Prestala obaveza plaćanja 138 parafiskalnih nameta

Više od 300.000 preduzetnika i vlasnika malih preduzeća u Srbiji od danas neće morati da plaćaju 138 parafiskalnih nameta, što će im u uslovima krize doneti uštedu do 200.000 dinara godišnje, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Preduzetnici više neće imati obavezu da plaćaju firmarinu, koja se u zavisnosti od opštine, delatnosti i zone poslovanja, do sada plaćala od 24.000 do 120.000 dinara godišnje, kao ni komunalnu taksu za isticanje reklame, koja je koštala od 9.250 do 98.400 dinara. Ukinute su i komunalna taksa za držanje i korišćenje plovnih naprava i drugih objekata, čime će se rasterititi građani koji drže čamce, sojenice i razne druge objekte na vodi, kao i taksa za držanje restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vodi (splavovi).

Ubuduće privrednici neće imati ni troškove po osnovu šumarina koju su do sada morala da plaćaju sva preduzeća na ukupan prihod koji ostvare, nezavisno od toga da li njihova delatnost ima ikakve veze sa zaštitom šuma.Vlada Srbije, kako je najavljeno, planira da usvoji i izmenu Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojom će se trajno ukinuti plaćanje „muzičkog dinara“ za zanatlije i obezbediti bolja kontrola u zaštiti autorskih prava.

Stupanjem na snagu zakona koji su usvojeni na sednici Skupštine Srbije prošle nedelje, značajno se rasterećuju zanatlije, mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi blizu milion ljudi.

piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Izvor: Beta