Moderna arhitektura i stolarija od aluminijuma

Moderna arhitektura posebno akcentuje fasadu i stolariju kao dva najznačajnija instrumenta energetske efikasnosti. Kao što je to slučaj sa izvođenjem fasadnog omotača zidova, tako je osnovni smisao zamene stare stolarije na već postojećem ili postavljanja prozora i vrata na novosagrađenom objektu poboljšanje njegovog toplotnog učinka i ostvarenje uštede. Najvažniji izraz koji se provlači kroz većinu tekstova na ovu temu, a koji smo svi naučili prošavši pritom pravi mali kurs energetske efikasnosti zajedno sa vama, našim čitaocima, jeste ušteda energije.

Uprošćeno, razmena toplote između objekta za stanovanje i okoline se vrši na dva načina: razmenom toplote kondukcijom i razmenom toplote infiltracijom vazduha. Razmena toplote objekta sa okolinom se ostvaruje preko zidova, prozora, plafona i podova. Velika količina energije se razmenjuje preko fasadnih prozora. Najveća koncentracija istraživanja se izvodi na smanjenju U faktora.

Kod prozora razlikujemo tri vrste U faktora.

Uf – koeficijent prenosa toplote rama (frame)
Ug – koeficijent prenosa toplote stakla (glass)
Uw – koeficijent prenosa toplote (window)

Vrednosti U faktora su jedan od podataka koje proizvođači stolarije navode u reklamnim brošurama i specifikacijama i, na osnovu kojih, moderna arhitektura ključno pridobija kupce.

Suština je da vrednosti budu što manje, jer što manje energije gubite (bilo toplotne koju je proizveo sistem grejanja, bilo rashladne poreklom od klima-uređaja) utoliko ćete veću uštedu ostvariti.

Otkada je osmišljen princip termo prekida aluminijumska stolarija otresla se reputacije “hladnog profila” i upisala se na spisak energetski efikasnih prozora, vrata i fasadnih elemenata koji su okosnica moderne arhitekture.

Ta rana generacija termoizolacionih aluminijumskih elemenata imala je dve profilne komore i jedan termo prekid u vidu uloška od EPDM gume koji oblaže most između njih. Naravno, tehnologija izrade je vremenom usavršena – najpre uvođenjem treće komore, pa dodavanjem još jednog termo prekida i komorske termo-ispune u profile rama i krila, a potom i izolacionih uložaka od EPDM-a ili poliamida za kompletan učinak tako da moderna arhitektura uspešno napreduje.

Prethodni tekstNabavite najbolje kutije za roletne za vaš dom
Sledeći tekstPenasti profili za izradu termo prekida