Reč urednika: 10 godina časopisa „Prozori+Vrata” u Srbiji

The power of new ideas – 50 za 10 ili 10 za 50

Kada sam 2012. godine doneo odluku da pokrenem časopis „Prozori+ Vrata“, znao sam u kom smeru želim ići i na koji način ću obrađivati ovu tematiku. Moje, tadašnje, skromno poznavanje tržišta i brendova koji se bave proizvodnjom fasadnih elemenata, tj. prozora i vrata, je ustvari bio plus u tom momentu, ili sam ja to tako shvatio. Želeo sam da na svoj način upoznam brendove i kreiram sliku o njima, bez sugestija, da li je neko manje ili više važan na tržištu. Znao sam da je kvalitet časopisa i portala jedino merilo na tržištu i da će isključivo od toga zavisiti naša pozicija. Tada nisam poznavao veliku većinu direktora ili vlasnika vodećih kompanija u Srbiji, a bilo je čak i komičnih situacija na nekim od prvih sajmova građevinarstva u Beogradu. Ipak, kako je vreme odmicalo, a kvalitet sadržaja u časopisu i na portalu rastao, tako su se i klijenti počeli javljati sa zahtevima za saradnju. Nismo porasli preko noći, već je naš rast bio proizvod našeg truda, energije i entuzijazma i sve to nas drži i 10 godina nakon izlaska prvog broja.

Prepoznali smo šta je ono što nedostaje na tržištu i koje su naše prednosti, kao i šta sve možemo ponuditi klijentima, pa je tako 2016. godine nastalo i naše izdanje „Prozori+Vrata“ kreirano za hrvatsko tržište. Otvorili smo firmu u Zagrebu i krenuli, kao i sa izdanjem za Srbiju, težim i zaobilaznim putem boriti se za svakog klijenta. Moram priznati, da je u Hrvatskoj išlo malo lakše jer smo već bili poznat brend na njihovom tržištu i znali su šta mogu očekivati od nas. Uporedo sa domaćim izdanjem, raslo je i naše izdanje u Zagrebu i broj klijenata iz godine u godinu, a ciljna grupa koja dobija časopis se širila iz broja u broj, pa tako danas, skoro, da i ne postoji ozbiljan proizvođač stolarije, distributer, trgovac, građevinska kompanija ili projektni biro, a da nisu na našoj bazi, tj. da im ne stiže časopis. Mislim da nam je ovaj podatak dodatno učvrstio poziciju na tržištu, jer su naši klijenti sretali naš časopis na većini mesta koje su obilazili u toku radnog dana.

Prozori i Vrata novi broj
Foto: 10 godina časopisa „Prozori+Vrata“ u Srbiji

Novo ONLINE IZDANJE ČASOPISA „PROZORI+VRATA“ BROJ 40, maj 2022.

Naša misija od samog starta bila je edukacija, promovisanje kvalitetnih materijala i energetski efikasnih rešenja. Radili smo intervjue sa ljudima iz branše i na taj način kreirali sadržaj koji je zanimljiv i široj publici. Dobili smo i pohvale od proizvođača stolarije da im kupci dolaze na razgovor potkovani informacijama sa našeg portala. Kažu da znaju dosta o staklima, profilima, okovima, ručicama i RAL ugradnji. Investitori su nam takođe pričali kako kupci stanova dolaze sa pitanjima: čiji su profili, kakva su stakla, da li su okovi kvalitetni, pa da čak pitaju da li firma koja je radila stolariju ima sertifikat iz IFT Rosenheima za taj model prozora? Sve to je bila velika satisfakcija za sve nas u redakciji i znali smo da smo na pravom putu. U principu, trudili smo se da sa svakim novim izdanjem budemo sve bolji i bolji i prosto se na tržištu iskristalisala situacija, pa su naš časopis i portal postali nezaobilazni, ne samo za velike, već i srednje brendove. Za ovih 10 godina radili smo tri redizajna časopisa, pet puta smo redizajnirali web stranicu www.prozorivrata.com i uporedo sa tim radili na društvenim mrežama, od Facebooka (koji je izgleda prošlost), pa preko LinkedIna i Instagrama gde se možemo pohvaliti sa 21.600 pratilaca, a svakako planiramo da se posvetimo i društvenoj mreži Tik Tok koja uzima sve više tržišta.

50 izuzetnih brendova u ovom izdanju časopisa

Da, dobro ste pročitali, u ovom broju imamo podršku 50 izuzetnih brendova i verujemo da ne postoji ni jedan časopis, ne samo građevinski, u celom regionu koji podržava toliko kompanija. Prosto, ništa nije slučajno, a naročito ne u biznisu. U većini situacija klijenti su prepoznali našu energiju, posvećenost i želju da napredujemo, iz broja u broj ili iz godine u godinu. Isto tako, svi brendovi, iza kojih naravno stoje ljudi, uvideli su kakav tim stoji uz mene i da je to, još jedna velika prednost saradnje sa nama. Osim štampe, kod nas se ništa ne „autsorsuje“ i za svaku poziciju, od pripreme, lekture, vođenja web portala i društvenih mreža, imamo izuzetnu osobu u firmi koja voli ono što radi i u svakom segmentu daje maksimum. Naravno da to klijenti prepoznaju, a dokaz je i broj 50 ili toliko kompanija koje nam veruju i ukazuju poverenje. Mislim da je možda najbolje pročitati, u ovom broju, izjave 19 klijenata iz različitih kompanija koji su povodom deset godina našeg rada želeli da odgovore na naša pitanja i prenesu vam zašto sarađuju sa nama i koje su naše specifičnosti veoma važne za njih ili šta najviše cene kod nas.

Možda nisam očekivao da ćemo za 10 godina rada biti među najboljim uskostručnim izdanjima u regionu, ali smo to svakako želeli i stremili ka tome punih pluća. Danas imamo jasno definisan cilj u kom smeru ćemo se razvijati u narednih pet godina i koje ćemo novitete uvoditi iz godine u godinu. Kao i Vi, tako i mi volimo da radimo sa ljudima sa vizijom i tu smo se prepoznali. Deset godina je iza nas i kada pogledamo svaku pojedinačno, vidimo samo rast iz godine u godinu i to nam govori da se naš trud i energija koji smo uložili u svaki tekst, stranicu ili rečenicu isplatio. Rasli smo čak i za vreme raznih kriza, od ekonomske, preko Korone, pa i danas dok traje rusko-ukrajinski rat.

Želim u svoje ime, i u ime mog tima da vam se zahvalim na poverenju i podršci koju ste nam ukazali. Možemo Vam obećati da ćemo i u narednom periodu biti kreativni, inovativni i izuzetni kao što je svaki od brendova sa kojim radimo.

Čitamo se i dalje…
Predrag Rađen, osnivač i urednik izdanja

Predrag Rađen potpis