Roletne koje se prilagođavaju vremenu

Tokom zime obično nosimo vunene džempere. U leto, najčešće su to majice i tanke tkanine. Često vaš dnevni „imidž“ određuje staklasta klimatski kontrolisana zgrada u kojoj se boravi veći deo vremena bilo da u njoj radite ili živite. Sunbreak je stvoren od strane arhitekata iz kompanije NBBJ koji ima za cilj da individualno kontroliše zastore za svaki prozor ponaosob. Ovaj prototip deluje poput solitera kod kojeg se može podešavati prozor – po – prozor u zavisnosti od ugla Sunca, očuvanja energije i temperature prostorija.

Princip rada roletni

Sunbreak koristi senzore  i snimljene podatke za merenje kao odgovor na solarne aktivnosti. Kada sunce sija, roletne će se spustiti ali kada se osoba primakne prozoru one će se podići i omogućiti nesmetani pogled ka spolja.

Roletne koje se prilagođavaju suncu u položaju 1
Slika 2 – Roletne koje se prilagođavaju suncu u položaju 1

Ukoliko oblaci privremeno zasene sunčeve zrake, roletne će se razmaći i time omogućiti prodor veće količine svetlosti u unutrašnjost prostorija.

Roletne koje se prilagođavaju suncu u položaju 2
Slika 3 – Roletne koje se prilagođavaju suncu u položaju 2

Dizajn roletni

Dizajn roletni se sastoji iz tri šarke inspirisane neobičnim i čuvenim Kalatravinim garažnim vratima koje transformišu neprozirne roletne u apstraktni skup vertikalnih roletni, ili u tendu. Paneli mogu da se kontrolišu individualno, dozvoljavajući umerenu kontrolu u svakom prostoru. Ove promenese mogu kontrolisati preko iPhone – a, čak i kada korisnik nije blizu zgrade.

Dizajn roletni
Slika 4 – Dizajn roletni

Najgora stvar kod velikih poslovnih zgradama je ta što se na jednoj strani zgrade zaposleni prže, a na drugoj, smrzavaju. Sunbreak staje na put ovom problemu tako što svaki prozor poseduje specijalne roletne koje se pojedinačno kontrolišu  putem mobilne aplikacije i mogu se automatski pozicionirati u zavisnosti od vašeg prisustva ili od kretanja oblaka.

Sunbreak prototip roletni
Slika 5 – Sunbreak prototip roletni

Važna stvar je da Sunbreak prilagođava svaku roletnu ponaosob pa će čime se podešava osvetljenje u zavisnosti od potreba zaposlenih.