OIE – Hrvatska iznad proseka EU

Hrvatska spada među zemlje Evropske unije koje su premašile propisani nivo udela obnovljivih izvora energije za 2020. godinu, a postavljeni cilj za ovu zemlju bio je 20 procenata. Međutim, on je premašen još 2004. godine i već tada je iznosio 23,4 odsto.

Udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji utvrđen je za svaku zemlju EU posebno, pri čemu se vodilo računa o različitim startnim pozicijama, potencijalima na području obnovljivih izvora i ekonomskim rezultatima. U slučaju Hrvatske očigledno je postavljeni cilj bio niži od startne pozicije, prenosi portal Novac.

Povećanje udela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva. Na nivou EU, ipak, udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora nije baš toliko velik koliko je očekivano, pa je u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2018. godini dostigao je 18 odsto, što je povećanje za pola procentnog poena u odnosu na godinu pre.

Što se tiče teritorije Evrope, gotovo svaka treća zemlja u EU već je dostigla obavezujuće ciljeve ili ih je premašila. Osim Hrvatske, u toj grupi su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Latvija, Litvanija, Kipar, Finska i Švedska.