Obucite prozore – Budite kreativni i praktični

U opremnju enterijera, vlasnici obično puno vode računa o odabiru nameštaja, tepiha i rasvete. Ali postoji jedan detalj u dizajnu o kom se puno ne razmišlja, što se na kraju ispostavi kao velika greška, a to je odabir zavesa i draperija. Često se desi da zbog malo znanja ili preterane komplikovanosti u odabiranju tretmana prozora, završimo sa jednostavnim venecijanerima – propuštajući priliku da našem enterijeru damo kompletnu sliku. Zato ne bi smeli da tretman prozora odbacimo tako lako i zadovoljimo se najjednostavnijim rešenjem. Zavese i draperije su tu da prostor učine većim ili manjim, svetlijim ili tamnijim, modernijim ili udobnijim. Takođe oni čine enterijer hladnijim leti, toplijim zimi, obezbeđuju privatnost i zadržavaju buku.

Kada počinjete potragu za perfektnim izgledom prozora, krenite od stila vašeg enterijera. Ako imate moderan enterijer, odlučite se za čista rešenja bez previše detalja, koja će se lako uklopiti u prostor. Neki od najlepših modernih enterijera imaju samo prozore bez zavesa ili draperija, gde je akcenat na okviru prozora, svetlosti i pogledu. Međutim to nije svuda moguće postići pošto nam je često potrebna privatnost. Rolo i paketo zastori, strogih, ravnih linija, odlična su opcija u ovom slučaju. Skoro da sasvim nestaju kada su sklopljeni i propuštaju maksimum svetlosti, a obezbeđuju privatnost kada su spušteni, bez narušavanja oblika prozora. Mogu da budu jako korisne u prostorijama orjentisanim ka jugu jer imaju UV zastitu. Daju minimalisticki izgled prostoru, a spektar boja se kreće od najsvetlijih boja do najtamnijih. Složeniji izgled imaju rimski zastori, plise zavese, rolo zastori od bambusa i trske. Pleteni zastori su veoma efektivni u prostorijama koji imaju opušten, prirodan ili rustičan izgled. Imajte na umu da ove zavese neće skroz nestati kada se podignu i da ćete gubiti jedan deo svetlosti iako su skupljene.

Dizajn inovativnost zavese - Foto: www.innovative.rs
Foto: www.innovative.rs

Ako imate fantastican pogled koji ne želite da zaklonite eto još jednog razloga da prozori ostanu ne prekriveni. Ovakav izgled možete umekšati, ako to odgovara enterijeru, samo draperijom koja će uokviriti prozor bez da zaklanja vidik. Ako vam je prostor previše sveden i monoton, možete ga osvežiti zastorima u boji. Draperije i zavese bi trebalo da se lepo uklope u dizajn čitavog enterijera čak i sa slikama koje se nalaze na zidu na kojem je i prozor.

Danas nisu samo tekstilni zastori i roletne jedini način da se dekoriše prozor uz blokiranje svetla. Aluminijumski ili drveni paneli, laserom izrezbareni u vidu arabeske, stvoriće savršenu igru svetla i senke na prozorima koji se protežu od plafona do poda. Stakleni paneli mogu biti postavljeni u kupatilu ili ispred niza prozora u dnevnoj sobi. Oni mogu biti peskirani i sa željenim motivom na njima koji će se uklopiti u enterijer. Važno je samo biti kreativan.

Za dramatičan izgled, uzmite u obzir dugačke draperije, volane, mnogo tkanine i okačite ih nešto malo ispod plafona. Sve ovo će se dobro uklopiti u više tradicionalan izgled prostora i dati mu notu elegancije.

Draperije i zavese u spavaćoj sobi
Draperije

Draperije možete iskoristiti da bi obezbedili i simetriju tamo gde je to potrebno. Lepota jednostavne draperije je u tome što možete da je okačite gde god želite, nezavisno od toga gde su vam prozori. Tako da ako imate prozor koji nije centriran ili ima neki drugi defekat koji treba da sakrijete ili iskorigujete, jednostavna draperija bi mogla biti odgovor. Ako želite da povećate male prozore, okačite draperiju što bliže tavanici i što šire na prozoru. Pustite je da pada celom dužinom, čak i da na krajevima leži na podu. Odlučite se za jarke boje. Naglasak na smelom izboru tretmana za prozore učiniće ih većim, a tavanicu višom.

Ako je draperija u jednostavnom prirodnom materijalu, dobro će izgledati u modernom enterijeru a daće mu utisak mekoće koji bi mu možda u suprotnom nedostajao. Jednostavna draperija od lana može doneti umirujuću notu klasičnom enterijeru, ako želite da ga osvežite i učinite ga modernijem, a da u isto vreme ne narušite njegove stilske vrednosti. Ona čak ne mora da bude pune širine prozora, već može da prekriva samo krajeve, i dalje će imati isti efekat. Ovo važi samo u slučaju da data prostorija nema potrebe da se zamrači.

Pregradni paneli zavese - Foto: www.innovative.rs
Foto: www.innovative.rs

Dužina zavesa je presudna u izgledu vašeg prostora. Gde god je to moguće, odlučite se za dugačke zavese. Čak i najbolje opremljena dnevna soba, izgledaće loše ako su zavese kratke. I ovde postoji više dužina zavesa. One koje su 1 ili 2 cm odignute od poda, praktične su za prozore koji se stalno otvaraju i u prostorijama koje su blizu ulaznih vrata, jer će se tako manje prljati. Zatim zavese koje tek dotiču pod, uglavnom u klasičnim enterijerima koje žele akcenat na jednostavnost i šik. Ovakve zavese moraju da budu perfektno izmerene i sašivene, jer će u suprotnom odati svaku grešku. Pod mora biti savršeno ravan inače će se videti svako odstupanje. Za romantičniji i bogatiji izgled izaberite zavese koje su tek toliko duže da se malo prelamaju. Ovde se radi o dodatnih 1 ili 2 cm koji će dodati enterijeru stil i eleganciju.

Naravno, ne dozvoljava svaka prostorija dugačke zavese. U dečijim sobama, kupatilima i kuhinjama uglavnom nalazimo kratke zavese, iz praktičnih i funkcionalnih razloga, koje će zakloniti samo okno prozora i time obezbediti privatnost ili mrak. Ovakve zastore i zavese montiramo na sam okvir prozora ili tik ispod tavanice, ali nikada se ne spuštaju ispod donje ivice prozora. Ne želimo da u dečijoj sobi budu zamenjene za lijane niti da budu igračka za kućne ljubimce.

Nemojte zaboraviti ni garnišne. Oni bitno utiču na celokupan izgled zavesa i draperija, ali o njima nekom drugom prilikom.

Materijala ima i previše kad se dođe do izbora zavesa. Najbolje je da u startu odlučite šta vam je neophodno u datoj prostoriji i izbor će se sam suziti na par opcija. Potrudite se da zadržite konstantu u odabiru materijala za dekor prozora u enterijeru. Jedna vrsta tretmana za prozore kroz čitav prostor pomoćiće da prostor izgleda usklađeno i doterano.

Piše: Tijana Vučak, www.internitidesign.com