Glavno mesto okupljanja industrije BAU 2023.

Veoma smo optimistični u pogledu sajma koji se otvara ovog aprila. Još pre 6 meseci smo popunili 95 odsto prostora u odnosu na 2019. To je više od 115.000 kvadratnih metara prostora, odnosno 16 fudbalskih terena.

Pripreme za BAU, vodeći svetski sajam arhitekture, materijala i sistema koji će se održati od 17. do 22. aprila 2023., idu punom brzinom. Središte industrijske interakcije otvoriće svoja vrata za nešto od dva meseca. Dakle, sada je pravo vreme da pogledate najnovije podatke o registraciji, inovacije i glavne teme BAU-a. Matijas Štraus, direktor izložbe BAU, ovim putem će nas obavestiti o novostima.

BAU će se otvoriti u Minhenu za manje od dva meseca. Koliko kompanija se do sada prijavilo za to?

Veoma smo optimistični u pogledu sajma koji se otvara ovog aprila. Još pre 6 meseci smo popunili 95 odsto prostora u odnosu na 2019. To je više od 115.000 kvadratnih metara prostora, odnosno 16 fudbalskih terena. Ukupno je tada bilo registrovano 1.450 kompanija. Ovo naglašava ulogu BAU-a kao vodećeg mesta okupljanja u građevinskoj industriji.

Zaista smo srećni zbog načina na koji su naši kupci prihvatili nove datume i čine sve što mogu da budu deo vodećeg svetskog sajma arhitekture, materijala i sistema. Posle četvorogodišnjeg prekida, vreme je da se jednom lično sretnemo u Minhenu i razgovaramo o trendovima i razvoju događaja.

Sajam BAU
Sajam BAU u Minhenu

Hoće li BAU 2023 imati nove izložbene površine?

Svakako nastavljamo sa usavršavanjem sajma. Naš cilj je da privučemo nove kompanije i posetioce u BAU uz unapređenje postojećih segmenata. Zbog toga ćemo na izložbi ovog aprila imati dva nova izložbena prostora. Inovacioni centar u hali B0 će se fokusirati na teme resursa i reciklaže, urbanog rudarstva, modularne izgradnje i inovativnih građevinskih procesa. Naš cilj je da istaknemo važnost građevinskih praksi koje su svesne svog uticaja na klimu i koje čuvaju resurse. Kao deo našeg fokusa na modularnu konstrukciju, postavićemo poseban izložbeni prostor nalik selu u atrijumu između hala A i B. Izlagači će koristiti ovaj prostor da prikažu karakteristike arhitektonskih modularnih praksi gradnje. Komplementarni zajednički štand biće postavljen u hali A2. Kompanije još uvek imaju vremena da se registruju za Inovacioni centar i temu modularne konstrukcije.

Na koja pitanja industrije će se BAU fokusirati ove godine?

Kao što smo radili i ranijih godina, BAU će se koncentrisati na teme koje oblikuju i pokreću industriju. Ove teme će poslužiti kao zajednička nit koja se provlači kroz sve aspekte izložbe i pratećeg programa. Klimatske promene predstavljaju poseban izazov za građevinsku industriju. Energetski efikasne građevinske prakse su jedan efikasan način da se odgovori na to. Izvori i reciklaža u fokusnoj temi će se takođe pozabaviti ovim pitanjem. Pored energetski efikasnih građevinskih praksi, sirovine koje se mogu ponovo koristiti će igrati ključnu ulogu u građevinskim praksama budućnosti.

Kao i sve druge industrijske grane, digitalna transformacija je glavni problem u građevinskoj industriji. Imali smo dobar razlog pre dve godine da kreiramo digitalBAU, sopstveni događaj koji je posvećen ovom pitanju. Ove godine, posetioci koji dođu na BAU u aprilu i na digitalBAU konferenciju i umrežavanje koja je zakazana za 4. do 6. jula, dobiće uvid u digitalna rešenja u građevinskoj industriji.

Trenutni trendovi poput povećanja troškova energije i mobilnog rada takođe će uticati na način na koji živimo u budućnosti. Na BAU-u, kompanije će predstaviti rešenja, a stručnjaci će razgovarati o različitim aspektima i izazovima u vezi sa ovim razvojem.

Robot na sajmu Bau
Robot na sajmu Bau

Nagoveštaji u građevinskom sektoru za 2023. godinu

  • Izgradnja se pokazala kao robusna na srednji rok
  • Evropski građevinski sektor će izbeći pad u 2023. godini
  • Nemačka građevinska industrija sa nagoveštajem napretka
  • Značajan pad izgradnje stanova u Nemačkoj

Institut ifo je tokom konsultacija pred BAU predstavio rezultate industrijske perspektive za nemački i evropski građevinski sektor u periodu do 2025. godine. BAU, vodeći svetski sajam arhitekture, materijala i sistema.

Povećanje kamata na građevinske kredite, visoki troškovi realizacije i usporavanje privrede — postoje mnogi izazovi sa kojima se građevinska industrija suočava. Kako će se srednjeročno razvijati situacija za proizvođače i dobavljače materijala i sistema u građevinskom sektoru? Prvi odgovori na ovo pitanje dati su u analizi evropskog tržišta, u kojoj je učestvovao i institut ifo. Ludvig Dorffmeister, konsultant za građevinarstvo i istraživanje nekretnina, predstavio je ključne tačke na BAU pripremnim konsultacijama.

Konferencijska sala-sajam BAU
Konferencijska sala-sajam BAU

Evropski građevinski sektor će izbeći pad u 2023. godini

Nakon značajnog rasta u 2021. i 2022. (+ 5,8 odsto i + 3,0 odsto), evropski građevinski sektor će izbeći dalji pad. Ove i naredne godine tržište će stagnirati, a 2025. će porasti samo za jedan odsto. Izvori inovacija će uključivati državnu pomoć u modernizaciji građevinarstva, neke značajne investicione potrebe u stambenom i infrastrukturnom sektoru, kao i ponovo značajno pozitivnije ekonomske izglede od 2024.

„Evropski građevinski sektor će posebno imati koristi od rastuće potražnje za građevinom u Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Tamo se rast kreće između dva i po i skoro sedam odsto. Sve u svemu, tržište bi moglo porasti za oko 26 milijardi evra do 2025. godine“, – objašnjava Ludvig Dorfmajster.

OneStopPro-sajam-BAU
OneStopPro-sajam BAU

Nemačka građevinska industrija sa nagoveštajem napretka

Posle dve prigušene godine, nemačke građevinske usluge će u najboljem slučaju sporo rasti u 2023. Ne očekuje se da će izgradnja nestambenih zgrada zabeležiti više gubitaka u tekućoj godini nakon prethodne korekcije tržišta. U toku ekonomskog oporavka i nakon smirivanja inflatornog šoka, izgradnja poslovnih i javnih zgrada će se ponovo pokrenuti najkasnije do 2024. godine. Analiza tržišta predviđa da će obim građevinskih mera za nove i postojeće nestambene zgrade u Nemačkoj 2025. godine biti oko jedan odsto veći nego 2022. godine. U svetlu nekih značajnih investicionih potreba, očekuje se da će sektor niskogradnje takođe ponovo ubrzati tempo od 2024. i rasti za ukupno dva procenta do 2025. godine.

Značajan pad izgradnje stanova u Nemačkoj

Činjenica da će nemački građevinski sektor na kraju samo stagnirati u periodu od 2021. do 2025. godine posledica je skorog kraja dugotrajnog trenda rasta stambene izgradnje. Veliki zaostaci u izgradnji i dugo vreme implementacije projekta će u početku stabilizovati tržište novih zgrada. Međutim, od 2024. godine pa nadalje, posledice velike nevoljnosti kod kreatora projekata, „graditelja kuća“ i stambenih kompanija će verovatno imati sve veći uticaj. Iz tog razloga Ludvig Dorffmeister predviđa da: „Za tekuću godinu može se očekivati mali plus u sektoru stanovanja, koji uključuje i građevinske radove na postojećim zgradama. Posle toga je nizbrdo.“