Kako izabrati vrata za vaš enterijer?

Izbor unutrašnjih vrata je odgovoran i težak zadatak; postoje mnoge finese, koje trebate znati kako bi ste izabrali kvalitetna i lepa vrata. Unutrašnja vrata su važan deo enterijera. Obično se biraju unutrašnja vrata prilikom popravke, znači skoro na samom kraju. To je veoma pogrešan pristup. Bolje je unapred znati kakva će biti vrata sobe, koje boje, kakvog dizajna i materijala, jer moraju odgovarati stilu sobe u kojoj se postavljaju.Sva unutrašnja vrata se mogu podeliti u nekoliko grupa zbog svoje građe: drvena, plastična, staklena, lesonit i aluminijumska unutrašnja vrata.

Drvena vrata

Drvena vrata pružaju više komfora u enterijeru, prirodnu toplinu i udobnost. Ova vrata su izrađena od finog drveta. Mrlje i lak ističu teksturu drveta i štite je od spoljašnjih faktora. Ova vrata najbolje odgovaraju enterijeru klasičnog stila, iako postoje modeli koji se savršeno uklapaju u minimalistički stil. Glavni nedostatak drvenih vrata je visoka vlažnost.

Dizajn drvenih vrata
Slika 2 – Dizajn drvenih vrata

Plastična vrata

Plastična vrata su popularnija od drvenih. Ona se mogu naći u različitim vrstama dizajna i završne obrade, tako da svako može lako naći vrata prema sopstvenom ukusu. Pored toga, takvi modeli se ne plaše vlage i obezbeđuju dobru zvučnu izolaciju. Pristaju savršeno u prostorima hi- tech ili minimalističkog stila.

Dizajn plastičnih vrata
Slika 3 – Dizajn plastičnih vrata

Staklena vrata

Moderna staklena vrata su veoma izdržljiva, elegantna i praktična. Postoje tri grupe staklena vrata: trodupla (dva sloja stakla i sloj od plastike između njih), matirana i od kaljenog stakla. Glavne prednosti staklenih unutrašnjih vrata: vizuelno povećavajui prostor, lako se čiste. Odlična su opcija za kuhinju ili kupatilo.

Stakleni moderni dizajn vrata
Slika 4 – Stakleni moderni dizajn vrata

Lesonit vrata

Ova vrata se ne plaše vlage, izrađena su od ekološki prihvatljivih materijala i imaju veoma lep dizajn, ali nisu izdržljiva.

Aluminijumska vrata

Aluminijumska vrata su izrađena od aluminijuma, koji je posebno obrađen da bi na kraju bio veoma jak i siguran materijal. Ova vrsta vrata je idealna za prostorije koje su uređene u stilu visokih tehnologija.

Prethodni tekstDizajn garažnih vrata
Sledeći tekstDrvo aluminijum prozori novog doba