Koliko su sobna vrata važna za Feng Shui?

Da li su ugaona vrata u prostoriji odraz lošeg Feng Shui-a? Kako su vrata izuzetno važna u Feng Shui-u, a posebno ulazna vrata, dobro je znati što više o njima, kao i načine pojačavanja Vaše energije pomoću Feng Shui-a.

Nagnuta vrata, su vrata koja su ugrađena pod uglom u odnosu na zid na kojem su postavljena. Jednostavno rečeno, nagnuta vrata se ne postavljaju ravno na zid niti kao konektor između dva glavna zida. Često možete videti ugaona ulazna vrata na bankama, na primer, ili u maloprodajnim objektima. Ponekad se mogu videti i u privatnim rezidencijama.

Izgled sobnih vrata prema Feng Shui-u
Slika 2 – Izgled sobnih vrata prema Feng Shui-u

Vrata prema Feng Shui-u

U Feng Shui-u, ova vrata se nazivaju “Chi-jeva usta”, vrata koja uživaju veliko poštovanje, pa čak i kod svih drevnih kultura. Čuvari dva sveta (unutrašnjeg i spoljašnjeg), zaštitnici i moćni komunikatori – samo su neke od glavnih energetskih atributa vrata.

Drvena sobna vrata
Drvena sobna vrata

Ako pogledate starije kulture, poput indijske, marokanske ili kineske, nailazite na neverovatno lepa vrata složenih formi, boja, dizajna i ručki. Ovakva veličanstvena vrata izazivaju snagu, poštovanje, strahopoštovanje i vrlo dobro štite.

Spoljašnja i unutrašnja vrata

Postoji velika razlika između spoljašnjih vrata (prednjih ili glavnih vrata) i unutrašnjih vrata u datom prostoru. Najmoćnija vrata, kao i vrata koja postavljaju energiju unutar celog prostora, svakako jesu ulazna vrata. Međutim, to ne znači da unutrašnja vrata pružaju malo energije, već naprotiv!

Slabo projektovana unutrašnja vrata – poput nagnutih unutrašnjih vrata ili niza vrata direktno okrenutih jedni prema drugima – mogu biti opasna unutar čitavog prostora. Ako nikada niste obraćali pažnju na to, moće Vam zvučati čudno. Međutim, kada posmatrate vrata kroz Feng Shui, videćete kakvu razliku vrata donose za prostor što se tiče protoka i kvaliteta energije unutar Vašeg doma.

Vrata za dečiju sobu - unutrašnja sobna vrata

U savremenom svetu, sigurno smo izgubili poštovanje i razumevanje same moći koju vrata donose sa sobom, ali istraživanjima Feng Shui-a nadamo se da ćemo vratiti ovo razumevanje, i iskoristiti ga pametno, u korist Vašeg sopstvenog prostora.

Morate vrlo dobro znati Feng Shui osnove kako bi ste improvizovali ono što je predstavljeno. Nema rigidnih pravila jer ne postoje dva identična prostora ili dva identična lica, a Feng Shui govori upravo o stvaranja dobrih prostora u kojima ljudi mogu da napreduju.