PVC Stolarija Da li je kod izbora stolarije važniji brend ili proizvođač?

Da li je kod izbora stolarije važniji brend ili proizvođač?

Najvažniji dijelovi PVC stolarije
Najvažniji dijelovi PVC stolarije

Kupnja PVC stolarije… Koji faktor osigurava kvalitetu?

Rečenicu, kako se prilikom kupnje stolarije mora obratiti pažnja na svaki aspekt tog postupka, treba ponavljati sve dok ne postane mantra svakog kupca. Ta uputa nedvojbeno je na mjestu o kojoj god vrsti stolarije se radilo zbog vrijednosti same investicije. Kako PVC stolarija kao energetski efikasna stolarija za stambene objekte ima najstariji “staž”, djeluje nezaobilazno vratiti se na ovu temu, obraćajući se svima onima koji je namjeravaju kupiti ili o tome razmišljaju. Jedno od najčešćih pitanja koja nam čitatelji postavljaju odnosi se na izbor brenda prozora i vrata, odnosno na to je li marka stolarije koju su izabrali najvažniji faktor koji ujedno osigurava kvalitetu?

Brend PVC stolarije je svakako vrlo bitan jer svjedoči o tome koja tvrtka je izradila sastavne komponente i iz koje zemlje dolazi. Situacija je otprilike slična kao s dizajnerskom garderobom: Svjetski poznati brendovi su, pokazalo se, ne samo oni za koje je čuo cijeli svijet, već oni čija potražnja kreće zbog kvalitete materijala i vrhunske tehnologije proizvodnje. Iako nijedan sastavni dio ne treba podcjenjivati jer je u svakom lancu i najslabija karika bitna, složit ćemo se da su profil i staklo ključni. Profil i staklo moraju biti izrađeni od najkvalitetnijih materijala kako bi na temelju toga cjelina u obliku prozorske jedinice ispunila očekivanja po pitanju termoizolacije, uštede energije i novca.

Energetski efikasna stolarija za stambene objekte
Energetski efikasna stolarija za stambene objekte

PROFIL

Dobar profil je onaj dobiven ekstruzijom visokokvalitetne PVC mase u kojoj u postotku prevladava polivinil klorid (idealno je 93%), a ostatak, koji treba biti ispod 10% su aditivi za stabilizaciju smjese, punila, sasvim mala količina plastifikatora i pigment ako je stolarija u boji. Osim sastava koji direktno utječe na obradivost sirovine, to jest svojstva PVC mase kako bi bez problema poprimili traženi oblik zahvaljujući idealnom odnosu krutosti i elastičnosti, izgled i rok trajanja profila također ovise o kvaliteti obrade.

Ekstruder mora biti potpuno tehnički ispravan (što se posebno odnosi na cilindar za istiskivanje profila), a matrice za oblik moraju biti bez ijednog oštećenja kako bi proizvodne operacije za ishod imale profil s traženim brojem pravilno formiranih komora koji je otporan na mehanička oštećenja i vremenske neprilike. U svemu ovome nikako ne treba zaboraviti ni debljinu profila kao drugu najveću manjkavost loše stolarije. Naime, debljina stijenki profila koja po EU standardima mora biti 3mm, kod stolarije diskutabilnog porijekla obično je, nažalost, smanjena za trećinu, a time automatski i njena energetska efikasnost.

PVC stolarija porodična kuća
Deceuninck – brend PVC stolarije, profil Elegante

STAKLO

Osnovna funkcija stakla oduvijek je bila prekriti najveći dio površine fasadnog otvora kao prozirna čvrsta barijera kroz koju se može gledati vanjski svijet. Kako bi se to dobilo, staklo je moralo biti adekvatno obrađeno i dovoljne debljine kako ne bi dolazilo do pucanja – što zbog prevelike hladnoće ili topline, što zbog fizičkog loma. Sa osuvremenjavanjem sredstava i metoda toplinske zaštite objekata pooštreni su i zahtjevi koji se stavljaju pred prozorsko staklo.

PVC stolarija, staklo
Deceuninck – brend PVC stolarije, profil Elegante

Umjesto ručnog alata staklo se danas detaljno izrezuje i obrađuje pomoću kompjuteriziranih CNC uređaja, a za izradu moderne stolarije utvrđen je minimalni prag debljine panela od 4mm. Osim običnog (float) stakla, ovisno od dominantne karakteristike postoje i razne druge vrste kao što je stopsol staklo koje sprečava prodor sunčeve svjetlosti u unutrašnjost prostora i tako štiti enterijer i stanare od štetnog djelovanja UV zraka, kaljeno i laminirano iz klase sigurnosnog stakla, te niskoemisijsko staklo s jednostranim premazom oksida metala za smanjivanje prolaska topline kroz panel, koje svrstavamo u energetski efikasno. Jedan renomirani brend stolarije podrazumijeva dvostruko ili trostruko obrađeno staklo superiornih performansi, vrste koja će na najbolji način odgovoriti željama i potrebama klijenta u konkretnom slučaju. Sve manje od toga teško se može svrstati u prvu klasu i opravdati ime (samim time i cijenu).

Moderan dizajn GEALAN-KUBUS® - PVC stolarija
GEALAN-KUBUS® PVC stolarija

Jer nedovoljno debelo i termički neadekvatno tretirano sigurnosno staklo neće postići izdržljivost, a stopsol i niskoemisijsko staklo nepravilno nanešenog filma jednostavno neće obavljati svoju funkciju – dakle neće vam osigurati obećanu udobnost stanovanja.

OKOV

Ako profil i staklo dijele prvo mjesto po važnosti za ocjenu ukupne kvalitete brenda stolarije, onda titula vice prvaka svakako pripada okovu. Neometani rad i dugotrajnost mehanizma otvaranja i zatvaranja znači dug vijek korištenja elementa bez ikakvih intervencija i popravki. Poznati brendovi u svoje proizvode ugrađuju čelične dijelove propisane debljine, jačine i elastičnosti, s neizostavnom površinskom zaštitom od korozije. Ovdje govorimo o okovima uz koje u nekim slučajevima čak dolazi garancija o određenom broju ciklusa otvaranja i zatvaranja, s tim što je u praksi to zapravo i znatno više. Benefit koji donosi izbor stolarije poznate kvalitete je upravo potvrda/ certifikat da je stolarija prošla testove s najvišom ocjenom. Ovakvim testovima proizvode podvrgavaju referentni laboratoriji poput instituta ift Rosenheim, Njemačka i izdaju potvrde/certifikate koji su neupitne valjanosti kada su u pitanju dokazi kvalitete.

REHAU - razvoj kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima RAU-FIPRO X
REHAU – razvoj kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima RAU-FIPRO X

PROIZVODNJA stolarije

Ono zbog čega se kao kupac ne možete apsolutno pouzdati samo u brend je druga strana jednadžbe zvane proizvodnja stolarije, a to je sklapanje stolarije. S obzirom da se za opremanje svakog stambenog ili poslovnog objekta naručuje stolarija prema uzetim mjerama na terenu, koja ima profile s traženim brojem komora i traženu vrstu stakla, osim ako sami direktno ne uvezete gotove jedinice, vaše prozore i vrata izradit će neka domaća tvrtka koja se bavi sklapanjem polugotovog proizvoda. Proizvođači stolarije su ti koji na veliko i malo nabavljaju profile, staklo, okove i ostale komponente brendova s kojima imaju dogovor o ovlaštenoj prodaji, a zatim od tih komponenti izrađuju svoju marku stolarije, i zato su krajnja adresa kada se postavlja pitanje kvalitete stolarije.

Profine Grupa sa svojim markama KBE, Kömmerling i Trocal redefinira standarde
Profine Grupa sa svojim markama KBE, Kömmerling i Trocal redefinira standarde

UGRADNJA stolarije

Vraćajući se na analogiju s odjećom, kao što za dobru haljinu nije dovoljan vrhunski materijal već je neophodan i stručan krojač, isto tako sam brend nije i ne može biti dovoljna garancija funkcionalnosti, djelotvornosti i dugog životnog vijeka stolarije. Ugrađivanje okova u profil, ugrađivanje stakla u okvir uz pažljivo rukovanje kako se ne bi oštetilo, brtvljenje, montaža kvaka, i na kraju postavljanje elementa u fasadni otvor – sve su to postupci koji se imperativno moraju pravilno obaviti. U suprotnom, novac uložen u kvalitetne dijelove može se smatrati bačenim jer za rezultat neće imati kvalitetnu cjelinu.

Sve te postupke jasno definira ift priručnik za montažu građevinske stolarije kao i RAL smjernice za montažu i to je jedini dobar put za biranje proizvođača. Ukoliko se želite u dovoljnoj mjeri osigurati u početku, kao potencijalne opcije izdvojite samo one proizvođače koji su educirani i rade prema provjerenim smjernicama montaže, a zatim među njima izaberite onog koji nudi dobru cijenu ili dobre uvjete otplate. Samo imajte na umu da nerealno niska cijena najvjerojatnije predstavlja zamku iz koje se nećete osloboditi bez gubitaka i dugoročnih posljedica, jer kvaliteta niti je bila, niti će ikada biti jeftina.