MIT osmislio pametne prozore koji se sami zamračuju u rekordnom roku

Za manje od jedne sekunde, potpuno crno staklo može postati prozirno!
Trojica hemičara sa Univerziteta MIT osmislili su revolucionarne prozore koji se sami zamračuju bez upotrebe elektriciteta. Ovi pametni prozori mogu imati veoma široku primenu: od stambenih prostora gde bi se uštedelo na troškovima grejanja i hlađenja pa sve do avionske industrije gde bi piloti imali bolji pogled iz kokpita.

Hemičari su koristili elektrohromni materijal
Hemičari su koristili elektrohromni materijal

Novi izum objavljen je prošle nedelje u časopisu Chem. Kako se navodi u istraživanju, hemičari su koristili elektrohromni materijal koji premošćava poznate probleme kod samozamračujućeg stakla. Na primer, fotosenzitivna stakla za naočare imaju mogućnost da se samozatamne ali je taj proces relativno spor.

Potpuno crno staklo može postati prozirno
Potpuno crno staklo može postati prozirno

Elektrohromni materijal nije nepoznat u industriji. Ovaj materijal već se koristi u prozorima Boeinga 787 koji se nakon uključivanja mogu zatamniti ali tek nakon nekoliko minuta. Kako bi rešili ovaj problem, MIT hemičari su koristili i materijal poznat kao metal-organic frameworks (MOF), koji sprovodi jone i elektrone veoma brzo. Ovo je omogućilo pravljenje prozora koji praktično instant prelaze iz jednog u drugi mod, piše Inhabitat.

Kada ovi prozori potamne, oni ostaju skoro potpuno crni bez potrošnje struje. Da bi postali ponovo prozirni, potrebno je samo kliknuti na taster.

Izvor: www.gradnja.rs