SCANDIC CONTINENTAL HOTEL – treća po redu verzija ovog istorijskog objekta

Scandic Continental Hotel je zgrada koja je nastala na mapi Štokholma (Švedska) još krajem 19. veka. Danas, ovaj multifunkcionalni objekat se nalazi u samom srcu grada, sastoji se iz hotelskog dela, podzemne stanice, stambenog dela i konferencijskog centra. Kontinualan razvoj grada ka modernoj arhitekturi, nije očuvao ovaj objekat u izvornom obliku. Sada možemo da se divimo trećoj verziji objekta. Investicija je obuhvatila oko 3.600 m2 visoko kvalitetnog fasadnog stakla, proizvedenog u kompaniji PRESS GLASS. KG CONSTRUCTIONS je bila glavni izvođač za konstrukciju fasade.

Scandic continental hotel, Press Glass

Savremeni Scandic Continental sastoji se od 4 čvrste sekvence različitih visina, sa nagnutim fasadama i velim brojem staklenih jedinica. Najniži deo koji gleda na Vasagatan ulicu ima 8 spratova i visok je 34 metara. Najviši deo nalazi se u suprotnom uglu, sastoji se od 17 spratova i doseže visinu od 67 metara. Na krovu jednog dela nalazi se terasa odakle se možete diviti pogledu na grad.

Treba obratiti pažnju na dizajn zgrade koju su razvili 3KSN arhitekte. Atrijum se odlikuje predivnom osvetljenošću. Kada gledate zgradu sa vanjske strane, vrijedi napomenuti oblik reljefne fasade – u zavisnosti od ugla gledanja menja se i tekstura fasade zgrade. Pojedinačni sistem fasadnih elemenata od aluminijuma i stakla bio je prilagođen projektu. Konstrukcija je ispunjena troslojnim strukturalnim staklom i jurskim krečnjakom. Inženjerski zahtevi za termičku i zvučnu izolaciju fasade bili su strogi. PRESS GLASS je isporučio 3,6 hiljada m² troslojnih zastakljenih jedinica sa kaljenim i laminiranim staklom visoke selektivnosti tipa 70/41.

Scandic Continental predstavlja eksperimentalni pristup – integriše funkcije nekoliko objekata na površini od 28.000 m2, što utiče na unutrašnje uređenje i dizajn. Lobi hotela ima ulaz u podzemnu stanicu i prolazi do železničke stanice. Kao hotel, Scandic Continental ima 392 sobe i restorana. Zgrada je takođe poslovni objekat koji nudi nekoliko desetina konferencijskih prostorija.

Zgrada u sadašnjem obliku stavljena je na raspolaganje 1. aprila 2016. godine.

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com