OIE – Hrvatska iznad proseka EU

Vetar je jedan od glavnih proizvođača prirodne električne energije

Hrvatska spada među zemlje Evropske unije koje su premašile propisani nivo udela obnovljivih izvora energije za 2020. godinu, a postavljeni cilj za ovu zemlju bio je 20 procenata. Međutim, on je premašen još 2004. godine i već tada je iznosio 23,4 odsto.

Udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji utvrđen je za svaku zemlju EU posebno, pri čemu se vodilo računa o različitim startnim pozicijama, potencijalima na području obnovljivih izvora i ekonomskim rezultatima. U slučaju Hrvatske očigledno je postavljeni cilj bio niži od startne pozicije, prenosi portal Novac.

Povećanje udela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva. Na nivou EU, ipak, udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora nije baš toliko velik koliko je očekivano, pa je u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2018. godini dostigao je 18 odsto, što je povećanje za pola procentnog poena u odnosu na godinu pre.

Što se tiče teritorije Evrope, gotovo svaka treća zemlja u EU već je dostigla obavezujuće ciljeve ili ih je premašila. Osim Hrvatske, u toj grupi su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Latvija, Litvanija, Kipar, Finska i Švedska.

Prethodni tekstEuroasia Sajmovi prozora, vrata i stakla – Istanbul
Sledeći tekstKako će biti rešeni problemi na gradilištima u Beogradu?