Aluminijum doprinosi uštedi

Energetska efikasnost koja može da parira PVC stolariji dugo je bila nedostižna za aluminijumsku, ali sa svim poboljšanjima po ovom pitanju postala je podjednako konkurentna.

Tako danas imamo alu prozorske jedinice i fiksne stene kod kojih se već sa osnovnom dubinom ugradnje od 75 mm i dvostrukim ostakljenjem postiže izvanredan izolacioni učinak: Uf=1,3 W/m2K (lice je širine 117 mm) i Uw= 1,3 W/m2K, dok je kod sistema sa trostrukim ostakljenjem koeficijent prenosa toplote celog elementa Uw manja od 1 W/m2K.

Aluminijum stolarija, klizna vrata
Aluminijum stolarija, klizna vrata

Ovakvi izolacioni sistemi koriste se za pročelja alu-staklenih fasada, i važe za rešenja visokih energoefikasnih performansi. Istu ugradnu dubinu i skoro iste izolacione parametre ima 75-milimetarski blok sistem koji kombinuje prednosti blok prozora, elegantne linije i maksimalnu preglednost, sa najvišim zahtevima toplotne izolacije.

* Blok sistem podrazumeva prozore sa skrivenim krilom kod kojih je sa spoljne strane praktično vidljiv samo profil rama. *

To su elementi koji se sa neverovatnom lakoćom neprimetno integrišu u celinu fasade, a u slučaju velikih fasadnih polja “plutajućih prozora”, tj. prozora sa prikrivenim ostakljenjem, omogućavaju znatno manju širinu lica (67 mm umesto standardnih 89 mm).

Iako su ove brojke već dovoljno impresivne, tu ipak nije kraj. Da li ste ikada pomislili da ćete jednog dana čuti za aluminijumsku stolariju koja zadovoljava standard za pasivnu kuću?

Pošto smo prilično sigurni da je odgovor odričan, smatramo za našu dužnost da vas uverimo da je tako nešto ipak moguće. Koeficijent prenosa toplote prozora se uklapa u prag za pasivnu kuću od 0,85 W/m2K, odlikuje sistem sa ugradnom dubinom rama 90mm i vidljivom širinom krilo/ram od minimum 107 mm, namenjen proizvodnji prozora i balkonskih vrata za visokoizolovane objekte koji pripadaju A+ energetskom razredu.

Aluminijum stolarija na stambenim objektima
Aluminijum stolarija na stambenim objektima

U pitanju su trokomorni elementi sa penastom izo ispunom oko rubova stakla i u srednjoj komori profila, gde je spoj krilo-ram zaptiven pomoću dva EPDM uloška, središnjeg i unutrašnjeg. Središnja zaptivka je šestokomorna kompozitna (prednji i zadnji deo su od vulkanizovanog EPDM-a, srednji od penastog izolatora), a profilna komora pozicionirana ispred nje služi za odvođenje kondenzata i eventualno prodrle atmosferske vode. Dodatno, ugradnjom zaptivne trake unutar letvice stakla na uglovima prozora postiže se viši nivo sigurnosti od prodora kondenzata odnosno vodonepropusnost klase E 900.

Kod sistema 90 ugradna debljina stakla varira od 28 mm pa sve do 68 mm zavisno od broja panela u staklo paketu, s tim da je pomoću profila za proširenje sa unutrašnje strane moguće dobiti još 20 mm dubine za debljinu stakla ili ispune. U kombinaciji trostrukog stakla i PVC distancera sistem zadovoljava standarde pasivne kuće, sa ukupnim koeficijentom prenosa toplote prozora Uw=0,8 W/m2K.

Zaptivke stakla su koekstrudirana mešavina EPDM gume i sunđeraste gume sa poboljšanim izolacionim svojstvima, a pored unutrašnje i središnje postoji mogućnost ugradnje dodatne spoljne zaptivke za optimizaciju zvučne izolacije.

Fasada od aluminijuma i stakla
Fasada od aluminijuma i stakla

Zanimljivo je i to da se u sistemu 90 profili spajaju tehnikom lepljenja uz dodatno mehaničko učvršćivanje spojeva manjim zakovicama ili štancovanjem, zavisno od proizvođačkog uputstva. Ugaoni i “T” spojevi imaju specijalne žlebove za ravnomerno raspoređivanje lepila unutar profila, a za njihovo bolje fiksiranje koriste se ugaoni limovi. Sistem je kompatibilan sa sistemom decentralizovane ventilacije, a takođe je opremljen profilima za renoviranje pročelja odnosno ugradnju novih prozora na mestu starih bez demontiranja prvobitnog okvira. Iznenađujuće je da elementi sa navedenim parametrima masom ne prelaze 160 kg po jedinici. Pored toga pripadaju visokoj klasi vodonepropusnosti, otpornosti na udare vetra i koroziju, kao i WK3 klasi protivprovalnosti.

Ono što sve najviše zanima, a ujedno je i glavni povod zašto govorimo o ovoj vrsti proizvoda, superiorno je do granice neverovanja: koeficijent prenosa toplote rama je Uf=1 W/m2K (za fiksna polja vrednost je svega Uf=0,7 W/m2K), dok emisija energije prozora iznosi 0,8 W/m2K.

Ne treba zaboraviti da je aluminijum “specijalista” za konstruisanje fasada, te su kao logični sled događaja, pored pasivne stolarije proizvedeni odgovarajući štedljivi sistemi za zid zavese sa Uf faktorom profila koji ne prelazi 1 W/m2K. Asortimanom su pokriveni svi tipovi fasada (kontinualna, polustrukturalna i strukturalna), gde se primenom raznovrsnih profila stubova uz dodatnu mogućnost korišćenja čeličnih ojačanja izlazi na kraj i sa opterećenjem vetra najjačeg intenziteta.

Tehnomarket d.o.o. Alucoil paneli
Tehnomarket d.o.o. Alucoil paneli

S druge strane, veliki izbor dizajnerskih opcija spolja vidljivih poklopnih profila kod prva dva tipa (kod strukturalne fasade, isti profili koriste se kao vertikale i horizontale) doprinosi vizuelnom varijetetu i atraktivnosti primenjenih rešenja.

Među sistemima izvedenim u praksi trenutno su najpopularnije strukturalne fasade sa prefabrikovanim jedinicama koje se mogu montirati bez skele, odnosno prefabrikovanim prozorskim zidovima na kojima se mogu primeniti dvostruka ili trostruka stakla širine 32 mm ili 44 mm. Spoljni staklo držači montiraju se vrlo jednostavno, što znači da se u jednu ovakvu celinu svaka ram ćelija po potrebi može ugraditi pojedinačno, maksimalno olakšavajući zamenu oštećenih i razbijenih stakala. Na fasadi dominiraju fiksna polja, a otvarajuća, projektovana za otvaranje ka spolja, potpuno su integrisana u noseću strukturu.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstNajbolji u obradi stakla na Balkanu
Sledeći tekstKako da prozori i vrata zadrže stari sjaj?