Reč urednika: Država će subvencionisati zamenu stolarije

Poštovani,

Ovih dana sve nas je obradovala vest da će država subvencionisati zamenu stolarije u domaćinstvima sa 50% od ukupnog iznosa. Konačno je i naša branša dočekala da se piše i govori o energetskoj efikasnosti i uštedi energije kroz zamenu stare stolarije, ali i da imamo konkretne nagoveštaje kako država planira da pomogne građanima. Procene su da će oko 3 miliona domaćinstava imati pravo na pomoć, a Vlada Republike Srbije je usvojila pravilnik za dodelu sredstava.

Specijalizovani građevinski časopis PROZORI&VRATA broj 36, maj 2021
Specijalizovani građevinski časopis PROZORI&VRATA broj 36, maj 2021

Očekuje se da lokalne samouprave u junu raspišu poziv za građane koji žele da zamene svoju stolariju. Ministarka energetike Zorana Mihajlović je najavila da će novca biti dovoljno i da se prave modeli kako će se on koristiti. Kako navodi ministarka, ako neko hoće da zameni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potrebno oko 1.500 eura, 25% sredstava bi došlo iz Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, a 25% iz lokalne samouprave, dok bi 50% iznosa finansirao vlasnik nekretnine.

Razmišlja se i o kreditiranju polovine iznosa koji treba da obezbede građani i sve to u samom startu liči na jedan odličan potez države, a kako će zaista biti pokazaće vreme.

Važno je spomenuti da u junu očekujemo formiranje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti koja će imati fond od 15 miliona eura namenjenih za povećanje energetske efikasnosti. Ključni kriterijum za odobravanje subvencija će biti energetski pasoš, tj. sertifikat u kojem će stajati kolika je energetska efikasnost objekta.

Pretpostavlja se da će prednost za dodelu subvencije imati objekti sa nižim stepenom ili koeficijentom energetske efikasnosti. Pored zamene stolarije građani će moći da se prijave za izradu fasade, nabavku ili zamenu kotlova i grejnih tela.

Specijalizovani građevinski časopis PROZORI&VRATA broj 36, maj 2021
Specijalizovani građevinski časopis PROZORI&VRATA broj 36, maj 2021

NOVO izdanje časopisa PROZORI&VRATA broj 36, maj 2021 listajte klikom na LINK

Ostaje nam da verujemo u najave da je pred našom branšom interesantan period i da će država ovim potezom napraviti win-win situaciju za sve strane, građani će smanjiti potrošnju energije i rešiti se dotrajalih prozora, proizvođači komponenata od kojih se pravi prozor će povećati prodaju, kao i proizvođači stolarije a država će smanjiti rasipanje energije. Što bi se reklo, biće posla za sve. Očekujemo u narednim nedeljama još konkretnih informacija od strane nadležnih u ovom slučaju.

Građani su spremni i tu nema sumnje. Na dnevnom nivou u našoj redakciji imamo nekolicinu poziva od zainteresovanih građana koji od nas očekuju da imamo informaciju više nego što se pojavilo u svim medijima. Interesuju se o izboru profila, stakala, okova, o izboru adekvatnog proizvođača stolarije kao i koje su naše preporuke. Zanima ih koliko je realan iznos od 1.500 eura za jedan prosečan stan?

Sve to zavisi od nekoliko faktora, a više o ovoj temi možete pročitati u ovom broju na stranama 26-33. Razgovarali smo sa našim klijentima i saradnicima pa je možda najbolje da pročitate šta oni misle o najavljenom paketu pomoći, o izboru stolarije ili o tome kako izabrati adekvatan finalni proizvod. Posete našoj web stranici su drastično skočile, kao i interesovanje za časopis, a to svakako raduje, kako nas u redakciji, tako i naše klijente.

Čitamo se i dalje…
S poštovanjem
Predrag Rađen, urednik izdanja

Predrag Rađen potpis