Zrak budućnosti – virtuelni prozori

Ako ste mislili da Vam je stan mali, da podseća na jednokrevetnu sobu iz studentskih dana i da podhitno želite to promeniti, razmilite joše jednom, jer revolucionarno dizajnersko otkriće Bernarda Šora, uverićće Vas u suprotno.

Digitalizovani zidovi

Zamisao dizajnera je da ćemo svi živeti u 100 kvadratnih metara prostora i to u ne tako dalekoj budućnosti, bez prozora u sobi… Njegovo rešenje u tom slučaju bi bilo digitalizovani zidovi. Ovim projektom prozori se improvizuju, kako bi Vaš mali bunker bio pretvoren u podnošljivi prostor.
On objašnjava da je njegov koncept „namenjen budućnosti u kojoj bi postojanje ma kakvih prozora bio luksuz.”

Digitalizovani zidovi-prozori
Slika 2 – Digitalizovani zidovi-prozori

Surovo zar ne – ali ne i nemoguće?!

Osim zidova, on je čak dizajnirao i sam nameštaj prilagođen malom prostoru: radni sto se pretvara u sto za ručavanje, a on u stolicu.

„Imamo mnogo bioloških potreba koje je potrebno zadovoljiti svakodnevno, u smislu kada treba da vidimo sunce i kako se treba orijentisati ka svetlosti. Ako nemamo prozore, ti digitalni prozori bi trebali da nam govore šta se menja u spoljnjem svetu, tako da se osećamo prirodno i udobno.“, kaže Šor.

Život u malo kvadrata
Slika 3 – Život u malo kvadrata

Da bi stvorio atmosferu, Šor je koristio kombinaciju fotografije, videa i kompjuterske grafike, tako da prozori ne odražavaju nikakvu stvarnu lokaciju. Prototip je niskobudđžetni, tako da se još uvek mogu viedti pikseli, ali radi se na usavršavanju uz upotrebu hi tech opreme koja će ih učiniti totalno neprimentim.

Osećaj komfora
Slika 4 – Osećaj komfora

Čak i sa rešenim tehničkim pitanjima, i digitalnim prozorima dovedenim do savršenstva, veliko je pitanje da li bi mogli svi da živimo u “kutiji” jednog dana. Ali to je deo plana Bernarda Šora: Projekat bi trebalo da inspiriše ispitivanje i povede raspravu o prirodnom priraštaju u svetu.

Prosudite sami.