Kasnimo sa izdavanjem građevinskih dozvola

Srbija je u studiji Svetske banke „Doing business“ za 2012 na 175. mestu od ukupno 183 zemlje kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola, saopšteno je na skupu o unapređenju efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola. Tako nizak rejting posledica je, kako je istaknuto, sporosti izdavanja građevinskih dozvola, jer taj postupak u Srbiji traje 279 dana i porazumeva 19 procedura.

Na skupu u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koja je uradila analizu efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je kazao da će država učiniti sve da pojednostavi dobijanje dozvola za gradnju, koja je do sada prema njegovoj oceni bila komplikoavana i skupa.
Ilić je kazao je da su potrebne radikalne promene u tom sektoru i naglasio da će država uskoro omogućiti da se građevinske dozvole dobijaju na jednom mestu.

Neću dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima 1,3 miliona neuknjiženih objekata

rekao je Ilić i najavio da će za 20 do 30 dana u skupštinskoj proceduri biti izmene Zakona o državnom premeru i katastru i Zakona o izgradnji. Biće, kako je dodao, omogućeno i da se sve naknade za gradnju plaćaju nakon što se dobije građevinska dozvola, čime će se omogućiti da u Srbiji grade

Ne samo bogati i tajkuni.

Ocenio je da je građevinarstvo u Srbiji motor razvoja zemlje i istakao da će, ako se to pokrene, biti pokrenuta čitava država.

Izgradnja stanova i građevinske dozole

Direktor misije USAID u Srbiji Suzan Fric je rekla da je izdavanje građivinskih dozvola primer značajne barijere sa kojom se susreću privrednici u Srbiji. To, kako je dodala, utiče na odluku mnogih investitora da ulažu u Srbiji, bez izvesnosti da će i početi izgradnju, što ima posledice na privredni rast zemlje i otvaranje novih radnih mesta.

Nikada se neće znati koliko je potencijalnih ulagača odustalo od investiranja u Srbiji zbog administrativnih prepreka za izdavanje dozvola

ukazala je Fric. Ocenila je da je mesto Srbije na listi Svetske banke razlog za zabrinutost države i investitora koji već posluju u Srbiji, ali i onih koji planiraju da to učine.

Zbog toga je, kako je rekla Fric, USAID uradio analizu efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola, gde su predstavljene glavne prepreke i date konkretne preporuke i rešenja da se stanje u toj oblasti poboljša.

U toj studiji se, pored ostalog, ističe da bi ubzan postupak izdavanja građevinskih dozvola smanjio korupciju, povećao investicije i pokrenuo građevinsku delatnost.
Nakon preduzimanja predloženih reformi, kako je ocenio USAID, ukupan rejting Srbije bi se popravio i ona bi dospela na 109. mesto na listi „Doing business“.

*Izvor: Beta