intervju: Radmila Marković Vavrin M.Arch – Kako arhitekta bira prozore i vrata?

U uzbudljivom svetu arhitekture, ovom prilikom razgovaramo sa Radmilom Marković Vavrin M.Arch, direktoricom Metfer Projekt arhitektonskog studija, koja svoju pažnju posvećuje promociji i unapređenju svojih projekata u cilju postizanja što veće energetske efikasnosti.

Svoje iskustvo, znanje i savete u pogledu izbora adekvatne stolarije u cilju postizanja što bolje energetske efikasnosti i značaju zelene gradnje u građenju održive budućnosti, gospođa Marković Vavrin izneće svojim aktivnim učešćem na ArchyEnergy konferenciji . Kao govornik i panelista na ovoj regionalnoj konferenciji, koja će se održati 8. i 9. aprila u Novom Sadu, gospođa Marković Vavrin doprineće širenju svesti o značaju savremene stolarije u stvaraju bolje, ugodnije i sigurnije budućnosti. 

Sa ponosom predstavljamo ovaj intervju gde ćemo istražiti ključnu ulogu građevinske stolarije u njenim projektima. Kroz njen pogled, otkrićemo kako arhitektura postaje most između kreativnosti i funkcionalnosti, a posebno kako veza između arhitekte i investitora igra ključnu ulogu u procesu projektovanja i odabira građevinske stolarije, oblikujući ne samo prostor već i iskustvo stanovanja savremenog korisnika.

Radmila Marković Vavrin, METFER Projekt
Radmila Marković Vavrin, METFER Projekt

Kako u praksi donosite oduku o izboru građevinske stolarije u saradnji sa različitim investitorima, posebno kada je reč o stambenim kompleksima?

Što je projekat tj. objekat složeniji, to je i sistem odlučivanja kompleksniji i ima više nivoa, pa je tako i sa izborom stolarije za planirani objekat. Inicijalna zamisao svakako krene od arhitekte ali odluka, naposletku, pripada investitoru.

Da li postoji razlika u izboru materijala, okova i vrsta stakla za stambene komplekse u odnosu na druge vrste arhitektonskih projekata?

Višeporodični objekti se najčešće projektuju za unapred nepoznatog korisnika pa se u radu na ovakvim projektima vodi računa da prostor i ugrađeni materijali zadovoljavaju što širi spektar ukusa i potreba. Standard za površinu fasadnog otvora za stambene prostore je najmanje 15% njegove neto površine u osnovi, a neophodno je da prozori omogućavaju prirodno provetravanje prostorija u kojima čovek boravi. Osim toga, ne postoje neke stroge smernice određene namenom objekta.

foto: METFER Projekt
foto: METFER Projekt

Kako se odlučujete između različitih materijala, kao što su drvo, aluminijum ili PVC, prilikom planiranja građevinske stolarije?

Razvojem tehnologija za proizvodnju stolarije ograničenja svakog od ovih materijala, koji se koriste u proizvodnji stolarije su prilično smanjena, pa se konačan izbor najčešće napravi zbog kompatibilnosti sa estetikom predloženog rešenja, želje samog investitora i/ili cene.

Koja su ključna razmatranja pri odabiru okova za prozore, posebno kada je reč o sigurnosti, energetskoj efikasnosti i estetici?

Kvalitet svakog dela prozora je bitan za celovit rezultat, pa tako i okov koji mora biti kvalitetan da bi obezbedio dobru zaptivenost i sigurnost prozora. Upravljanje prozorskim krilom mora biti lako bez obzira na težinu i dimenzije prozora, u suprotnom korisnik stavlja u drugi plan ostale prednosti odabranog prozora.

projekat: Sajam Korner / 3D vizualizacija METFER Projekt
projekat: Sajam Korner / 3D vizualizacija METFER Projekt

Koje vrste stakla se obično preporučuju za stambene komplekse i kako se odlučujete između njih u skladu sa potrebama investitora?

Odabir staklopaketa uslovljen je energetskim razredom i nivoom komfora koji investitor želi da postigne. Kod savremenih stambenih zgrada i kompleksa najčešći izbor su dvoslojni ili troslojni staklopaketi sa PVC ili ALU profilima, punjeni gasom. U zavisnosti od orijentacije, ukupne površine stakla ili postojanja zastora, staklo se može predvideti sa premazom koji smanjuje prodor sunčevih zraka.

Na koji način RAL ugradnja građevinske stolarije doprinosi dugoročnoj održivosti i funkcionalnosti objekta?

Koji god prozor da odaberemo za naš projekat ukoliko se ne ugradi pravilno sva njegova termička svojstva gube predviđeni efekat. RAL ugradnjom prozora se obezbeđuje dobar spoj prozora i zida u koji se ugrađuje i time osigurava dobra izolacija i zaštita od spoljnih uticaja a istovremeno i paropropusnost. Na taj način doprinosi kvalitetnijem vazduhu i većem komforu u prostoru.

foto: METFER Projekt
foto: METFER Projekt

Kako edukujete investitora o važnosti odabira odgovarajuće građevinske stolarije i koje informacije im prenosite?

Investitori uglavnom kroz projektni zadatak izraze svoje želje po pitanju stolarije, odnosno istaknu ono što je njima bitno vezano za stolariju. To je uvek početna tačka od koje se razvija tema stolarije tako što se investitoru daju razne tehničke informacije koje su bitne za konačan odabir. Ukoliko se početna zamisao investitora ne poklapa sa našom vizijom za planirani objekat, bitno je svoj stav stručno opravdati i obrazložiti mane prvobitnog rešenja. Poverenje investitora u našu stručnost i informisanost o aktuelnoj temi je ključna. Takođe, uključivanje stručnih konsultanata je dobar način da se dobiju tačne i pravovremene informacije.

Kako odabir građevinske stolarije može uticati na arhitektonski dizajn stambenih kompleksa?

Transparentne površine na fasadi imaju višestruku ulogu, istovremeno štite i povezuju sa spoljašnjošću. Prozori stvaraju iluziju „praznog“ koji sa punim površinama daju neku konačnu formu projektovanog objekta. Kod stambenih kompleksa, čiji volumen nalaže ritmično ponavljanje otvora na fasadi, prozori predstavljaju bitan likovni element arhitektonskog dela.

foto: METFER Projekt
foto: METFER Projekt

Koliko investitori obično imaju uticaja na konačan izbor građevinske stolarije, i kako se postiže balans između njihovih preferencija i stručnih preporuka?

Nijedna odluka nije konačna dok je investitor ne potvrdi, a kada je u pitanju stolarija značajan uticaj ima prethodno iskustvo. Arhitekta, odnosno, projektni tim je u poziciji da edukuje investitora i stručno opravda svoj izbor, što je poseban izazov ukoliko je investitor imao prethodna loša iskustva sa predloženim tipom prozora.

foto: METFER Projekt
foto: METFER Projekt

Kako se nosite sa trendovima u industriji građevinske stolarije i kako oni utiču na Vaše odluke tokom projektnog planiranja? Svedoci smo ekspanzije aluminijumske stolarije u rezidencijalnim objektima što do pre 5-10 godina nije bio slučaj.

Prednost savremenog doba je laka dostupnost informacija, postoje razni elektronski i pisani mediji, uključujući vaš, koji nam predstavljaju aktuelnosti. Takođe, većina proizvođača ima dobru tehničku podršku koja nama projektantima značajno olakšava ovaj deo posla.

foto: METFER Projekt
foto: METFER Projekt

Koliko je važan odabir kvalitetnog prozora u postizanju željenog nivoa energetske efikasnosti u stambenim objektima, i kako se odlučujete između različitih energetski efikasnih opcija prilikom planiranja građevinske stolarije? Koji koeficijent je dovoljan koeficijent?

Od uvođenja energetske efikasnosti u našu zakonsku regulativu podrazumeva se da prozor grejanog prostora ima koeficijent prolaza toplote najviše 1,5 W/m2k. Na taj koeficijent utiče odabir materijala rama (PVC, ALU, drvo), odgovarajućeg profila i staklo-paketa. Dodatno, staklo može imati posebne premaze i folije koji utiču na toplotne dobitke od sunca ali i na vizuelni komfor. Ukoliko se o ovim detaljima ne razmišlja već tokom formiranja arhitektonskog koncepta objekta, posle se samo konstatuju posledice.

foto: METFER Projekt
foto: METFER Projekt

Prethodni tekstU susret Međunarodnoj konferenciji DAN PROZORA: Savremeni trendovi i inovacije
Sledeći tekstPametna integracija za unapređenje sigurnosti i komfora