Kad’ vam padnu roletne

Kako u našem mentalitetu uvek važi neka „teorija zavere“, sada je ista upletena i u vremensku prognozu. Elem, kako nam je zima bila takva kakva je bila, sve kataklizme i najgora moguća scenarija sa obaveznim superlativom najgore, najpaklenije stižu nam uz prognozu za leto. Jer, Bože moj, logično je da nakon tople zime sledi pakleno leto, koje nam po sledu događaja stiže ove godine. I znate, nije to bez razloga, ko zna ko je tu sve upleo prste da bude baš tako i baš nama. A, da krenemo malo od sebe i malo od sopstvenog uticaja na klimatske promene, to nam nije palo na pamet. No, kako god, eto nama najtoplijeg leta u poslednjih oho-ho godina. Vreme je da se poradi na samoodbrani.

Danas pričamo o delovima stolarije ili delovima koji se naknadno ugrađuju na stolariju. Ovo je priča o roletnama.

Iako su se nekada dodatno ugrađivale na prozore, postojanje roletni danas se gotovo podrazumeva. Nekada su bile više stvar estetike, dok danas primat ima njihova funkcionalnost, zaštita od neželjenih klimatskih prilika, ali i neželjenih pogleda.

PVC roletne - zaštita od sunca i vremenskih uslova
PVC roletne – zaštita od sunca i vremenskih uslova

U zavisnosti od kriterijuma postoji više različitih podela roletni.

1. Prema ugradnji:

  • Unutrašnje – čine sastavni deo prozora i nemaju vidljivu kutiju. Prilikom izgradnje novog objekta, ukoliko želite da imate ovakve roletne, bitno je ostaviti dovoljno prostora za njihovu ugradnju. Odnosno, pored otvora za prozor, neophodno je ostaviti i dodatni prostor za kutiju za roletne. U protivnom ili ćete imati male prozore ili ćete ugraditi spoljašnje roletne;
  • Spoljašnje – su ugrađene sa spoljašnje strane prozora, uglavnom kao dodatna ugradnja i u tom slučaju kutija, za njihovo odlaganje, je vidljiva.

2. Prema načinu otvaranja:

  • Na gurtnu (traku) – najčešći slučaj,
  • Na kurblu – koriste se kod većih prozora, kada su roletne veće i teže (preko 18 kg) i kada upravljanje pomoću trake nije sigurno;
  • Automatsko – daljinsko otvaranje pomoću motora koji se ugrađuje unutar roletne, a upravljanje može biti pomoću daljinskog upravljača ili tastera blizu same roletne. Ova vrsta roletni može da sadrži i senzore koji se spuštaju ili podižu u zavisnosti od količine svetla, temperature, vetra i drugih klimatskih prilika.

3. Prema materijalu od kog su napravljene:

  • Drvene – poznatije kao šalukatre,
  • PVC – najčešće zastupljene,
  • Aluminijumske – moderne grilje.
Link Line d.o.o, roletne
Link Line d.o.o, roletne

PVC roletne

Danas jedne od najčešće korišćenih roletni su PVC roletne, a glavni razlog toga jeste pre svega veliko korišćenje PVC stolarije. Za njih možemo reći da imaju višestruke prednosti. Kako današnja primena roletni ima pre svega toplotnu i zvučnu zaštitnu funkciju od visokih i niskih temperatura, oluja i jakih vetrova, tu je velika prednost PVC roletni.

One su veoma otporne na vremenske nepogode, dugotrajne su, dobar su toplotni i zvučni izolator, lako se ugrađuju, lako se koriste i veoma su tihe. Pored funkcionalnosti, PVC roletne su i vizuelno dopadljive, baš kao i sama PVC stolarija. Jasno je zašto odluka često pada na njih.

ALU roletne

Nastale kao deo aluminijum stolarije ili zaseban proizvod. Budući da je aluminijum veoma lak materijal, ove roletne preporučuju se za prekrivanje prozora velikih dimenzija ili vrata. Takođe, ove roletne su veoma otporne na vremenske neprilike, a nekadašnja velika toplotna propustljivost rešena je stvaranjem toplotnih prekida, baš kao što je rešena i toplotna izolacija aluminijum stolarije.

ALU roletne, zaštita od sunca
ALU roletne, zaštita od sunca

Svaka letvica ovih roletni ispunjena je poliuretanom koji pruža adekvatnu toplotnu i zvučnu izolaciju, što nakon ugradnje rezultira nižim troškovima energenata i do 10%.

Pored velike toplotne i zvučne barijere koju pružaju, aluminijum roletne su velika prepreka i kada su neželjeni gosti u pitanju. Drugim rečima, materijal je veoma jak i čini veliki zalogaj za provalnike. Upravo iz tog razloga savetuje se njihova primena na terasama, kao delovima preko kojih se često realizuje obijanje objekta.

Pored velike funkcionalnosti, alu roletne su estetski veoma privlačne, elegantne, u sivoj, beloj i braon, ali i sa širokom paletom drugih boja. Ako njih izaberete, bićete primećeni.

Drvene roletne

Kao što samo ime i kaže izrađene su od drveta. Iako one sa sobom nose neki poseban šarm, kao i svaki drveni prozor, drvene roletne se slabije koriste jer zahtevaju veliku pažnju i zaštitu. Naime, neophodno ih je bar dva puta premazivati zaštitnim premazima, kako bi opstale u surovim vremenskim uslovima. Vlaga, kiša, sneg, led, visoke temperature glavni su uzročnici propadanja i sve slabijeg korišćenja ove vrste roletni.

PVC roletne, LINK LINE doo
PVC roletne, LINK LINE doo

Roletne danas na tržištu imaju višestruki značaj.

• Zaštita prozora – od vremenskih neprilika (visokih i niskih temperatura, vlage, oluje, velike količine padavina i sl.), kao i regulacija svetlosti u objektu,
• Toplotna izolacija – u novije vreme usled ekstremnih promena temperature, roletne su velika barijera prilivu toplog vazduha leti, odnosno hladnog zimi, kao i gubljenju i rasipanju toplote zimi. Na taj način, roletne doprinose stvaranju prijatnijih uslova života, ali i uštedi energije, koja se kreće i do 40%,
• Zvučna izolacija – naročito dolazi do izražaja u urbanim gradskim sredinama sa visokim procentom saobraćajne buke ili u kancelarijama koje se nalaze u blizini proizvodnje. Snižavanjem buke, roletne stvaraju ugodniji i kvalitetniji prostor za život i rad,
• Sigurnosna funkcija – roletne zajedno sa prozorima čine veliku prepreku neželjenim pogledima, ali i neželjenim gostima. Svaki prozor ili vrata koji imaju roletnu pružiće veći otpor kradljivcima,
• Estetski doživljaj – roletne u velikoj meri utiču na krajnji izgled prozora, a zajedno sa njima i na kompletan izgled objekta na kome se nalaze.

U leto smo uplovili, a verovatno i u sezonu novih temperaturnih kolebanja, oluja i letnjih izazova, stoga krajnje je vreme, ukoliko već niste, da obezbedite sebi što lakšu i prijatniju sezonu. Razmislite o zaštitama o kojima smo pričali, imate odličan izbor. Za svakoga po nešto. A onda i kada vam padne roletna od temperatura, briga i posla, biće vam lakše jer i doslovno možete spustiti roletnu i dati sebi oduška na neko vreme. Taman toliko da možete da nastavite dalje, do godišnjeg odmora npr.  I znajte, sve one teorije zavere biće daleko od vas i vašeg života.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar