Sve te divne, ekološke kuće

Arhitekte iz studija Carver + Schicketanz dizajnirali su predivan dom na obali Tihog okeana za penzionisani bračni par. Kuća nosi naziv Coastlands House (Kuća na obali), karakteriše je upotreba prirodnih i ponovo iskorišćenih materijala pri gradnji, kao i korišćenje obnovljivih izvora energije.

 Primorska eko kuća na obali Tihog okeana
Foto: Primorska eko kuća na obali Tihog okeana

Kuća je smeštena na padini, a baza od kamena povezuje uzbrdicu sa kućom. Upotreba kamena je učinila da se kuća odlično stapa sa divljim primorskim pejzažom.

Foto: Eko kuća ima puno velikih prozora
Foto: Eko kuća ima puno velikih prozora

Ogromna klizna staklena vrata povezuje enterijer sa okruženjem osiguravajući i prirodnu ventilaciju.Sam enterijer je topao i sofisticiran, a uglavnom se sastoji od ponovo iskorišćenih materijala. Sve tepihe i dekoraciju su specijalno izradile arhitekte iz Carver + Schicketanz studija. Kuća ima puno velikih prozora, pa bračnom paru tokom dana ne nedostaje prirodnog osvetljenja. Takođe, pogled na okean i okruženje sigurno ostavlja bez daha.

Foto: Kuća je izgrađena od recikliranog materijala
Foto: Kuća je izgrađena od recikliranog materijala

Najzanimljiviji deo ove kuće je fotonaponski niz nominalne snage 4.4kW koji je postavljen na krovu i osigurava oko 90% ukupnih energetskih potreba ukućana. Ova kuća je sigurno prelepo mesto za mirne penzionerske dane.

Mirjana Makarin-Plavšić