Reč urednika: Energija i entuzijazam

Poštovani,

Dok smo spremali ovo izdanje imali smo nekolicinu sastanaka sa našim klijentima, arhitektama i investitorima. Teme su svakako bile rast cena građevinskog materijala, od PVC i alu profila, pa do stakla i čelika. Sve je u prethodne dve godine značajno poskupelo i to se oseti na gotovom proizvodu, ili u našem slučaju, prozorima ili vratima. Nameće se pitanje, kakva nas jesen i zima čekaju i da li će biti barem slična potražnja za ovim proizvodima i da li će proizvođači profila, okova i stakala biti u mogućnosti da ispoštuju porudžbine jer se očekuje nedostatak energenata, prvenstveno gasa. Do sada su investitori nadoknađivali rast cene materijala, još većim rastom kvadratnog metra stana, ali sada nekako tržište „pokazuje” da je došlo vreme da se cena kvadrata zaustavi, ili da, barem, uspori rast, jer je i građevinski materijal ili na istom cenovnom rangu ili cene blago idu na dole. Tako se barem priča ili berze „javljaju”, ali izgleda da u praksi baš i nije tako.

U svakom slučaju, čeka nas 7 do 8 neizvesnih meseci u našem sektoru i verujem da ni najbolji poznavaoci prilika ne mogu predvideti ni približno tačan scenario. Ipak, gledano u prošlost, barem na našim prostorima, dolazimo do zaključka da smo preživeli teške situacije i izašli iz raznih ekonomskih kriza, ratova, bombardovanja i hiperinflacija, možda još i jači, pa ne vidim razlog da i sada bude drugačije.

Bili smo na konferenciji „Dan prozora 2022” u Zagrebu u organizaciji instituta IFT Rosenheim i IFT Rosenheim Hrvatska. Kao medijski sponzor ove prestižne manifestacije, časopise su dobili svi učesnici konferencije tj. preko 260 posetioca. Akcenat je i ovog puta bio na kvalitetnim materijalima i unapređenju struke i promociji kvalitetnih rešenja iz segmenta prozora, vrata, stakala, okova, RAL montaže…

Isto tako posetili smo i FensterBau Frontale gde se osetio nedostatak nekih od vodećih brendova iz branše, ali su to organizatori nadomestili proizvođačima sa istoka. Sajam nije bio posećen kao neki prethodni u vremenu pre Korona virusa, ali smatramo da je organizator „izvukao” najbolje iz trenutne situacije, pa nam ostaje da verujemo da će se vratiti na stare staze slave u martu 2024. godine, kada je zakazano sledeće okupljanje. Pripremili smo vam u ovom broju i izveštaje sa ove dve manifestacije.

Časopis Prozori+Vrata broj 41, avgust 2022
Časopis Prozori+Vrata broj 41, avgust 2022

NOVO online izdanje časopisa „Prozori+Vrata”, broj 41, avgust 2022. možete čitati klikom na LINK

Mi ćemo i ove godine imati rast u odnosu na veoma uspešnu 2021. godinu. Rezultat za poštovanje koji možda više govori o našem radu i respektu koji imamo kod naših klijenata. Konstantan kontakt sa klijentima i osluškivanje njihovih potreba i svakodnevno podizanje kvaliteta časopisa i portala su krucijalni razlozi zašto smo tu gde jesmo. Smatram da niko ne može biti uspešan u poslu koji uopšte ne voli ili nema nikakvu emociju ka istom.

Naš tim se trudi da bude ispred svog vremena. Mislim da to i nije toliko teško, pod uslovom da volite ono što radite, a mi smo upravo takva redakcija. Brendovi koji rade sa nama davno su prepoznali našu energiju i konstantni entuzijazam, a mi im vraćamo našim najboljim izdanjem na svaka tri meseca.

Čitamo se i dalje…
Predrag Rađen, osnivač i urednik izdanja

Predrag Rađen potpis