Reč stručnjaka: Kompanija koja misli na budućnost i održivo posluje više od 30 godina

GEALAN proizvodi visoko kvalitetne PVC profile za prozore i vrata, a to se radi na način koji štedi resurse i stoga je njihov krajnji proizvod ekološki prihvatljiv što potvrđuju i mnogobrojni sertifikati. Međutim, dosadašnja postignuća samo su međustanica: GEALAN pokreće dalje mere na svim područjima. Cilj im je da postanu još efikasniji i održiviji u svom poslovanju.

„GEALAN prozorima ne daje samo okvir – s našim profilima stvaramo trendove za prozore. Povrh toga razvijamo inovativna rešenja koja svim partnerima i kupcima nude stvarnu dodatnu vrednost“,

– moto je kompanije GEALAN koji svakodnevno inspiriše svoje zaposlene.

Intervju:
P. Redakcija časopisa „Prozori+Vrata”
O. Grujo Ristić, direktor GEALAN RS d.o.o.

„Uvek pratimo potrebe naših partnera i imamo spremna rešenja po meri. Digitalni alati podržavaju projektante, proizvođače i trgovce. Servis i obuka podržavaju kupce proizvoda GEALAN u njihovom svakodnevnom radu. Održivo razmišljanje i delovanje u kompaniji GEALAN štiti okolinu i resurse više od 30 godina“,

– navode iz kompanije.

Od skoro GEALAN je osnovao pravno lice u Beogradu kako bi svojim kupcima značajno olakšao poslovanje i približio svoju podršku. S obzirom na njihovo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji PVC stolarije razgovarali smo sa novoimenovanim direktorom kompanije GEALAN RS d.o.o. Grujom Ristićem i upitali sve što nas je zanimalo. Neka pitanja su jedna od najčešćih koja dolaze na adresu naše redakcije različitim kanalima.

Kako je došlo do odluke da se uvede izmena u poslovanju u Beogradu?

Zbog konstantnog rasta prodaje GEALAN profila na tržištu Srbije i sve manje konkurentnosti radom preko distributera stvorila se ideja, a i uslovi za otvaranje pravnog lica. Nađeno je najbolje rešenje preuzimanjem dosadašnjeg distributera, firme Plastech od strane GEALAN d.o.o. i stvoren je GEALAN RS d.o.o.

Zvanično možemo da potvrdimo našim čitaocima vest o otvaranju firme GEALAN RS d.o.o. u Srbiji. Koje benefite će imati vaši postojeći i budući kupci?

Otvaranjem GEALAN RS d.o.o otvara se mogućnost još bližeg odnosa i primicanje ka našim partnerima u smislu bolje logističke podrške jer se planira ozbiljno proširenje lagera što otvara mogućnost brze isporuke robe. Ovakav naš potez omogućava partnerima da mogu da rade sa što manjim zalihama repromaterijala. Više ne moraju da zarobljavaju svoj novac lagerom i brže mogu da reaguju na potražnju tržišta.

Da li i arhitekte mogu više da se oslone na vašu tehničku podršku od sada?

Sto se tiče saradnje sa arhitektama mi već duži period učestvujemo kao sponzor na kongresu održive arhitekture u Beogradu i planom rada je obuhvaćen i obilazak arhitektonskih biroa i prezentacije kod istih. U pravcu ovog delovanja GEALAN je zaposlio lice koje je zaduženo za saradnju sa arhitektama i građevinskim firmama a ujedno daje i podršku našim partnerima prilikom saradnje sa arhitektama. Kao što sam već pomenuo, planira se ozbiljno proširenje lagera kao i uređenje showrooma u nekom narednom periodu.

GEALAN-SMOOVIO® PVC prozor u boji drveta
GEALAN-SMOOVIO®

S obzirom na vreme u kom se trenutno nalazimo veoma je važan odnos industrije prema okolini. Koji je GEALANOV odnos prema održivosti, reciklaži i očuvanju životne okoline?

GEALAN kao kompanija na prvo mesto stavlja brigu o zaštiti životne okoline i održivosti u okviru celokupnog poslovanja. Pre trideset godina GEALAN je uveo interni sistem kompanijskog ponašanja i procedure prema odgovornom odnosu sa okolinom i korišćenje recikliranog materijala za izradu profila što umnogome doprinosi postavljenim ciljevima. Takođe energija koja se koristi za proizvodnju profila uglavnom dolazi iz obnovljivih izvora.

Prozor se sastoji iz različitih komponenti i svaka doprinosi njegovim krajnjim karakteristikama. Koji deo prozora je najbitniji? Profil, staklo, okov?

Vrlo teško pitanje. Pravi odgovor za dobre karakteristike prozora je da sve ove tri komponente budu kvalitetne jer zaista kvalitet svake od njih utiče na krajnji kvalitet prozora.

Koji je najbolji postupak ugradnje prozora danas? Šta je RAL montaža i zašto je važna?

Na žalost još uvek se, barem kod ugradnje stolarije na privatnim objektima, montaža smatra kao ne tako bitna stvar pa je vrlo često izvode i lica koja nemaju znanja o tome. Po meni je montaža vrlo bitan proces u dobijanju dobrog proizvoda čak možda i važnija od same proizvodnje. Zato prilikom eksploatacije stolarije nastaju razni problemi koji su u stvari izazvani nepravilnom montažom (pojava plesni oko prozora, kondenzacija itd.) Zbog ovakvih posledica vrlo je bitno uraditi pravilnu montažu. RAL institut je propisao pravilan postupak i materijale koji se moraju koristiti da bi moglo doći do razmene vlage iz unutrašnje u spoljnu sredinu, a da pri tome ne ulazi vlaga spolja u prostoriju pored stolarije. Naravno vrlo bitan je i izbor mesta u otvoru za poziciju montaže prozora.

GEALAN inovativna tehnologija lepljenja STV®
GEALAN inovativna tehnologija lepljenja STV®

Koje su maksimalne dimenzije kliznog sistema od PVC-a? Na šta moram da obratim pažnju pri angažovanju lica za proizvodnju i ugradnju takvog sistema?

Maksimalne dimenzije kliznih sistema su određene dimenzijama krila tako da kod GEALANA maksimalna dimenzije krila je 6 m² što prevedeno na pozicije klizni sistem može imati 12 m². Npr. dimenzija pozicije sa dva krila može biti 500×240 u cm.

GEALAN-KONTUR®: Vrhunski sistem dizajna sa aluminijumskom opcijom
GEALAN-KONTUR®: Vrhunski sistem dizajna sa aluminijumskom opcijom

Prilikom angažovanja lica za proizvodnju i ugradnju ovakvih pozicija treba obratiti pažnju pre svega na neka ranija iskustva firme ili lica. Takođe, moja je preporuka da se obavezno kontaktira i uključi dobavljač i profila i okova radi konsultacije i samog učešća u izradi i montaži pozicije jer one zahtevaju veoma ozbiljan pristup.

Da li sam u problemu tj. koliko se gubi toplotne energije ugradnjom prozora i vrata velikih dimenzija? Da li postoji razlika u gubicima ako je dosta površine objekta u staklu u odnosu na klasičan tip fasade?

U zadnje vreme proizvodnja stakla je mnogo napredovala tako da i staklene fasade mogu imati jako dobre termičke karakteristike. Za ovakva pitanja i situacije bilo bi poželjno da se uvek konsultujete sa proizvođačima stakla.

Živim u stambenoj zgradi u prometnoj ulici, buka je zaista nepodnošljiva. Zamenila bih prozore kako bih smanjila nivo buke u stanu. Kakav sistem mi preporučujete?

Kao što sam i malopre naveo staklo je mnogo uznapredovalo tako da kombinacijom različitih debljina stakala može se dobiti odlična zvučna izolacija.

Ono što bih ja preporučio kupcima stolarije da kada imaju neke posebne uslove trebaju da skrenu pažnju svom dobavljaču stolarije i da bez preterane žurbe nađu pravo rešenje.

GEALAN-COMFORT® Prag u nivou poda za izgradnju bez prepreka
GEALAN-COMFORT® Prag u nivou poda za izgradnju bez prepreka

Čitala sam da je moguće imati dobru ventilaciju i protok svežeg vazduha u prostoru samo pomoću prozora. Kako je to moguće?

U GEALANU postoji više sistema za ventilaciju prostorija koje održavaju vazduh u komfornom optimumu i kada su prozori zatvoreni. Postoje sistemi koji se mogu ugraditi na već postojeće prozore, a to su GECCO 3 i GEALAN-CAIRE® flex. Takođe imamo u ponudi i sisteme koji se ugrađuju na prozore prilikom proizvodnje kao što su GECCO 4 i GEALAN-CAIRE® AERECO. Posebno bih istakao GEALAN-CAIRE® smart ventilacioni sistem. Svi ovi sistemi vam omogućavaju odličan kvalitet vazduha u prostorijama.

ventilacioni sistem GEALAN-CAIRE® Smart
Ventilacioni sistem GEALAN-CAIRE®

Želim da postignem maksimalnu bezbednost svog doma. Šta sve treba da predvidim projektom?

Bezbednost objekata nam je vrlo bitan faktor. Projektom treba predvideti izradu prozora u varijanti sigurnosnih koji se dele po kategorijama RC1,RC2,RC3. Kategorija se dodeljuje u zavisnosti od vremena koliko provalniku treba da otvori taj prozor poznatim metodama. Klasa se dobija sertifikacijom prozora, kombinacijom profila, okova i stakla i samim načinom izrade.

Dodatno, GEALAN nudi i dva različita senzora GEALAN-SENSE® koji se ugrađuju na prozore. Jedan signalizira otvaranje prozora, a drugi za pokušaj razbijanja stakla. Ugradnja ovih senzora je vrlo jednostavna i povoljna, pošto oni rade na baterije i ne zahtevaju instalaciju komplikovanih alarmnih sistema.

Koliko su trajni PVC prozori sa folijama u boji? Na koji način se održavaju? Da li postoji više tehnika dobijanja prozora u boji? Kakva su Vaša iskustva sa prozorima u drvo dekoru?

Što se tiče GEALAN profila sa folijama njihov vek je kao i kod belih profila. Održavaju se kao i standardni beli profili. Kada već spominjemo održavanje prozora, najčešće reklamacije za promenu boje prozora vezane su za loše održavanje prozora i korišćenje neadekvatnih sredstava za čišćenje.

Što se tiče prozora u boji, GEALAN već dugi niz godina proizvodi profile u acrylcoloru. To je jedinstven način proizvodnje profila gde se koristi koekstruzija tako da se prilikom ekstrudiranja samog profila nanosi acrylno staklo. Tako se dobija PVC profil sigurno sa najkvalitetnijom spoljnom površinom. Moja iskustva sa prozorima u drvo dekoru su odlična. Ono što mi u GEALANU insistiramo je da se prozori rade po našim smernicama jer to je garant da prilikom eksploatacije prozora neće biti nikakvih problema.

GEALAN predstavlja GEALAN-LINEAR®: sistem profila za prozore koji postavlja nove standarde
GEALAN-LINEAR® postiže Uf vrednosti do 1,0 W/m2K

Kako da izaberem majstora tj. firmu koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom stolarije?

Moj savet je da kupac prvo od poznanika traži preporuku. Ako to ipak nije opcija treba da traži od proizvođača stolarije kog je pronašao referent listu objekata koje je radio. Drugi korak je da se preciziraju materijali od kojih se pravi prozor, a treće je obavezno potpisivanje ugovora koji podrazumeva i izdavanje računa nakon izvršene usluge. Kod nas je u dosta slučajeva cena presudan faktor, a u tom slučaju je kvalitet upitan. Moj savet svim potencijalnim kupcima leži u činjenici da se stolarija menja približno jednom u životu i da pri takvoj odluci stvarno treba obratiti pažnju na sve faktore jer nije svaki PVC prozor isti.

Često prodavci ističu broj komora PVC profila kao značajnu prednost. Koliko je zaista bitan broj komora i koji su benefiti po korisnika ukoliko odbere prozor sa šest komora?

Opet ću istaći da je profil samo trećina jednog prozora tako da su i komore samo jedan od faktora koji utiču na kvalitet prozora. U zadnje vreme su se na tržištu ustalili profili sa pet i šest komora. Ima i pojedinih pokušaja i izrade profila sa sedam ili osam komora međutim pokazalo se da su profili sa šest komora dostigli nivo kvaliteta izrade prozora za pasivne kuće što je u ovom trenutku sam vrh standarda. U ovom slučaju veoma važan je odabir stakla. Ako već uzimate prozor koji je izrađen od šestokomornih profila onda je za preporuku da ide troslojno visoko izolaciono staklo i tek onda dobijate pravi prozor.

Gealan

GEALAN RS d.o.o.
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Beograd-Batajnica
T. +381 11 748 0404
grujo.ristic@gealan.rs
marko.andrejevic@gealan.rs
www.gealan.rs