Sobna klizna vrata od kaljenog stakla

Staklo ugrađeno u tip staklenih kliznih vrata sa kaljenim peskiranim staklom vrata je kaljeno, debljine 10 mm, peskirano po motivu i radi se isključivo prema dimenzijama za svakog klijenta pojedinačno. Motivi peskiranja su praktično neograničeni, i lako ih je prilagoditi ostalim detaljima enterijera.

KIlizna vrata u kancelarijama
Slika 2 – KIlizna vrata u kancelarijama

Po potrebi, vrata mogu biti jednokrilna ili dvokrilna. Okov može biti nosivosti do 150 kg, staklo ima težinu oko 25 kg/m².

Klizna vrata su odlično rešenje ukoliko želite da odvojite jednu prostoriju od druge. Štampano staklo pruža bezbroj mogućnosti različitih motiva. Staklena vrata se mogu izvesti bez rama što omogućava štampanom dekoru dođe do izražaja. Klizači vrata se postavljaju na zid ili plafon, nikako na pod jer stvaraju prepreku prilikom hoda.

Staklena vrata koja oduzimaju dah
Slika 3 – Staklena vrata koja oduzimaju dah

Za klizna vrata se najčešće koristi kaljeno staklo a pored štampanog stakla, mogu biti i peskirana. Osim klasičnog peskarenja čitave površine, moguće je peskariti razne motive i različite geometrijske oblike.

Polukružna klizna vrata
Slika 4 – Polukružna klizna vrata

Izuzetno je atraktivan i specifičan na tržištu danas, model vrata koji poseduje kompletan nevidljivi mehanizam. Model sa staklenim krilom izrađuje se sa kaljenim staklom debljine 8 mm. Krilo je prepoznatljivo po svojoj jednostavnosti, a jedino vidljivo je klizač i dva nosača krila sa prednje strane stakla. „Slow motion” mehanizam je montiran unutar klizača i obostrano kontroliše zaustavljanje vrata u otvorenu ili zatvorenu poziciju. Moguće su sledeće opcije stakla: providno, tamno ili peskirano motivima.

Dekorativna staklena sobna vrata
Slika 5 – Dekorativna staklena sobna vrata

Klizna vrata su moguća i sa drvenim krilom koje je ujedno jedini vidljivi detalj kliznog mehanizma. Krilo u potpunosti sakriva klizni mehanizam dominirajući svojim minimalizmom. Kao u varijanti sa staklenim krilom, u klizaču je instaliran obostrani „slow motion” mehanizam, koji vrata u oba položaja dovodi u predviđeni položaj.

Staklena vrata se razlikuju po mimookretnim staklenim vratima i kliznim staklenim vratima. Mimookretna vrata mogu biti sa drvenim ili aluminijumskim dovratnikom sa zakljućavanjem ili bez zakljućavanja ili bez dovratnika uopšte. Staklena vrata su sve traženija prilikom uređenja enterijera, zbog svog svestranog i intrigantnog izgleda koji se ako priagođava svakom prostoru.