Vrata modernih domova obogaćuju Vaš prostor

Kao moderan element klizna vrata sve više osvajaju prostore doma, a naročito tamo gde prostora manjka. Zahvaljujući novim trendovima, postala su deo čak i tradicionalno uređenih enterijera i jedino je pravilo da prostor u kome se nalaze obogaćuju svojom pojavom. Klizna vrata su se u stambenim objektima odomaćila na plakarima, naročito američkim koji se prostiru sve od poda do plafona.

Kod ovakvih plakara koji zauzimaju velike površine otvaranje je rešeno na elegantan način koji ne zauzima puno prostora van gabarita plakara – kliznim mehanizmima.

Klasična vrata sa svojim polulukom koji je potreban za njihovo otvaranje vrlo često predstavljaju prepreku u uređenju malih prostorija, te povlačenje kliznih vrata u stanu čini često pravo i jedino rešenje. Pored praktičnosti, klizna vrata su poslednjih godina sve popularnija i zbog estetskog utiska koji ostavljaju i trendi utiskom od kojih ih je nemoguće odvojiti, čak i u rustično uređenim enterijerima.

Klizna vrata po potrebi dele, ali i spajaju

Višestruka klizna vrata često nose ulogu između pregrada i klasičnih vrata. Koriste se da razdvoje zone po potrebi, koje se zahvaljujući lakim povlačenjem ovih kliznih pregrada mogu tretirati i kao jedinstven prostor. Najčešće se koriste kao pregrada između kuhinje i dnevne zone, radnog kutka i dnevne sobe, kod manjih stambenih jedinica u kojima je svaka fleksibilnost dobro došla i gde postoji potreba da se prostori koriste na više načina.

Glatko i jednostavno rešenje kliznih vrata prostorije vizuelno i zvučno odvaja bez preteranih građevinskih radova, dok ih jednostavnim povlačenjem u stranu spaja i pretvara u jedinstven, ničim sputan prostor. Klizna vrata po potrebi dele, ali i spajaju. Kao takva, omogućavaju bolju iskorišćenost prostora i nezamenjiva su u malim stambenim jedinicama.

Glatko i jednostavno rešenje kliznih vrata prostorije

Dizajn kliznih vrata je posebna tema nepresušnih inspiracija. Mogu biti od punog drveta, sa ispunama, pregradama i različitih tekstura i boja, jednostavna drvena kutija, hladna metalna ili laka staklena, suptilno peskirana ili pak rustično obrađena. Izboru nema kraja i moguće ih je uklopiti u svaki enterijer, a i vizuelno ga obogatiti.

Drvo je najčešći izbor kada su u pitanju unutrašnja vrata. Mogu biti u bilo kojoj boji, a često su baš u natur boji drveta. U spavaćim sobama i kupatilima neretko su prekrivena ogledalima i time dobijaju dvojnu funkciju. Primena ogledala ovako male prostore vizuelno čini većim i dodatno otvara. Između kuhinja i dnevnih zona često se ugrađuju staklena klizna vrata čija je uloga da prostor razdvoje zbog mirisa, ali da ne ugrožavaju njegovo vizuelno jedinstvo.

Uloga da prostor razdvoje zbog mirisa

U uređenjima doma u etno stilu rezbarena indijska vrata su autentičan komad nameštaja u prostoru koji ga dodatno nadograđuje. Japanska klizna vrata krase minimalističke enterijere širom sveta. Peskirana staklena vrata blago sakrivaju kupatila, naročito kada se nalaze u sklopu spavaće sobe. Propuštaju svetlo i ne čine tvrdu barijeru između prostorija, a opet omogućavaju potrebno zadržavanje intime.

Boje kliznih vrata su poglavlje koje pruža nesagledivi poligon igre. Kupatila često krase svetlo plava vrata, kao umirujući element koji ujedno oplemenjuje belinu pločica. Rustikalne moderne enterijere krase vrata zemljanih boja, često jarko žuta, crvena ili pak prirodne boje drveta. Tapeti su još jedan način da se sa prostorom poigra i moguće je njihovom primenom u potpunosti zamaskirati klizna vrata.

Klizna vrata leže tj. vise na gornjoj ili donjoj šini

Iako se ređe primenjuju u domovima, klizna vrata mogu biti i od eloksiranog aluminijuma u bojama mat-srebro, mat-šampanj, kao i od plastificiranog aluminijuma u beloj ili crnoj boji. Ispuna kliznih vrata može biti od univera različitih debljina, punog drveta, stakla sa folijama, lakobel stakla, bambusa, ratana, španske trske, kao i od ogledala u boji srebra ili drugih boja.

Ove ispune moguće je kombinovati i u različitim dezenima i geometrijskim šarama čime vrata čine aktivan element u uređenju prostora.

Peskirana staklena vrata

Što se mehanizma tiče, klizna vrata leže tj. vise na gornjoj ili donjoj šini. Najčešće korišćen sistem za klizna vrata je da leže na gornjoj šini, ali treba imati u vidu da se on koristi samo za lakša vrata. Ta šina je do sada uglavnom iz estetskih razloga adekvatno sakrivena, ali je sve više u trendu njeno namerno akcentovanje i veoma vidno izlaganje u prostoru, i vešto kombinovanje sa samom teksturom i materijalom vrata. Metalna šina sa drvenim ili sa sasvim drugačijeg, ali ništa manje efektnog doma, sa staklenim vratima kombinacije su koje se sve više sreću u savremenim enterijerima.

Klizni sistemi mogu biti različiti

Sistem u kome se primenjuje samo donja šina koristi se ređe, i to kada se mora izbeći vođenje po gornjoj šini, što je uglavnom kod težih vrata. Klizni sistemi mogu biti različiti i kao veoma zahvalni pokazuju se bešumni, gde ugrađeni usporivači osiguravaju bešumno zatvaranje vrata. Kod ovih bešumnih sistema, vrata po donjoj šini kližu dok gornja služi za vođenje. Nosivost kliznih mehanizama može biti različitih kilaža, čiji odabir zavisi od materijala, dimenzija i težine samih vrata za šta je naravno potrebno posavetovati se sa proizvođačima i stručnim licima.

Prethodni tekstCaliburn softver
Sledeći tekstOrgadata – LogiKal® softver za industriju prozora, vrata i fasada