje se i njeno održavanje.

Drvena stolarija i njeno održavanje

Drveni prozori i vrata su prvi oblici stolarije, koji imaju tu tradicionalnu notu u izgradnji i uređenju enterijera. Ljubitelji drveta znaju kakva je blagodet kada takav prirodni materijal unesete u svoj prostor. Estetika i ugođaj boravka su neprikosnoveni. Međutim, da bi drvena stolarija nesmetano funkcionisala i dugotrajno pružala svoj maksimum, ona traži odgovarajuću negu i održavanje.

Budući da se radi o prirodnom materijalu koji je osetljiv na spoljašnje atmosferske prilike, ali i na insekte iz prirodne sredine, drvetu je neophodno pružiti odgovarajući vid zaštite. Kako se održava drvena stolarija, pitate?

Drveni prozori i vrata moraju se redovno šmirglati i farbati. Naime, velike promene u temperaturi dovode do pucanja farbe i njenog ljuštenja, čime se sloj zaštite skida i drvo ostaje izloženo negativnom uticajima spoljašnjih faktora. Veliku opasnost čine vlaga i voda, koje kroz pukotine ulaze u dublje slojeve drveta, od koje drvo, vremenom, počinje da truli i propada. Sa druge strane, u takvim sredinama nastanjuju se razni insekti koji se hrane drvetom i dodatno ga uništavaju. Da do svega toga ne bi došlo drvena stolarija se mora redovno šmirglati i farbati.

Šta to tačno znači? To znači da se na svakih par godina stolarija mora prvo dobro ošmirglati, kako bi se uklonio sloj ispucale farbe. Potom se gitovanjem, popunjavaju eventualna oštećenja nastala u toku korišćenja drvene stolarije. Nakon popravki, na ravnu površinu nanosi se zaštitni prajmer, a potom i završna farba. Ono što se preporučuje jeste nanošenje farbe u više slojeva, gde vodite računa da se svaki sloj prethodno dobro osuši.

Pored nanošenja zaštitnih farbi, lakova i drugih sredstava, održavanje drvene stolarije podrazumeva i redovnu proveru okova, ručica, stakla i sl. Dotrajalost ovih elemenata, dovodi do slabijeg funkcionisanja u smislu dihtovanja, propuštanja vazduha, gubljenja energije i sigurnosti korišćenja. Da do toga ne bi došlo, redovan servis drvene stolarije je nužan.

ženska osoba prskalicomprska prozorsko staklo i briše
Brisanje prozora / Foto: Pexels

Kada je održavanje čistoće u pitanju, za drvenu stolariju je potrebna blaga sapunica i mekane krpe za uklanjanje nečistoća, potom čista voda za uklanjanje sapunice. Prilikom brisanja važno je izbegavati tešku hemiju koja lako može da nagrize i ošteti drvo. Stoga, redovno, pažljivo i adekvatno održavanje drvene stolarije učiniće da dugi niz godina uživate u vašem enterijeru.

PVC stolarija radi za vas

Jedna od stolarija koja je poslednjih decenija doživela pravi bum u zastupljenosti na tržištu, stambenim i komercijalnim objektima je PVC stolarija. Razlozi za to su opravdani. Stalno usavršavanje u pogledu kvaliteta, modela, dimenzija, tehnologije i energetske efikasnosti uticali su na to da PVC stolarija ima odličan skor kada su u pitanju proizvodnja i korišćenje, cena i kvalitet.

Pored visokog stepena toplotne i zvučne izolacije, odličnog dizajna koji se lako uklapa u svaki prostor, novih modela, PVC stolariju posebno izdvaja lako i jednostavno održavanje. Vlažna krpa, natopljena sapunicom ili posebnim sredstvima za održavanje PVC stolarije DM ih prodaje, je dovoljna da se uklone nečistoće sa profila PVC prozora. Kada je staklo u pitanju, preporučuje se korišćenje sredstava za stakla, sa tim da se nakon njih staklo obriše suvom krpom. Isto pravilo važi i za PVC profile. Nikakvo dodatno negovanje i farbanje nije potrebno.

muška osoba briše prozorska stakla
Brisanje stakla na prozorima / Foto: Pexels

Važno je s’ vremena na vreme da proverite da li su svi okovi dobri i funkcionalni i da li ih je neophodno podmazati. Ako jeste, to se čini korišćenjem odgovarajućih ulja koja savetuju proizvođači PVC stolarije. Takođe, postoje i određeni sprejevi koji se lako i jednostavno nanose i daju vitalnost bravama, šarkama, ručicama. Servis i provera PVC stolarije se savetuje i od nadležnih proizvođača koji nude usluge redovnog servisiranja i provere stanja funkcionalnosti PVC prozora i vrata.

Redovno i pravilno brisanje i uljenje okova PVC stolarije, što složićete se nije zahtevno, je važno i korisno jer će u tom slučaju vaša stolarija sijati dugi niz godina. A to vama zapravo i treba. Zar ne?

Aluminijum stolarija moderno uređenje prostora

Primetili ste da sve više savremenih komercijalnih objekata streme u velike visine. Tu mogućnost omogućio im je aluminijum, veoma izdržljiv i snažan materijal. Pored konstrukcija, aluminijum ima značajnu ulogu u izradi i proizvodnji aluminijum stolarije. U pitanju su moderni, energetski efikasni modeli prozora i vrata sa velikim staklenim površinama, gotovo bez okvira i pregrada, koji su doprineli potpuno novom izgledu enterijera. Enterijera koji se sve više okreće prirodi i spajanju sa istom. Drugim rečima, aluminijum stolarija ruši sve granice kada su enterijer i boravak u njemu u pitanju.

Pored estetike i funkcionalnosti, velika prednost je i održavanje aluminijum stolarije. Pitate se kakvo održavanje? Održavanje koje se svodi na uklanjanje nečistoća na staklima odgovarajućom tečnošću i mekanom, mikrofiber krpom. Takođe, proveravanje okova i guma na rubu profila je važna stavka koju treba povremeno proveravati.

servis i idržavanje prozora
Održavanje i servis stolarije / Foto: Pexels

Kako se radi, u velikom broju slučajeva, o površinama na velikim visinama, njihovo održavanje se vrši jednom ili par puta godišnje, u zavisnosti od samog stanja prozora i vrata i njihove funkcionalnosti. Primera radi nije svejedno ukoliko su u pitanju gradske sredine koje su izložene smogu, isparenjima od saobraćaja i industrije, a samim tim i stolarija u njima, kao i da li se prozori intenzivno koriste. Intenzivnije korišćenje stvara veće opterećenje i veće habanje i veću potrebu za kontrolom i održavanjem.

Održavanje stolarije je važno

Ukoliko bi morali izvući neki zaključak kada je održavanje stolarije u pitanju, onda je to činjenica da svaka stolarija  zahteva odgovarajuću pažnju i održavanje. U kolikoj meri će to biti i koliko vremena i finansija će vam to oduzeti je pitanje izbora vrste stolarije, koju opet birate spram sopstvenih potreba. I to nije ništa sporno i ništa strašno. Naprotiv važna je svest i informacija da održavanje stolarije mora postojati, jer će, ista, samo u tom slučaju omogućiti realizaciju svih svojih funkcija i ostvarivanje benefita i to na duge staze.

Jednostavno rečeno, kada izaberete stolariju za vaš prostor, znajte da ćete oko iste imati i posla. Sad’ da li više ili manje, vaš je izbor. Ali šta je to spram želje koju ste ostvarili. Nije li tako?