Pergola u vašem dvorištu!

Pergola kao mesto predviđeno za sedenje ispred kuće, u dvorištu ili u bašti, koje se sastoji od četiri stuba i krovnog rama prekrivenog platnom, ima izuzetno dugu tradiciju koja se meri milenijumima, a prvi primerci napravljeni su u primorskim zemljama od lokalnih vrsta drveta.

Drvo će vekovima biti jedini materijal za izradu pergola sve do savremenog doba, kada je osmišljena metalna konstrukcija od aluminijuma kao dugotrajnija, izdržljivija i otpornija na vremenske uticaje.

Tokom čitavog tog perioda zastupljen je bio koncept jednostavnog četvorovodnog rama sa tekstilnim osenčenjem na krovu i delimičnim osenčenjem stranica kod nekih modela, a u modernoj verziji pored promene konstrukcionog materijala poradilo se i na redizajnu kojim je vizuelno napravljena jasna razlika u evolutivnim stupnjevima ovog proizvoda.

ALUMIL - sistemi bioklimatskih pergola SMARTIA
ALUMIL – sistemi bioklimatskih pergola SMARTIA

Pergole se zbog primorskog prizvuka i aure opuštanja uz šum talasa i dalje najviše traže u turističkim mestima, ali ih kao sredstvo za zaštitu od sunca ne treba posmatrati ograničeno, jer sa promenom ambijenta u kontinentalnim krajevima mogu pružiti sasvim drugačiji i potpuno neočekivani vizuelni doživljaj. Usto, ako je reč o aluminijumu profili se mogu ofarbati u različite boje, te će se uz odabir odgovarajućeg mobilijara mogu lako uklopiti u svaki eksterijer.

Sa dekorativne strane, svaki proizvođač ima profile i propratne elemente jedinstvenog dizajna i izgleda što ponudu čini sadržajnijom, a veliki izbor boja zadovoljiće i najzahtevnije ukuse. Zbog specifičnih svojstava materijala aluminijumske pergole su otporne na sve vremenske uslove i koroziju, dugog su veka i lake za održavanje.

Odlikuju se pouzdanošću, funkcionalnošću, ali i dobrim odnosom cene i kvaliteta, a njihov elegantan izgled i minimalistička visoka estetika, ma gde ih primenili, prostoru će dati svojstvo neponovljivosti.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar