Pravilan odabir komarnika

Proleće je već uveliko stiglo, a sa njim i toplije vreme. Svi mi, čim živa u termometru pređe dvadeseti podeljak, nekako spontano već počinjemo da razmišljamo o godišnjem odmoru i uživanju u suncu. Ipak, smena sezone i povišene temperature sa sobom nose i neke prateće neprijatnosti, koje vam boravak kod kuće ponekad mogu zaista zagorčati. Klima-uređaj uspešno rashlađuje prostor, ali nije od pomoći kada ga treba provetriti jer kroz njega cirkuliše stalno jedan isti vazduh. To znači da prozori i balkonska vrata moraju povremeno da se otvaraju, i makar na kratko ostanu otvoreni, i da je tada, nažalost, put slobodan za razne neželjene „posetioce“.

Prvi komarnici pojavili su se jako davno, pre više od jednog veka, sa svrhom da spreče ulazak insekata poput muva i komaraca u kuću. Naročito korisni u tropskim krajevima gde su se pojavile bolesti koje izazivaju upravo ovi insekti, ubrzo su postali traženi i u ostatku sveta.

Sve do relativno skoro komarnik je činila plastificirana mreža uglavnom zelene boje pričvršćena na drveni ram, i zatim montirana sa spoljne strane prozora, koje se mnogi od nas dobro sećaju. Otada do danas, komarnici su prešli put od „uradi sam“ tvorevine iz kućne radinosti, do poluautomatizovane barijere protiv insekata visoke funkcionalne, ali i estetske vrednosti, zamišljene tako da učestvuje u kreiranju ambijenta životnog i poslovnog prostora.

Komarnici za letnju terasu
Komarnici za letnju terasu

Za razliku od stolarije koja može biti i drvena, komarnici se izrađuju od aluminijuma i PVC-a. Drvo je još odavno obrisano sa spiska zbog očiglednog faktora lake propadljivosti kao posledice vremenskih prilika. I dok je po pitanju stolarije u večitom „sukobu“ između PVC-a i aluminijuma rezultat poprilično izjednačen, u slučaju komarnika stvari stoje nešto drugačije. Odabir materijala je, kao i uvek, prvi izbor koji ćete morati da napravite prilikom kupovine, a ovog puta bi bilo dobro da to bude aluminijum. Komarnik se montira sa spoljne strane prozora i vrata i stalno je izložen naletima vetra i padavinama. I mada ćete od svakog proizvođača dobiti preporuku da komarnike razmontirate i odložite van sezone, to ne menja činjenicu da su tokom sezone pod uticajem sunčevih zraka, ili pak velike količine vode ako je leto te godine kišovito. PVC je uistinu dosta otporniji nego što je bila plastika od koje su se ranije pravile roletne, pa ne postoji bojazan da će na kraju istruliti od sunca i raspasti se, ali ima kraći vek trajanja nego aluminijum. Osim toga, ram i kućište PVC komarnika su znatno tanji i laganiji od profila za stolariju, te samim tim podložniji toplotnom krivljenju i eventualnim mehaničkim deformacijama prouzrokovanim udarima vetra.

Komarnici za terasna vrata PVC stolarija

Sledeći korak je izbor konkretnog tipa komarnika. Uvek možete za sve prozore i vrata uzeti istu vrstu, ali to nije preporučljivo pre svega zbog razlike u nameni prostorija u kojima se nalaze, kao i u frekvenciji upotrebe. Takođe, odabir najjeftinijeg modela bi svakako predstavljao najmanje finansijsko opterećenje, ali istovremeno nepraktičan potez jer on nije univerzalno adekvatan, a ako se odlučite za najskuplji čak i na onim mestima u kući gde nije neophodan, izložićete se bespotrebnom trošku. Rukovodeći se faktorom namene i frekvencije upotrebe imate najmanje šanse da pogrešite, a i ukupna cena će biti zlatna sredina. Osnovna podela komarnika je na fiksne, rolo i klizne komarnike, koji usto još mogu biti horizontalni i vertikalni.

FIKSNI KOMARNICI

Ovo je najosnovniji, najjeftiniji, a ujedno i najstariji model komarnika. Reč je zapravo o modernijoj verziji mreže pričvršćene na ram, koja se potom fiksira za štok prozora, s tim što je sada ram napravljen od aluminijuma ili PVC-a, a mrežica od fiberglasa.

Pogodni su za prozore koji se u suštini ne otvaraju (poput svetlarnika), za manje prozore, ili u prostorijama koje se generalno slabo koriste. Treba ih izbegavati na mestima gde će možda biti potrebno da se neki predmet ili komad nameštaja unese ili iznese kroz prozor jer to neće biti moguće – nakon što se montira fiksni komarnik blokira otvor i ne može se pomerati, jedina opcija bi bila da se razmontira.

Komarnik za krovni prozor - Foto: Bettio Zanzaruere Flyscreens
Komarnik za krovni prozor – Foto: Bettio Zanzaruere Flyscreens
Kako postaviti komarnik
Komarnik za terasna vrata – Foto: Bettio Zanzaruere Flyscreens

Pošto je stalno na prozoru, ovaj komarnik čini neodvojivi deo fasade i zato bi trebalo da se koloritno uklapa u nju. Već smo napomenuli da su aluminijumski bolji izbor jer su čvršći, a osim toga imaju i daleko širu paletu nijansi iz RAL karte, za razliku od PVC komarnika koji se izrađuju samo u beloj i sivoj boji.

ROLO KOMARNICI

Funkcionišu po principu jako sličnom roletnama i izrađuju se u dva sistema, vertikalnom za prozore i horizontalnom za vrata. Razlikujemo ih po tome da li se montiraju na prozor samostalno ili u kombinaciji sa roletnom. Kod prozora sa roletnom najbolje rešenje je integrisati komarnik u kutiju roletne, jer onda klize po istoj vođici, ne zauzimaju dodatni prostor i ne smetaju jedno drugom.

Komarnici za terasu
Komarnici za terasu

Ova varijanta rolo komarnika se može montirati isključivo zajedno sa prozorom i roletnom, naknadna ugradnja nije preporučljiva. Kod prozora bez roletne se mogu montirati posebno, nakon ugradnje prozora, i tada se isporučuju sa sopstvenim vođicama i kućištem. Radi dugotrajnosti je neophodno držati ih u položaju „otvoreno“ zimi i zatvaranje prilikom promaje i jakog vetra. Rolo komarnici predstavljaju najpopularniji model zbog svoje praktičnosti, jer se mogu lako pomerati gore-dole, a kod vrata levo-desno, i jednostavno odložiti u aluminijumsko kućište prečnika svega 4,5cm kada se ne koriste. Veoma su zahvalni za poslovni prostor jer mogu ostati spušteni, a prozori otvoreni, i tako omogućiti dotok svežeg vazduha u kancelariju, istovremeno štiteći zaposlene od insekata, prašine i polena.

KLIZNI KOMARNICI

Za razliku od rolo komarnika koji imaju pomalo konzervativni izgled, klizni su ležerna alternativa, prosto idealna za velika balkonska vrata. Mogu imati dva, tri ili četiri segmenta koji se kreću po šinama, i zatvaraju bočno ili centralno, na magnet (opcionalno se po želji kupca može postaviti sistem sa četkicama).

Klizni sistem ima nizak prag od svega 2 mm, a kako se izvodi bez donje vođice, to omogućava neometano kretanje i lako čišćenje. Posebna podvarijanta kliznog komarnika je plise komarnik zamišljen kao odstupanje od konvencionalnog sa naglašenom dekorativnom notom, otuda i koncept gušće naborane mrežice koja imitira plisiranu zavesu, i lako otvaranje smicanjem u stranu kao harmonika. Jednodelni je pravo rešenje za klizne stene, a još može biti dvodelni sa centralnim zatvaranjem i segmentni nadovezujući sastavljen od dva do čak šest komarnika, kao poručeno za francuske balkone. Praktičnog, a opet elegantnog dizajna, lako se uklapa u sve varijante savremenog enterijera, a budući da u sebi nosi duh leta i kuće na plaži, prostoru će dati vedru i lepršavu notu.

Piše: Jelena Mitrović