Britanski inžinjeri napravili prvi funkcionalni tobogan od stakla

Širom sveta inovativne strukture od stakla pomeraju granice kao nikada pre, polazeći od onog masivnog stakla za most u Kini, do providnog tobogana na vrhu nebodera u Los Anđelesu. Na najnovijem sajmu stakla U Dizeldorfu, inžinjeri su predstavili 9 metara dug stakleni tobogan koji je granice inovacija sa staklom pomerio još dalje.

inovativne structure od stakla
inžinjeri su predstavili 9 metara dug stakleni tobogan

The Vidre-Slide sastoji se od dva elementa dugog stakla, postavljenog jedan nasuprot drugog i spojeni samo u svojoim bazama jednostavnom čeličnom konstrukcijom. Četiri metra visok tobogan, svoju maksimalnu providnost postigao je čvrsto uvijenim staklom i minimalnom vezom spajanja. Primarna konekcija, koja obezbeđuje stabilnost cele structure, postignuta je posebnim silikonom koji omogućava samoj strukturi da bude čvrsta i stabilna bez da se za to koriste mehaničke veze. Dva sloja zakrivljenog stakla, fino su spojena po površini, a korištena je fina silikonska masa koja stvara skoro neprimentnu vezu.

Staklo ima 450 milimetara u radijusu što mu omogućava dovoljnu jačinu da može da podnese težinu čoveka i kada se popne na vrh i kada se spušta niz sam tobogan. Tajna jačine ovog tobogana leži upravo u ovakvom načinu uvijanja samog stakla i jedna je od inovacija u svetu dužih stakala.

Širom sveta inovativne structure od stakla pomeraju graniceLisa Rammig, predstavnik asocijacije “ Eckersley O’Callaghan” je rekla da su oni na ovaj način testirali praktičnost samog stakla i da je ovo jedan od načina na koji su oni, kao inžinjeri, dali doprinos pomeranju granica industrije napred.”

Četiri metra visok tobogan
Staklo ima 450 milimetara u radijusu

Issued by Stratton & Reekie on behalf of Eckersley O’Callaghan.

Za više informacija kontaktirajte:
Sophie Lewis
Stratton & Reekie
46 Broadwick Street
London W1F 7AF
t. 0207 287 8456
slewis@strattonandreekie.com
www.strattonandreekie.com