Kako se opravdava visoka cena kvadrata stana?

Svedoci smo da je poslednjih godina značajno porasla cena kvadrata stambenih prostora, ali da se, bez obzira na tu činjenicu, sve više gradi. Međutim, postavlja se pitanje da li se ove cene mogu opravdati, odnosno da li one imaju svoje objektivno uporište – opravdano najpre kvalitetom, a potom i realnim potrebama stanovništva i stanjem na tržištu nekretnina.

Globalni aspekt

Izvesna je činjenica da je ceo nama poznati svet tokom poslednjih nekoliko godina doživeo korenite promene. Počev od pandemije korona virusom, koja je dovela do zatvaranja u domove, promene načina poslovanja – sve češćeg prelaska na onlajn okruženje, ponovnog popularizovanja kuća u prirodi i vraćanja iskonskim prioritetima kao što je porodica. Posledice jednog takvog svetskog stanja sledstveno dovode do velikih promena i na polju ekonomije, te se tako moramo pomiriti sa činjenicom da se mnogo aspekata našeg života više nikada neće vratiti na pređašnje, u apsolutnom smislu. Nakon ove krize, usledilo je ratno stanje na tlu Evrope, koje je takođe ustoličilo nestabilnost na tržištu, prvenstveno na polju proizvodnje i distribucije energenata, a naročito sirovina koje su se u masovnoj meri uvozile iz Ukrajine.

Svakako da su usledila i ekonomska i društvena previranja u mnogim državama, te se u vestima sve češće sreću pojmovi kao što su inflacija i recesija, bankrot i otpuštanja, pobune ili poskupljenja, izbeglice, zatvaranje firmi itd. Bez obzira na to koliko je situacija u nekoj državi bila stabilna, ekonomska, geografska i kulturna povezanost sa okruženjem i, u našem slučaju, pre svega zemljama Evropske unije, dovodi i do međusobnih uticaja, koji se, na kraju krajeva, prelivaju i na naš svakodnevni život. U tom svetlu, u vremenu krize koja je poslednjih godina zahvatila Evropu (a i svet), krize koja ima više nivoa i koja se može posmatrati s različitih tačaka gledišta, a koja ima i više uzroka, obrelo se i stanje sa nekretninama koje sada ipak bivaju manje povoljne, katkad i nedostižno skupe.

Terasa od stana
foto: pexels.com

Promena trendova

I pored svih globalnih zbivanja koja, nesumnjivo, utiču i na privredu i građevinarstvo, ali i svakodnevni život, standard života, platežnu moć i individualne odluke, činjenica je da naše društvo zahvataju i drugačiji trendovi. Pored poskupljenja cene kvadrata stanova, evidentno je da ne manjka njihova prodaja i izgradnja, kao i da se relativno brzo prodaju. Jedan od razloga svakako može biti i taj što su mnogi prepoznali ulaganje u nekretnine kao ulaganje koje je sigurno, kojem više veruju od štednje u bankarskom sistemu, a da je kupovina stana ili kuće, naročito u većim mestima, bolja nego ulaganje u privatni posao ili zemlju.

Mnogi od kupaca upravo i prodaju svoja imanja, poput šuma ili njiva, i kupuju stanove kao sigurniji izbor koji im izdavanjem može doneti i prihod. Sa druge strane, pojedini, i pored rešenog stambenog pitanja, imajući uslove za kredit, ulažu ponovo u stanove, gde im kirija otplaćuje ratu, što je inicijalni plan.

Dakle, ukratko rečeno, kupovina stanova, posebno u Beogradu ili Novom Sadu, smatra se izborom koji je pametan, siguran i koji može biti profitabilan, naročito s aspekta vrtoglavog rasta zakupnina koje su usledile i dolaskom velikog broja stranih državljana, mahom, uslovno rečeno, dobrostojećih, iz zaraćenih ili kriznih područja, pre svega iz Ukrajine i Rusije. Sa druge strane, poslednjih decenija i kod nas je sve više zastupljen trend samostalnog života mladih, naročito u trenutku osnivanja porodice. Nekada su se, posebno u varošicama i na selima, gradile kuće na po dva ili tri sprata kako bi sva deca živela u istom dvorištu sa svojim roditeljima, te se, i pored individualnih života, zajednički brinuli o domaćinstvu.

Futoška 57, Novi Sad / projekat: Lazar Kuzmanov / foto: Relja Ivanić
Futoška 57, Novi Sad / projekat: Lazar Kuzmanov / foto: Relja Ivanić

Danas svi imaju želju i potrebu da žive odvojeno, čak i u vreme dok nisu zasnovali sopstvene porodice. Zbog situacije na tržištu rada, sve je izraženije i kretanje ka većim gradskim centrima, naročito ka prestonici, ali i Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima, što je uslovljeno boljim životnim uslovima – veće su (a nekad i jedine) mogućnosti za akademsko školovanje, širi je izbor poslova koji bivaju i plaćeniji, više je kulturnih i sportskih sadržaja i generalno svih mogućnosti.

Pritom valja napomenuti da gravitiranje ka urbanim sredinama nije uvek specifično za mlade ili pojedince, već je to trend koji zahvata i cele porodice. Sa druge strane, bez obzira na benefite i komfor koji pruža stanovanje u kućama, stanovi su dobili na popularnosti i zbog lakšeg održavanja, mogućne blizine posla ili škole, saobraćajne infrastrukture, što u vremenu u kojem živimo, vremenu u kojem se ima malo slobodnog vremena, biva izuzetno bitno.

Viši zahtevi

Usled rastućeg priliva stanovništva u urbane sredine, kao i sve većeg broja automobila i generalno razvoja saobraćaja, stanovnici zgrada neretko se susreću i sa nedostatkom parkinga, zelenih površina, terena i šetališta, kada i, pored svih pogodnosti života u zgradama, sve uočljiviji bivaju i nedostaci. Naime, menja se lice gradova koji inicijalno i nisu projektovani za toliki broj višespratnica i stanovnika. Svesni svih nedostataka – koji su opravdani, prilikom kupovine mnogi imaju i više zahteve nego što je to bilo pre samo jednu deceniju.

PVC stolarija na stambenom objektu
PVC stolarija na stambenom objektu / foto: GEALAN

Ljudi kada ulažu novac, verujući da je to dugotrajno rešenje, žele da dobiju ono najbolje moguće u datom trenutku. Otuda se u poslednje vreme sve češće grade čitavi stambeni kompleksi, koji dobijaju epitet luksuznog, što je opravdano postojanjem podzemne garaže, uređenog zelenog prostora i igrališta za decu, pa čak i postojanjem SPA centra ili teretane zatvorenog tipa – namenjenih samo stanarima. Takođe, prizemni deo zgrada uglavnom je rezervisan za lokale u kojima se nalaze prodavnice ili restorani, što sve ukupno pruža još veću udobnost.

Neretko je i da ovi kompleksi imaju video-nadzor, kao i posebno obezbeđenje, što dodatno doprinosi bezbednosti. Upravo opravdani zahtevi građana inspirišu projektante i investitore da stvaraju prostor koji pruža maksimalan komoditet, koji, sa druge strane, biva manifestovan i izborom materijala i dizajnerskih rešenja na fasadama i u enterijeru.

Stambeno-poslovni objekat, Šabac / projekat: Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić m.i.a.
Stambeno-poslovni objekat, Šabac / projekat: Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić m.i.a.

Na cenu kvadrata stambene jedinice nesumnjivo utiče i sam grad, odnosno popularnost određenog naselja i mogućnosti koje život u datom okruženja pruža i mladima i starijima i deci. Razvijenost infrastrukture i neposredno okruženje, takođe su bitni, kao i blizina centra grada. Odvajkada je cenu diktirala lokacija i svi benefiti koje ona pruža jer to sledstveno obećava zanimljivije sadržaje i lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Šta je sinonim za kvalitet?

Podrazumeva se da viša cena stanova nudi bolji kvalitet stambenog prostora, uz komoditet stanovanja prezentovan uređenim okruženjem. Čak i kada se radi o klasičnoj zgradi, tj. onoj koja nije deo posebno uređenog kompleksa, ona može biti reprezent savremenih građevinskih i arhitektonskih rešenja. Kvalitetna gradnja i izolacija, i termo i zvučno, vrlo su važni aspekti.

Ukoliko se koriste najsavremeniji izbori i ne štedi na ulaganju u kvalitet, sasvim je izvesno da će to uticati i na cenu. U svetlu velike konkurencije na tržištu, kao i široke ponude, za svoje mesto svako treba da se izbori kvalitetnim rešenjima, ali, takođe, i atraktivnim dizajnom, kada stambena zgrada dobija obrise modernog zdanja XXI veka.

Ukoliko bismo krenuli od unutrašnjeg uređenja, važan je i raspored prostorija, prostranost, praktično iskorišćen prostor, postojanje plakara, što nudi bolju organizaciju i nevelike kvadrature. Bitan je izbor unutrašnjih i ulaznih vrata, koja svojim dizajnom, bojom i modelom, a kada je reč o ulaznim i sigurnosnim aspektom, treba da opravdaju visoku cenu. Tu je i izbor podnih obloga, pri čemu su drveni podovi ostali sinonim neprikosnovenog kvaliteta i lepote, a koji u sebi nose i dozu luksuza i elegancije.

Panoramski pogled na Novi Sad
Panoramski pogled na Novi Sad

Bilo da je reč o parketima, klasičnim ili kompozitnim, ili pak o brodskim podovima, svojim nijansama i načinom obrade drveni podovi će prostor učiniti elegantnim, savremenim i skladnim. U kuhinjama i kupatilima obično se koristi keramika, te i njen izbor može uslovljavati visinu cene kvadrata, odnosno može predstavljati izbor koji je luksuzan i garant postojanosti i kvaliteta. To je posebno tako kada je reč o španskoj ili italijanskoj keramici, kada govorimo o mermeru kao izboru, o pločicama veoma velikih ili pak malih formata i atraktivnom dizajnu.

Prozori i fasada

Danas je sve veća prisutnost staklenih fasada, usled usavršenih performansi i stakala i drugih materijala, koji su važni za konstrukciju, te je neretko slučaj da su takve prisutne i u stambenim objektima. Iako fasada može biti i klasično okrečena, u određenoj boji, obložena ciglom ili kamenom, posebnu notu modernosti upravo joj daje staklo. Čak i kada nije posredi celozidno zastakljenje, izvesno je da se stremi što većim fasadnim otvorima koji prostoru daju vizuelnu širinu, osećaj prostranosti, prodor svetlosti je svakako u većoj meri, što doprinosi pozitivnom utisku i udobnijem boravku u zatvorenom prostoru. Pri gradnji zgrada danas se zaista mnogo polaže na ovaj aspekt.

U skladu s navedenim, vrlo je važan i odabir same stolarije, da li je u pitanju drvena, aluminijumska ili PVC, pri čemu kod svake od njih postoji razlika u kvalitetu u zavisnosti od proizvođača ili modela. Kvalitetna drvena stolarija doprineće nesvakidašnjoj toplini i estetici enterijera i savršeno se može uklopiti sa fasadom, a postoji i opcija da spoljašnji deo prozora i balkonskih vrata bude obložen aluminijumom, kada govorimo o alu-drvo stolariji.

U toj situaciji stolarija integriše najbolja svojstva sastavnih materijala – drveta i aluminijuma, gde je drugonavedeni naročito istaknut kao trajan i postojan, koji odoleva različitim vremenskim uslovima i zubu vremena. I ako je ceo prozor od aluminijuma, to je dobra opcija, jer su savremeni profili takvi da je prenebregnut nekadašnji problem termoizolacije, dok je i estetska strana na zavidnom nivou. Iako drveni prozori iziskuju posebnu negu kako bi dugo ostali postojani, danas postoje tako kvalitetni zaštitni premazi da ih čine dugotrajno izdržljivim i lepim.

Klizni sistem SYNEGO SLIDE kompanije REHAU
Foto: REHAU / Klizni sistem SYNEGO SLIDE

Ipak, još uvek su najčešći izbor PVC prozori, koji na atraktivnosti dobijaju zahvaljujući sve manjoj širini profila, mogu biti i mat i sjajni, a javljaju se u mnogim bojama, u odnosu na nekada uobičajeno belu, pri čemu mogu oponašati i strukturu drveta ili nijansu aluminijuma. Kod PVC-a više nisu problem ni dimenzije, već se uspešno, zbog prisutnih ojačanja, mogu koristiti i za prozore koji su preko celih zidova. Pored izbora profila, bitan je i kvalitet stakala, koja moraju imati visoka izolaciona svojstva, kao i okovi kojima se vrata i prozori pričvršćuju za zid i pomoću kojih se pokreću. Dakle, stolarija mora obezbediti visok nivo termo i zvučne izolacije, zaštitu od UV zračenja, biti postojana i kvalitetno ugrađena, ali je nezanemarljiv i estetski efekat koji pruža i enterijeru i izgledu fasade.

Valjalo bi napomenuti da su terase, kao deo stambenog prostora, ali i njihove ograde, kao deo fasade, takođe vrlo važne i utiču na cenu samih stanova. Posedovanje balkona, naročito veće kvadrature ,umnogome utiče na udobnost, jer se ovaj prostor može koristiti za sedenje sa prijateljima, uživanje u kafi ili knjizi, katkada sunčanje ili obedovanje. Ukoliko se oplemeni biljem, uz prikladne garniture, te osveži bojama, može predstavljati pravi mali raj i usred gradske vreve. Mnoge zgrade danas imaju i ravne krovove koji ujedno služe i kao zelene oaze, što doprinosi ne samo izgledu građevine, već i ekološkom aspektu urbanih centara.

Cena (ni)je ipak visoka?

Sasvim je izvesno da je cena kvadrata stanova visoka, odnosno da je prošao period povoljnih cena, kao i da rastu rate kredita. U naletima dolazi do pojeftinjenja, koje je uvek mogućno, ali teško da će se vratiti stanje koje je bilo pre nekoliko godina. Kada se kupuje nekretnina, vreme uvek može biti i pravo i pogrešno, jer je to velika investicija, naročito ukoliko imamo stambeni kredit koji se otplaćuje decenijama. Ekonomski stručnjaci daju različite preporuke i savete, ali je jasno da se nikada ne može sa sigurnošću znati šta nam donosi vreme koje tek dolazi, kao i da svako vreme ima svoje breme.

Tehnomarket Larcore VENT ventilisane fasade Novi Dorćol Beograd
foto: Tehnomarket d.o.o.

Osim opšteprisutne inflacije i poskupljenja doslovno svih životnih namirnica, pa tako i građevinskih materijala, sirovina, kao i usluga majstora, satnice radnika, povećavaju se, uslovno rečeno, i zahtevi i apetiti kupaca. Širok izbor na tržištu zahteva zdraviju i jaču konkurenciju, što je opet uslovljeno i povećanom potražnjom. Ne treba zaboraviti da na cenu stanova utiče, pre svega, kvalitet gradnje i izbor materijala, kao i stil uređenja i fasade i enterijera, od prozora, preko balkonskih ograda, pločica i ulaznih vrata, pa sve do odabranih proizvođača, boja i dizajna, naročito kada su u pitanju kupcima vidljivi elementi Modernost neke građevine ogleda se u kvalitetnijim izborima, ali i u inovativnim rešenjima i atraktivnom estetskom izrazu, što naročito na dobroj, tj. popularnoj lokaciji, neupitno podiže i cenu, a što, s jedne strane, može biti opravdano budući da na kvalitetu i udobnosti koju on pruža ne treba štedeti – kada se ulaže, uvek je bolje da to bude trajno i dobro, bez kompromisa.